Vstupenky na neděli se v rámci boje proti černému trhu prodávaly na jméno a návštěvníci museli mít u sebe občanský průkaz. Přesto bylo možné cestou k areálu zahlédnout překupníky lístků. Organizátoři upozorňovali, aby si lidé nebrali s sebou žádné občerstvení, zavazadla větší než formát A5 nebo fotoaparáty a tablety.

Vrcholné vystoupení

Sheeran vystoupil od 21:00. Před ním se zhruba v 18:45 představila švédská zpěvačka Zara Larssonová a o hodinu později britský kytarista James Bay. Areál byl otevřen v 15:00, lidé o hodinu později většinou ještě postávali před jeho branami a využívali možnost občerstvení. Některé z nich udivovaly ceny nabízeného zboží, například pivo stojí 70 korun. Kelímek s limonádou 150 korun.

Letňanský areál je zcela zaplněný. Podle pořadatelů se mělo dostavit až 80 tisíc návštěvníků. Před osmou hodinou návštěvníky potěšil svým vystoupením kytarista James Bay.
Autor: Tereza Holubová

Lidé mířící na místo zaplnili před vypuknutím okolní areál a v metru i v okolí areálu nastala odpoledne menší tlačenice. U bran se tvořily fronty kvůli kontrolám lístků. Lidé nicméně byli vpouštěni relativně rychle.

Sociální sítě krátce po koncertě zaplavily příspěvky davů návštěvníků. Nutno přiznat, že mezi nimi drtivě převažují nadšené reakce. Přestože Sheeran vystupuje sám bez kapely, obavy z toho, že se na tak velké akci muzikant ztratí, byly podle fanoušků zbytečné. Lidé si umělce užívali plnými doušky.

 

Nadšení diváci aplaudovali hitům jako Bloodstream, Thinking Out Loud a především Shape of You. Tento singl se stal třetím nejprodávanějším v Británii a vůbec nejčastěji streamovanou skladbou na Spotify.

V programu byly i písně The A Team a You Need Me, I Don't Need You z jeho debutového alba + (Plus) a I See Fire, Sing či Tenerife Sea z druhé nahrávky x (Multiply). Sheeran vydá po svých vystoupeních v Praze nové album. Bude se jmenovat No. 6 Collaborations Project a na trh se dostane 12. července. Z něho na koncertech představuje skladby Beautiful People a I Don't Care.

Pouze MHD - tam i zpět

Návštěvníci koncertu museli využít městskou hromadnou dopravu, v blízkosti areálu nebylo možné zaparkovat. Po oba dny koncertu jsou přemístěny zastávky autobusů v okolí stanice metra Letňany, posílí se provoz metra.

Policie uzavřela už včera brzy ráno okolní ulice. Znovu je zprůjezdnila až po půlnoci. Vjezd byl povolen jen vozidlům městské hromadné dopravy, záchranářům, zákazníkům kbelských provozoven a obyvatelům Prahy 18 a 19, kteří mají vjezdové karty. Okolní silnice zůstaly přístupné jen pěším. „V souvislosti s uzávěrami může docházet i k dílčím komplikacím v plynulosti silničního provozu na přilehlých komunikacích, kdy se takové situace budeme snažit řešit takzvaně operativně podle konkrétního vývoje,” sdělil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Za jeden kelímek s coca-colou návštěvníci zaplatí 150 Kč. Za pivo 70 Kč.
Autor: Tereza Holubová

Na zajištění pořádku se podíleli příslušníci antikonfliktního týmu, dopravní a pořádkové policie, kriminalisté i městští strážníci. Zdravotní dozor uvnitř areálu a požární hlídky obstarala soukromá služba. Pražští záchranáři mají své stanoviště před areálem. Už od rána byl na místě záchranářský kamion Golem. Pořadatelé z bezpečnostních důvodů návštěvu koncertu nedoporučili těhotným ženám a dětem nízkého věku. Vozíčkářům je v areálu vyhrazen speciální sektor.

Hvězda opět v Praze

Britský zpěvák, skladatel a textař Ed Sheeran, považovaný za jednu z nejvýraznějších osobností současné hudební scény, přijel do Prahy v rámci svého evropského turné Divide 2019. Poprvé koncertoval v České republice v únoru 2015 v holešovické Tipsport Areně. Osmadvacetiletý hudebník má čtyři trofeje Grammy, pětkrát získal Brit Award a řadu dalších prestižních cen. V současné době patří jeho koncerty k nejprodávanějším na světě.

Největší za posledních 15 let!

Podle všeho se v neděli uskutečnil největší pražský koncert za uplynulých 15 let. Podle odhadů pořadatelů mělo na koncert zavítat 80 tisíc fanoušků britského muzikanta. Takovouto návštěvu Letňany nepamatují. Před třemi lety v květnu zamířilo na koncert rockových velikánů AC/DC tamtéž 60 tisíc návštěvníků.

7. července 2019: Koncert Eda Sheerana nalákal podle pořadatelů 80 tisíc návštěvníků. Víc lidí do Letňan dosud na koncert nezavítalo.
Autor: Tonda Tran

Ale i ve srovnání s jinými místy velkých koncertů si Ed Sheeran podle všeho vede více než obstojně. Dosud největším koncertem, který se v Praze konal, je koncert Rolling Stones na Letné z roku 1995. Navštívilo jej 130 tisíc lidí. O deset tisíc menší návštěvnost měl koncert Michaela Jacksona tamtéž z roku 1996. Na Strahovském stadionu navštívilo přes 100 tisíc návštěvníků koncerty Rolling Stones a Pink Floyd v roce 1990, respektive 1994. Ed Sheeran zápolí o pomyslnou pátou příčku v návštěvnosti opět s Rolling Stones, kteří koncertovali v Praze v roce 2003 - rovněž na Letné - kdy je navštívilo odhadem okolo 80 tisíc fanoušků. Od té doby nikdo tuto hranici neatakoval. Až nyní.

Situace po koncertu: Autobusy se zpožděním

Koncert hlavní hvězdy skončil zhruba po jedenácté hodině. Následně se davy začaly řinout z areálu ven. Ačkoliv městská hromadná doprava situaci nepodcenila a Policie ČR nechala okolní oblasti od rána uzavřít, přesto začalo docházet ke zhruba dvacetiminutovým zpožděním v autobusové síti. Dopravní podnik situaci zvládl, hlavní nápor cestujících ustal zhruba po hodině.

Takto vypadala dopravní situace po skončení koncertu Eda Sheerana.
Autor: ROPID
Fotogalerie
50 fotografií