Novinka, která okamžitě oslovila hlavně příznivce příběhů spisovatelky J. K. Rowlingové (53), spatřila světlo světa 22 let od chvíle, kdy se 26. června 1997 v knihkupectvích objevil první díl dobrodružství mladého čaroděje Harryho Pottera. I pro Česko spustili vývojáři 21. června hru pro chytré mobilní telefony Harry Potter: Wizards Unite. „Skvěle doplňuje onen magický svět,“ věří koordinátor skupiny českého projektu Potterfan.cz Tomáš Vondráček.

Mike, softwarový inženýr společnosti Niantic, je jedním z technologických mágů, kteří hru vytvářejí.
Autor: Robert Klejch, Niantic, WB Games

„Obsahuje i postavy, které se ve filmech neobjevily a známe je pouze z knih.“ Za pravdu mu dávají tisíce lidí, kteří vyrážejí do ulic a parků, aby prostřednictvím takzvané rozšířené reality hry hledali ve skutečném světě bytosti z potterovských příběhů. „Léta si představovali, jak by kouzla vypadala na jejich dvorcích. Teď je mají na dosah ruky,“ uvedl softwarový inženýr společnosti Niantic, z tvůrčího týmu vývojářů hry.

Možná i křoví za vaším domem ukrývá Rona Weasleyho bojujícího s bubákem v podobě obřího pavouka.
Autor: Robert Klejch, Niantic, WB Games

Kouzlí celé Česko

Magické předměty i hlavní hrdinové příběhů se objevují v každém koutě Česka. „Asi nejvíc se loví v Praze a velkých městech. Hrát může ale kdokoliv a kdekoliv, kde je připojení k internetu,“ řekl Vondráček. Kde a jak se Češi mění v kouzelníky? „Nejčastěji s mojí kamarádkou. Hra člověka donutí projít se po svém městě a objevit i místa, která předtím neznal,“ prozradila Blesku Marie Schneiderová (18) z Kladna. „Hrajeme společně s manželkou. Těším se na hledání skrytých tajemství, zachraňování mudlů a kouzelníků nebo souboje s nebezpečnými tvory či služebníky zla,“ přiznal i David Řezníček (33) z Doudleb nad Orlicí.

Možná i křoví za vaším domem ukrývá Rona Weasleyho bojujícího s bubákem v podobě obřího pavouka.
Autor: Robert Klejch, Niantic, WB Games

„Já hraji  při venčení psů. A ve chvíli, kdy nemohu do přírody a jen bloumám po vesnici a městečku,“ doplnila Lucie Musilová (39) z Brna. „Na hru jsem čekal už od oznámení, že bude,“ přiznal i Jiří Kalousek (29) ze Slaného. „Hned po vydání v šest hodin ráno jsem ji stahoval, jsem totiž velký fanoušek Harryho Pottera. Už mám nahráno něco kolem 27 hodin.“ Jan Konečný (42) z Prahy díky hře snáz překonává lenost. „Hrajeme spolu s manželkou. Denně díky tomu nachodíme až osm kilometrů,“ řekl Blesku.

Podívejte se na upoutávku hry:

Video
Video se připravuje ...

Zapomeňte na Pokémony! Českem se prohánějí bytosti z Harryho Pottera. • VIDEO Niantic, WB Games

Potter jako třetí

Harry Potter: Wizards Unite je už třetí hrou na stejném principu, který propojuje počítačovou hru a realitou. První byla Ingress (2013), v níž hráči sbírali energii kolem takzvaných portálů a využívali ji k dalším činnostem. V červenci 2016 následovala jednoduchá hra Pokémon GO, kde bylo hlavním úkolem ulovit co nejvíce druhů postaviček z dětského seriálu.

Harry Potter: Wizards Unite má oproti ní propracovaný příběh (zatím jen v angličtině), lepší grafiku, ale také své mouchy. Hráči hledají bytosti a magické předměty, které se ocitly v našem světě. Mohou také vstupovat do objektů, v nichž svádějí boje s protivníky nebo pátrají po dalších artefaktech. Rozšířená realita je pojem používaný pro zobrazení reality s následně přidanými digitálními prvky. Ve skutečném prostředí uživatelé přes aplikaci v mobilním telefonu vidí další 2D či 3D objekty, animované obrázky či filmové klipy.