Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ustaraný Babiš, uvolněný Hamáček: Co přesně řekli lídři po schůzce u Zemana

Autor: Tomáš Vašek - 
4. července 2019
15:35

Jeden měl hlavu plnou starostí, z druhého to spadlo. Zatímco premiér Andrej Babiš (ANO) po schůzce u prezidenta Miloše Zemana v Lánech ještě doufá v pokračování stávající vlády s ČSSD, vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) už moc ne. Neurčitý výsledek schůzky znamená také nové čekání na další setkání, které se uskuteční v pátek 12. července. Objeví se na ní kromě prezidenta Zemana a předsedy sociálních demokratů ministr kultury Antonín Staněk, k jehož odvolání se nemá hlava státu. O několik dnů poté by měla následovat schůzka předsednictva ČSSD, na které se podle všeho rozhodne o osudu vlády.

Co řekl Andrej Babiš (ANO):

„Takže dobrý den, dámy a pánové. My jsme s panem prezidentem a s panem vicepremiérem a předsedou ČSSD probrali stávající situaci.

My jsme pana prezidenta informovali o důvodech, proč by měl vyhovět nominaci ČSSD na post ministra kultury, kterou jsem mu doručil podle zvyklostí. Vyměnili jsme si názory, pan prezident nás informoval o jeho názorech na resort kultury, na pana Staňka a na pana Šmardu.

Víceméně se k té nominaci pan prezident nevyjádřil definitivně, s tím, že proběhne další schůzka 12. 7., jak už bylo avizováno, mezi panem prezidentem, panem předsedou Hamáčkem a panem Staňkem. Takže to je asi tak celý výsledek toho našeho jednání.“

Babiš zároveň nevyloučil možnost rekonstrukce vlády bez účasti sociálních demokratů.

„Beru to tak, že pokud by ČSSD odešla, tak jsou potom pro nás alternativa předčasné volby, což si myslím, že by nebylo dobře, my je ani nechceme. Ale šel bych se zeptat jednotlivých parlamentních stran, jestli by akceptovali rekonstrukci vlády a že bychom získali nějakou podporu i od opozičních stran.

Video  Vláda nad propastí: Hamáček a Babiš od Zemana odešli s nepořízenou  - abl
Video se připravuje ...

Bezprostředně po vyjádření předsedy ČSSD Jana Hamáčka, které následovalo, se od médií objevil dotaz, zda oba aktéři berou schůzku jako zklamání.

Já to tak určitě nevnímám, budeme pokračovat v jednání a doufám, že po schůzce 12. 7. se nějakým způsobem posuneme k nějakému řešení, které zachová stávající vládu,“ řekl premiér Babiš.

Hamáčkova odpověď byla výraznější: „Já jsem menší optimista,“ řekl šéf sociálních demokratů.

Co řekl Jan Hamáček (ČSSD):

„Dámy a pánové, dobrý den, z mého pohledu ta dnešní schůzka žádný výsledek nepřinesla. Sociální demokracie je v situaci, kdy má podle koaliční smlouvy nárok na obsazení pěti ministerstev a ten problém je u ministerstva kultury.

Takže já jsem samozřejmě připraven jednat, nicméně ta věc je z mého pohledu závažná. A tím jediným orgánem, který musí posoudit další postup sociální demokracie, je naše předsednictvo. Já jsem připraven ho svolat v nejbližší době. Samozřejmě vzhledem k tomu, že jsou dovolené, tak musíme zajistit, aby to předsednictvo bylo usnášeníschopné. Sociální demokracie tu situaci musí vyhodnotit a rozhodnout se jak dál.

Ta situace nás samozřejmě netěší, protože do jisté míry se jedná o bytí a nebytí této vlády a já jsem samozřejmě připraven se s panem prezidentem 12. 7. setkat, protože pozvání od pana prezidenta se neodmítá.

Nicméně jsem také připraven předsednictvu sociální demokracie navrhnout další postup a já osobně o tom postupu mám jasno, ale uslyší to samozřejmě nejdříve vedení sociální demokracie po schůzce s panem prezidentem. Děkuji.“

Schůzka v Lánech: Jan Hamáček (ČSSD, 4. 7. 2019) Schůzka v Lánech: Jan Hamáček (ČSSD, 4. 7. 2019) | Blesk - Daniel Černovský

Hamáčkovi následně položili dotaz novináři. Předsedy ČSSD se ptali, kdy konkrétně by se měla jím zmíněná schůze předsednictva strany konat.

„Nechci hovořit za ostatní členy předsednictva, protože jsou na dovolené, ten termín se může pohybovat zhruba kolem 15. 7. Chápu, že jste všichni nervózní a chcete vědět rozhodnutí, na druhou stranu tohle je zásadní věc, není to nějaká běžná diskuze o zákonu. Je to o tom, zda padne vláda, či nepadne.

Proto musíme zajistit, aby na předsednictvu byli skoro všichni. Z mého pohledu bude předsednictvo asi kolem patnáctého, uvidíme, jak dopadne schůzka dvanáctého. Ale znovu říkám, že nejsem velký optimista.

Na otázku novinářů, zda se na schůzce bavili také o alternativní možnosti výměny ministerstev, aby se tak vyhnuli celému sporu kolem odvolání ministra Staňka a jeho nástupce, odpověděl Hamáček jasně: 

„Ne. Pokud bychom se o nich měli bavit, tak to není na jednání s panem prezidentem, to je na jednání v rámci koalice.“

marmat ( 4. července 2019 21:16 )

Uvolněný Hamáček má o budoucnosti ČSSD jasno ??? Tak jaký plán "B" vybalí ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa