Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dana Medřická: Přežila smrt syna i manžela a na konci života potkala ještě lásku!

  • Taková normální rodinka, kde Dana Medřická hrála maminku, která ráda zpívala.
    11. července 2023 | 06:00

    Velká herečka s darem od pánaboha už osmatřicet let není mezi námi. Stala se legendou, na kterou se nezapomíná ani dnes. Zazářila nejen na divadelních prknech, ale taky ve filmu. Pokud jde o její soukromý život, neměla to jednoduché. Přišla o prvního syna a trvalo dalších deset let, než znova otěhotněla. Pak ztratila i manžela, zemřel po dlouhé nemoci. Vedle syna Václava jí ovšem zůstala další láska – divadlo. A na sklonku života pak přišla ještě jedna láska, která ale dlouho netrvala.

    Nezapomenutelná maminka ze seriálu Taková normální rodinka nebo svérázná doktorka Fastová z Nemocnice na kraji města. Životní rolí byla i ta divadelní v Kočičí hře. Byla famózní, uvěřitelná a život i práci brala jako poslání. Možná i proto nakonec nevydrželo její srdce.

  • Odmalička chtěla být herečkou

    Dana Medřická
    Autor: archiv Blesku

     

    Dana se narodila 11. července 1920 v úřednické rodině. Když jí bylo šest let, vzala ji maminka na dětské představení Radúz a Mahulena, a to ji poznamenalo na celý život. Okamžitě zatoužila stát se herečkou. Maminka její touhy podporovala, otec byl proti. Přesto začala hrát jako malá holka divadlo v sokolovně v Bubenči, později na gymnáziu pokračovala v souboru Fráni Francla v malostranské Umělecké besedě. Vždycky chtěla být lepší, takže chodila na soukromé hodiny k herečce Národního divadla Anně Suchánkové. Po maturitě sice nastoupila na pražskou konzervatoř, ale po roce studia zanechala. V roce 1940 dostala totiž nabídku, aby hrála v Zemském divadle v Brně. Tak začala její herecká kariéra.

  • Krásná navenek, krásná a plná energie i zevnitř

    Dana Medřická
    Autor: : archiv

     

    Všichni o ní říkali, že je krásná nejen zvenčí, ale i zevnitř. Kamkoli vešla, všude byla plná pozitivní a nakažlivé energie. Její herectví bylo věrohodné a plné vnitřní procítěnosti, nikdy se nesnažila sázet jen na to, jak vypadá. Když bylo divadlo v Brně nacisty uzavřené, zamířila do Plzně, tam byla dva roky. Pak se v roce 1943 vrátila do Prahy do Městských divadel pražských. V lednu 1960 se pak stala členkou Národního divadla, a tam zůstala až do smrti. Pokud jde o filmové nabídky, přišly brzo. Hned po válce zazářila v detektivce Třináctý revír v roli Fróny, v roce 1953 přišla osudová role Slávky v Měsíci nad řekou. Tuhle roli si pak zahrála i v divadelní adaptaci.

  • Divadlo jí dalo i manžela

    Václav Vydra s maminkou Danou Medřickou a tatínkem Václavem.
    Autor: archiv Blesku

     

    V divadle našla nejen nádherné a charakterní role, ale taky životního partnera. Když nastoupila po válce do Městských divadel pražských, potkala tam hereckého kolegu Václava Vydru. Přestože mu už bylo 44 let a jí teprve šestadvacet, zamilovali se do sebe a po sedmi měsících známosti se vzali. Zdálo se, že štěstí jim přeje. Už na podzim 1946 porodila prvního syna Václava, ale ten bohužel po roce zemřel. V den jeho smrti měla hrát představení a s velikou bolestí v duši ho také skutečně odehrála.

  • Komunisté ji odsunuli na druhou kolej

    Dana Medřická jako Erži Orbánová ve hře maďarského autora Istvána Örkényho "Kočicí hra ", kterou uvedla činohra Národního divadla na scéně Tylova divadla v Praze.
    Autor: archiv Blesku

     

    Deset let trvalo, než znova otěhotněla. V roce 1956 se narodil její vytoužený druhý syn, a i jemu dali rodiče jméno Václav. Dana se vždy snažila vhodně kombinovat pracovní život s osobním. Mateřství ji naplňovalo a mnohokrát prohlašovala, že být matkou je její největší role. Vždy si našla čas, aby vodila syna do školky nebo aby nakoupila. Snad i proto byla lidem tak sympatická. Nikdy neměla totiž hvězdné manýry. V roce 1960 nastoupila do Národního divadla. Tam odehrála desítky krásných rolí. Po dvaceti letech ji komunisté odstavili na druhou kolej, protože byla až moc svá. Záměr jim ale moc nevyšel. Role, do které ji měli „uklidit“ – role Erži Orbánové v Kočičí hře – ji totiž proslavila a hrála se celkem 9 let!

  • Filmových rolí pomálu, v televizi to bylo naopak

    Dana Medřická byla výborná herečka, která dokázala bravurně ztvárnit nejen komické role, ale i ty charakterní.
    Autor: archiv Václava Vydry a archiv Blesku

     

    Zahrála si i v řadě filmů, z nichž určitě za zmínku stojí Ošklivá slečna (1959) nebo Léto s kovbojem (1976) či Den pro mou lásku (1976), většinou šlo ale o vedlejší role. V roce 1980 se objevila ve filmu Půl domu bez ženicha, kde si zahrála spolu se svým synem Václavem. Na rozdíl od filmu ale dostávala spoustu příležitostí v televizi. Zazářila v seriálech Tři chlapi v chalupě, Taková normální rodinka či Nemocnice na kraji města, kde ztvárnila úžasným způsobem doktorku Fastovou. Naposledy si zahrála učitelku Zmatlíkovou v seriálu My všichni školou povinní. Během jeho natáčení zemřela, seriál se uváděl až po její smrti. Ve filmu se naposledy objevila ve snímku Fandy, ó Fandy – i ten byl uveden až po její smrti.

  • Manželova smrt a příchod poslední lásky

    Rok 1982. Dana Medřická se svým druhým manželem Španělem Artemiem byla šťastná, i když jen krátce.
    Autor: archiv Václava Vydry a archiv Blesku

     

    Manžel Václav Vydra zemřel po dlouhé nemoci v roce 1979, bylo mu 77 let. Daně v té době bylo teprve 59 let, synovi 23. Ztráta pro ni byla bolestná, ale překonávala ji hraním. Několik let po manželově smrti se seznámila se španělským obchodníkem Artemiem Ugartem, který ji obdivoval asi dvacet let. Chodil na její představení a z platonické lásky nakonec vznikla skutečná. Začátkem osmdesátých let se vzali. Hrála, natáčela, cestovala mezi Prahou a Španělskem. Bohužel jí osud nedopřál dlouhého štěstí. Zemřela na infarkt náhle v lednu 1983.

Autor: aši
Diskuse ke článku
.