Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Terorista Balda, miliardář Soros a migranti. Tyto fake news letos vládnou Česku

  • Autor: Hana Langrová - 
    17. 7. 2019
    05:40

    Migranti, zlá Evropská unie, ale i případ českého seniora Jaromíra Baldy – to jsou témata, která v poslední době zahýbala světem falešných zpráv, fake news. Je to zvláštní svět, ve kterém se z turistů stávají migranti a z kostelů mešity. Blesk Zprávy ve spolupráci s Petrem Nutilem z webu Manipulátoři.cz, Kateřinou Křivánkovou z projektu Zvol si info a učitelem mediální výchovy Michalem Kaderkou připravily přehled těch nejčastějších dezinformací v Česku.

    Hojně šířené fake news mají většinou za cíl vyvolat strach a pocit ohrožení. „Čtenáři by se měli bát o rodiny, tradice, způsob našeho života. Zároveň se často opakuje svalování viny na pořád stejné jednotlivce nebo skupiny. V zásadě se dá říct, že čím pokornější a přemýšlivější čtenář, tím odolnější je vůči fake news. A naopak,“ upozornila Kateřina Křivánková z projektu Zvol si info, který školáky a studenty vzdělává v oblasti mediální gramotnosti.

    „Pokud si někdo myslí, že třeba o tématu zahraniční politiky nebo ekonomiky ví víc než expert, který téma po letech bádání komentuje do médií, je něco hodně špatně,“ řekla Křivánková a dodává, že svou roli hraje také frustrace jednotlivců s celkovou životní situací. „Tito lidé často hledají viníka svého neštěstí všude jinde než u sebe a fake news mu je pravidelně a efektivně servírují,“ zmínila.

  • 1.Zaplacené demonstrace

    V současné době se vyrojilo nejvíce dezinformací a fake news o spolku Milion chvilek pro demokracii a protivládních demonstracích.

    „Šíří se osvědčené lži o uplácení demonstrantů, organizaci ze zahraničí. Jednou to má být ďábelský George Soros, jindy třeba sudetské sdružení Landsmannschaft. Dezinformační kruhy dokonce spojují tenhle spolek s lobbistickými skupinami sudetských Němců a konspirují o tom, že motivací je prolomení Benešových dekretů. Vytahovat v propagandistickém boji Němce obecně a ty sudetské obzvlášť, je takřka jistou trefou do černého,“ vysvětlil Petr Nutil, zakladatel webu Manipulátoři.cz.

    Podle něj jde o narativ, který lze sledovat již dříve, například u prvních prezidentských voleb, kdy stejné téma bylo použito proti Karlu Schwarzenbergovi. „Je to vysoce citlivé místo nás Čechů a právě proto je využíváno, zneužíváno a dá se to očekávat i do budoucna,“ uvedl Nutil.

    Stejně jako u voleb prezidentských, i nyní jde o účelové a klamavé spojování nesouvisejících témat a využití propagandistické techniky očerňování protivníka. „Házení bláta a špinění v důsledku vede k odvádění pozornosti od merita věci. Jde o očerňující, destruktivní, negativní a bohužel poměrně účinnou propagandistickou techniku, které se dá bránit jen skutečně obtížně. Nařknout totiž můžete kohokoliv z čehokoliv,“ popsal Petr Nutil a připomněl, že vždy se najde někdo, kdo dezinformaci uvěří. „Jak hezky česky vystihuje známé přísloví Na každém šprochu pravdy trochu,“ dodal.

    Americký finančník a multimiliardář židovského původu George Soros se často objevuje ve fake news a dezinformacích. Americký finančník a multimiliardář židovského původu George Soros se často objevuje ve fake news a dezinformacích. | Profimedia

  • 2.Nenávist k Evropské unii

    Během voleb do Evropského parlamentu nejvíce „frčely“ dezinformace a fake news týkající se Evropské unie. „Nejdůležitější byla témata negativně asociovaná s Evropskou unií. Většinou se objevují témata jako neefektivita, „EU diktuje“, dvojí kvalita potravin, migrace, islámská migrace, migrace podporovaná EU. Nejčastěji se fake new objevují ve spojitosti s českou politikou,“ popsal Petr Nutil.

    Podle učitele mediální výchovy Michala Kaderky je druhá světová válka součástí naší společné historie a je českým kolektivním traumatem. Benešovy dekrety jsou zase symbolem českého spravedlivého vítězství nad Němci, navíc i s majetkovým odčiněním.

    „Velmi dobře funguje na nejstarší generaci, která má válečná či poválečná léta v paměti. Další generace mají zase problém se vyznat v množství historických interpretací, které navíc komplikují filozofické debaty, zda bylo morální Němce odsunout. Benešovy dekrety se tak velmi dobře doplňují s popisem EU jakožto další německou zbraní, jak ovládnout Evropu,“ zmínil Kaderka. Je autorem webu Svět médií, na kterém pro svoje kolegy, ale i širší veřejnost zveřejnil podklady pro výuku mediální gramotnosti. Jednou z kapitol jsou právě fake news, propaganda a manipulace.

    Častým tématem během voleb do Evropského parlamentu byly podle Petra Nutila útoky na představitele EU Jeana-Clauda Junckera a Angelu Merkelovou. Naopak adorace Andreje Babiše, Miloše Zemana, Vladimira Putina, kandidátů SPD a především generála Hynka Blaška, uvedl pro Blesk Zprávy Nutil.

    Samostatnou kapitolou podle něj bylo využití lží v předvolebním boji, v němž vyčnívala nepříliš překvapivě SPD. „V jejich volebních novinách jsme našli 25 lží, 44 zavádějících tvrzení, 17 neověřitelných informací, ale připojili se třeba i Svobodní,“ doplnil.

