Jak je to v České republice?

Klíšťata infikovaná virem klíšťové encefalitidy jsou podle odborníků již ve všech krajích České republiky. A to nejen v lese a na louce, ale také v městských parcích, zahradách, na dětských hřištích i na horách. Na nová území je mohou přenášet volně žijící drobní zemní savci, větší savci i ptáci. Nejvíce Čechů přitom v minulém roce onemocnělo klíšťovou encefalitidou v Jihočeském kraji, na Vysočině a v Jihomoravském kraji.  Ani v ostatních místech republiky bychom ale neměli být zcela v klidu – vždyť počet nakažených klíšťovou encefalitidou byl v loňském roce nejvyšší za posledních 7 let.

Autor: Pfizer

Nejsme v tom sami…

Riziko přisátí klíštěte hrozí i v dalších státech. K zemím, kde se klíšťata vyskytují na celém území, patří i Slovensko (zde pozor na přenos klíšťové encefalitidy z nepasterizovaných mléčných výrobků), Rakousko, pobaltské země, Švýcarsko nebo Finsko. To ale není vše. I v dalších evropských zemích se vyskytují nakažená klíšťata, i když jen někde. Pozor si tedy musíte dávat i v Polsku, Německu, Maďarsku, Itálii nebo Švédsku. Více se dozvíte např. na mapě endemických oblastí na www.pozorkliste.cz.

Jak se bránit přísátí klíštěte?

Po pobytu na zahradě nebo v parku se ihned zkontrolujte. Klíštěte si spíše všimnete, pokud na sobě budete mít bílé oblečení (snadněji ho objevíte ještě před tím, než přeleze na tělo). Pokud plánujete cestu do lesa nebo na louku, vyberte kalhoty a trička s dlouhými rukávy a uzavřené boty. Repelent a nástroje pro odstranění klíštěte by ve vašem zavazadle určitě neměly chybět.

Autor: Pfizer

Jak se bránit nákaze?

V případě lymeské borreliózy, která je léčitelná antibiotiky, je jedinou ochranou nepřisátí klíštěte, případně jeho včasné odstranění. V případě klíšťové encefalitidy, kterou naopak antibiotiky léčit nelze, je vhodnou ochranou očkování. Očkování je možné po celý rok, pokud jste tedy zatím nenavštívili za tímto účelem praktického lékaře nebo očkovací centrum, není vše ztraceno. Pokud zatím očkovaní nejste, využít můžete tzv. zrychlené očkovací schéma, kdy se druhá dávka aplikuje již po 14 dnech po první. Čtrnáct dní po druhé dávce začnete být chráněni. A pokud očkovaní jste, raději se podívejte, kdy je čas na přeočkování (po 3 až 5 letech). Na očkování přispívají zdravotní pojišťovny v rámci preventivních programů.

Proč je klíšťová encefalitida tak nebezpečná?

U klíšťové encefalitidy je možné léčit pouze symptomy (horečka, bolest, zvracení, zmírnění otoku mozku apod.), ne příčinu tohoto virového onemocnění. Následky klíšťové encefalitidy přitom mohou být závažné – dlouhotrvající obrna hlavových nervů (vedoucí k obrně končetin), postižení nervů, porucha sluchu, poruchy koncentrace, paměti, nespavost/spavost a úzkost trvající až několik měsíců, nebo dokonce smrt. 

Vakcíny proti klíšťové encefalitidě: FSME-IMMUN 0,5 mla FSME-IMMUN 0,25 ml. Výdej léčivých přípravků (vakcín) je vázán na lékařský předpis.Vakcína FSME-IMMUN nechrání 100 % očkovaných. Přečtěte si, prosím, pečlivě příbalovou informaci.

FSM-2019.01.093