Přebila svým charismatem jednička zakončovacího ceremoniálu, držitelka Zlatého glóbu za výkon v seriálu Ostré předměty, Patricia Clarksonová, Oscara a jiné ceny vlastnící Julianne Mooreovou, jejíž osobnost naprosto všechny při zahájení dostala? Pózovalo ve finále na veřejností dychtivě sledovaném rudém koberci více hvězd tuzemského stříbrného plátna než v zahájení světové přehlídky kinematografie?

Mejdany versus umění

Faktem je, že letošní čtyřiapadesátý ročník KVIFF dal opět na vědomí, že je sledovaným svátkem kinematografie áčkové kategorie, ale paralelně také záležitostí hogo fogo večírků, kde prestižní herci či filmoví tvůrci na rozdíl od světa chybí. Namísto nich tu exhibuje křoví missek, více či méně úspěšných průměrných, leckdy neznámých modelek. Druhořadé hvězdičky showbyznysu, bohatí podnikatelé bez kinderstube, jež se s postupující dávkou alkoholu v krvi stávají víc nekultivovanými burany.

Glamour s buřty v závěru

Drtivá většina ve společenských rubrikách zaznamenaných osobností měla vypůjčené šaty, šperky za milióny, což je běžná, iluze omamnosti nahrávající praxe i ve světě. Magazínem Elle již několikátým rokem provozovaná Elle Beauty Lounge byla opět pojistkou reprezentace pro kdejakou herečku.

Vstupenky na filmové projekce byly v online předprodeji ihned vyprodány. V kinosálech se sedělo na přístavcích u zdí i na schodech. V posledních dvou dnech, státních svátcích vzpomínajících na věrozvěsty Cyrila a Metoděje a též upálení mistra Jana Husa, zahustili festivalový klokot, společenský eintopf tuzemští turisté, jež si biják nedávali. Chtěli nasát atmosféru, přijeli, jak se lidově říká, na čumendu.

Afterparty slavnostního zakončení KVIFF proběhla v Grandhotelu Pupp a nesla se na tradiční, region ctící českou notu. Podával se bůček, zelí, špecle, buchty a mimo jiné taky špekáčky. Hosté si je sami na otevřeném ohni opékali na terase Rendez Vous. Buřtů bylo k dispozici čtvrt tuny, drahé róby byly v ohrožení a emergency příjem karlovarské nemocnice byl na možné koliky, kolapsy z alkoholu i společenského nasazení připraven.

Bídná svodka never ending story

Patricia Clarksonová show Julianne Mooreové nepřebila. Tuzemských hereckých hvězd bylo oproti slabému začátku ještě méně. Až tragický deficit, řekla bych. Proto se dostalo pozornosti image svůdníka slečen si pěstujícímu všeumělovi Zdeňku Podhůrskému a jemu podobným. Jeden z tuzemských sex-symbolů současnosti, herec Stanislav Majer s přítelkyní spolu prezidentem KVIFF Bartoškou a jeho paní svými outfity společenský kredit festivalu nezachránili. Je to smutné, ale je to tak!

Zuzana Stivínová na závěrečném ceremoniálu KVIFF 2019.
Autor: Machan, Pátek

Zuzana Stivínová: Nuda v brázdě klasiky

Ke krku uzavřená, k zemi spadající do vlečky situovaná toaleta s jedním rukávem ničím neoslní, nicméně přísluší k ctěnému standardu. Doprovodné šperky a psaníčko v rámu plochu černé oživují, a to samé platí pro červený akcent rtěnky a laku na nehtech.

Známka: 2

Patricia Clarksonová na závěrečném ceremoniálu KVIFF 2019.
Autor: Machan, Pátek

Patricia Clarksonová: Zrající azur

Od prezidenta KVIFF Bartošky převzala Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii v azurově modré, krajkou v živůtku zdobené plizé róbě. Do vlečky přecházející úvaz kamufloval nedostatky krku, odhalené paže ale provokovaly k polemice. Model vyžadoval výčes a visací náušnice nedostaly prostor, byly špatně zvolené.

Známka: 2-

 

Jiří Bartoška s manželkou Andreou na závěrečném ceremoniálu KVIFF 2019.
Autor: Machan, Pátek

Jiří a Andrea Bartoškovi: Invaze barev

Skvělý herec a též prezident KVIFF jako vždy splnil dress code. Jeho paní vsadila na róbu, jejíž dominantou je kombinace jemného vzoru s ornamentálním dezénem umocněná fúzí svítivě kanárkově žluté s nebesky modrým kobaltem. Je to možná až příliš civilně pojaté gala s dobrými doplňky.

Známka: 1-

 

Stanislav Majer s doprovodem
Autor: Machan, Pátek

Stanislav Majer s přítelkyní: První liga

Jeden z tuzemských hereckých sex-symbolů současnosti zvolil klasický smoking s patřičným doprovodem motýlka a lakýrek. Dáma oslnila v róbě, jež geniálně pracovala s průsvitem. S citem pro míru odhalila nahé tělo a korálkovou výšivkou rafinovaně zakryla i bez podšívky intimní partie.

Známka: 1+

 

Blanka Matragi na závěrečném ceremoniálu KVIFF 2019.
Autor: Machan, Pátek

Blanka a Makram Matragi: Klasika do počtu

V arabském světě od svatby spoustu let žijící oděvní návrhářka si spolu s chotěm nenechala finále festivalu ujít. Na tepichu pro vyvolené se prezentovala v ostře mechově zelené toaletě, jejíž pompéznost udával nosný materiál a výšivka na živůtku. Pan Makram v dvouřadém, v současnosti nefrekventovaném smokingu obstál i se společenskými mokasíny, jimiž suploval lakýrky.

Známka: 1 

 

Závěrečný ceremoniál KVIFF 2019.
Autor: Machan, Pátek
 

Zdeněk Podhůrský s partnerkou: Okresní přebor

Smokingu, košili, motýlku i lakovkám nelze nic vytknout, byť jejich nositel vkusem většinou selhává (naposled tomu bylo na festivalové party Elle před dvěma dny). Jeho slečna je symbolem béčkové, lacině vyznívající atraktivnosti. Psaníčko a střevíčky budiž elementárním důkazem.  Mimochodem, buď obojek na krk nebo náušnice, jež navíc k dlouhým blond vlasům nesedí.

Známka: 3

Fotogalerie
7 fotografií