    Angela Merkelová a Jean-Claude Juncker jsou často terčem ve fake news. Angela Merkelová a Jean-Claude Juncker jsou často terčem ve fake news. | Reuters

  • 3.Migranti jsou násilní, chtějí narušit pracovní trh

    Velmi často se ve fake news objevují migranti. Protože jde o různorodou skupinu, lze na ně navěsit všechny nálepky, které souvisí s problémy našeho každodenního života – špatné sousedské vztahy, drobná kriminalita či potíže s integrací dětí migrantů ve školách. „Xenofobie je přirozená a je součástí našeho imunitního systému. Vše cizí nás může ohrozit, proto chováme instinktivní nedůvěru ke všemu, co neznáme či co se mění,“ řekl učitel a odborník na média Michal Kaderka.

    Vyvolávání strachu z migrantů či cizinců je podle Kaderky vždy sázka na jistotu, která funguje v jakékoliv době. „Migranti symbolizují vše, z čeho máme strach, proto mají potenciál oslovit velké masy lidí. Každého z nás trápí něco jiného. Jedni se obávají násilí, další se obávají zhroucení sociálního systému, přemnožení migrantů či narušení pracovního trhu v důsledku práce na černo nebo poklesu mezd,“ dodal.

    V poslední době se nejvíce šířila vykládka migrantů v centru Prahy. „Šířil ho mimo jiné server Aeronet. Jak se ukázalo, nešlo o migranty, ale o návštěvníky nedaleké indické restaurace,“ pousmál se Petr Nutil.

    Podle odborníka šlo o recyklaci staré dobré poplašné zprávy, která už nějaký ten pátek koluje českým mediálním prostorem. „Tematicky navazuje na zvěsti, které napomáhal šířit například i senátor Jaroslav Doubrava před rokem a jak vidno, tenhle narativ se zjevně ujal. Ti zlí, a není náhodou, že se v téhle souvislosti opět objevuje úhlavní nepřítel všech rádoby vlasteneckých Čechů – Němci, k nám podle těchto zpráv posílají autobusy nacpané migranty, kteří se rozprchnou bůhví kam,“ uzavřel Nutil.

    Kapitánka Carola Racketeová dovezla přes zákaz loď s migranty do italského přístavu. Kapitánka Carola Racketeová dovezla přes zákaz loď s migranty do italského přístavu. | Reuters

  • 4.Zneužití požáru katedrály Notre-Dame

    Požár pařížské katedrály Notre-Dame v dubnu letošního roku byl velmi výraznou událostí, a tak není divu, že přitáhl i pozornost dezinformátorů.

    Objevila se celá řada lží, polopravd a konspirací na tohle téma. Tvůrci fake news tu soudili, že jde o útok na křesťanský kostel, jehož cílem bylo uvolnit prostor pro stavbu mešity. Objevovaly se „zaručené“ zprávy o muži v muslimském oděvu, který měl založit požár a další nepravdy. V celém případu je jasně rozpoznatelný v Česku tak populární antimuslimský a protimigrační narativ,“ hodnotil Petr Nutil, zakladatel webu Manipulátoři.cz.

    Slavná pařížská katedrála Notre-Dame začala 15. 4. 2019 masivně hořet. Slavná pařížská katedrála Notre-Dame začala 15. 4. 2019 masivně hořet. | Reuters

  • 5.Od e-mailů až k teroristickému útoku

    Zásadní událostí, která zahýbala českým mediálním prostorem a která ukázala, kam až může vést víra v dezinformace, byl případ „teroristy“ a českého důchodce v jedné osobě. Jaromír Balda se pod vlivem exaltované rétoriky SPD a dezinformačních webů rozhodl „ochránit“ své spoluobčany tím, že je ohrozil na životě.

    „Případ Jaromíra Baldy ukazuje, jak se strach vyvolaný dezinformacemi dostal z internetu do skutečného prostředí. Senior měl tak dlouho strach z násilí, až se málem stal vrahem. A to je princip dezinformací a manipulací – vyvolat negativní emoce a rozdělit společnost. Polarizovaná společnost se tak může stát naší novou civilizační chorobou, která nám zabraňuje řešit reálné problémy, které se nás týkají,“ upozornil učitel mediální výchovy Michal Kaderka.

    Senior v červnu a červenci 2017 pokácel stromy do cesty vlaků, čímž ohrozil životy cestujících. Za terorismus byl odsouzen na čtyři roky vězení a rovněž mu bylo soudem nařízeno ambulantní psychiatrické léčení. „Případ je ale specifický, jelikož Balda své počínání stylizoval tak, aby vše vypadalo jako útoky islámských radikálů. Na místě činu totiž zanechával špatnou češtinou psané letáky mající vyvolat kýžený dojem,“ popsal Petr Nutil.

    Na tomto případu je podle Nutila zajímavé především potvrzení známého psychologického fenoménu, který je známý jako Thomasův teorém. „V jednoduchosti znamená, že jestliže je určitá situace lidmi definovaná jako reálná, stává se reálnou ve svých důsledcích. Jinak řečeno, uvěří-li sugestibilní člověk strašení muslimskou invazí, může ho to dovést až k terorismu,“ uvedl odborník na dezinformace a fake news.

    Zásadní událostí, která zahýbala českým mediálním prostorem a která ukázala, kam až může vést zaslepená víra v dezinformace, byl případ „teroristy“ a českého důchodce v jedné osobě Jaromíra Baldy. Zásadní událostí, která zahýbala českým mediálním prostorem a která ukázala, kam až může vést zaslepená víra v dezinformace, byl případ „teroristy“ a českého důchodce v jedné osobě Jaromíra Baldy. | Profimedia