„Vítězem soutěže je studio Steven Holl Architects + Architecture Acts z New Yorku, které dokázalo nejlépe propojit stávající kulturní dům s novou halou,“ řekl primátor Ostravy Tomáš Macura.

Soutěž vyhlásilo město vloni v srpnu. „Vítězné studio má na svém kontě řadu realizací špičkové světové úrovně. Koncept přináší nejen originální architekturu, ale také velmi zajímavé, byť náročné technické řešení, které je šetrné k životnímu prostředí, má dlouhodobou udržitelnost a nabízí nízké provozní náklady,“ popsal Macura.

„Ostrava se zařadí po bok významným metropolím, které už svou koncertní halu mají. Stavba bude i magnetem pro rozvoj cestovního ruchu,“ dodal.

Čtyři nejlepší návrhy uvidí lidé na výstavě

Soutěžní porotu tvořili renomovaní architekti, přizvaní odborníci i zástupci města. „Proč jsme vybrali právě tento návrh? Byl prostě nejlepší. Je to úžasné architektonické dílo, které velmi dobře zvažuje vztah staré budovy s novou, vztah mezi městem Ostravou a parkem za stávajícím objektem,“ rozplýval se předseda poroty, mezinárodně uznávaný architekt Krzystof Ingarden.

Město vystaví čtyři nejlepší návrhy, které postoupily do druhého kola soutěže, veřejnosti. „Výstavu připravujeme na září. Na podzim bychom také rádi uzavřeli smlouvu s autorem vítězného návrhu,“ sdělila náměstkyně primátora pro investice Zuzana Bajgarová, současně také členka poroty.

V roce 2024 už má být hotovo

Do konce roku 2021 by měla být hotová projektová dokumentace a zahájení stavby je naplánováno na následující rok. Se slavnostním otevřením počítá město v roce 2024.

Na financování stavby má město speciální účelový fond. Prozatím do něj vložilo z rozpočtu 250 milionů korun, další peníze budou přibývat. Náklady na výstavbu koncertní haly jsou odhadovány na 1,5 miliardy korun bez DPH.

Na základě Memoranda o spolupráci z roku 2018 se k podpoře tohoto projektu zavázal i český stát, zastoupený ministerstvem kultury, částkou 600 milionů korun a také Moravskoslezský kraj 300 miliony korun.

„Ostrava o výstavbu důstojné koncertní haly s perfektní akustikou usilovala desítky let. Současný kulturní dům, vybudovaný v letech 1956 až 1961 v duchu moderního klasicismu, tuto funkci plnohodnotně neplní,“ řekla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

VIDEO: V Brně se nyní také staví moderní koncertní hala. Takto bude vypadat.