Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muž (†30) se měl stát prvním africkým černochem v kosmu, ale zabil se na motorce

Autor: ČTK - 
8. července 2019
17:57

Mandla Maseko z Jihoafrické republiky, který měl být prvním africkým černochem ve vesmíru, se zabil při nehodě motocyklu. Oznámila to dnes jeho rodina. Maseko před šesti lety prošel soutěží o letenku na hranice kosmu. S letem se počítalo pro rok 2015, ale zatím se nekonal.

O cestu na hranice kosmu měl zájem milion lidí a finále se 100 vybranými účastníky se konalo v USA. Sestávalo z testů, při nichž se zjišťovala fyzická i psychická kondice uchazečů, a Maseko se dostal do vítězné 23členné skupiny.

Bylo mu 30 let a v JAR se mu přezdívalo Astronaut. Let, při němž se mělo 23 vybraných lidí podívat na hranice kosmu do výšky 103 kilometrů nad Zemí, se nekonal, protože jeho organizátor, společnost XCOR Aerospace, zkrachoval, informoval portál Space.com.

Maseko pracoval jako soukromý pilot, působil také jako DJ a byl milovníkem motocyklů. Nehoda, při níž se zabil, se stala v sobotu. Za života tvrdil, že chce učinit něco, co bude motivací a inspirací mladých lidí v Africe.

Prvním Afričanem ve vesmíru byl jihoafrický podnikatel Mark Shuttleworth, který si koupil za 20 milionů dolarů (v tehdejším kurzu 364 milionů korun) coby vesmírný turista sedadlo v ruské lodi Sojuz a v roce 2002 měl možnost strávit několik dní na Mezinárodní vesmírné stanici.

lunatic ( 8. července 2019 21:08 )

Zřejmě se dodatečně polekal toho,aby neskončil jako kdysi posádka raketoplánu Challenger a tak svoji misi ukončil rovnou na matičce Zemi

Zobrazit celou diskusi