Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Lhal údajný vrah Kuciaka policii? Tohle všechno nesedí na doznání Marčeka

  • Autor: DH - 
    8. 7. 2019
    09:28

    Vražda investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové nepřestává znepokojovat veřejnost ani kriminalisty. Policie po rozsáhlém vyšetřování sice nejprve zadržela pět hlavních podezřelých a následně i údajného objednavatele mordu. Jenže, pak přišel šok. V průběhu výslechů se k vraždám snoubenců nečekaně doznal Miroslav Marček. Ten byl původně považován jen za šoféra. Poslal dokonce omluvný dopis rodičům obětí. Jenže jeho výpovědi v mnoha bodech neodpovídají zjištěním kriminalistů. Je možné, že si doznání prostě vymyslel? A jaký důvod by k tomu mohl mít? 

  • 1.Kdo řídil a kdo naopak vraždil?

    Tomáš Sz. je podezřelý z vraždy Jána Kuciaka. Tomáš Sz. je podezřelý z vraždy Jána Kuciaka. | Facebook

    V září 2018 vnesla policie do vleklého vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka (†27) a Martiny Kušnírové (†27) konečně světlo. Mimo dalších podezřelých zadržela dvojici bratranců bývalého policistu Tomáše Sz. a vysloužilého vojáka Miroslava Marčeka. První jmenovaný měl být střelcem, který zavraždil zamilovaný pár, druhý ho měl na místo činu, do obce Velká Mača přivést.

    Tuto verzi událostí však policie preferovala jen do začátku dubna, kdy se po pětihodinovém výslechu k vraždě přiznal právě Marček. Bylo to velké překvapení nejen pro veřejnost, ale patrně i pro kriminalisty samotné. Jenže ve výpovědích bývalého vojáka je řada nepřesností. A ty vzbuzují pochyby o jeho úmyslech.

  • 2.Místo střelby: Veranda nebo schody do sklepa

    Rekonstrukce vraždy Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (†27). Rekonstrukce vraždy Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (†27). | Pluska.sk - Matěj Kalina

    V návaznosti na Marčekovo přiznání provedla policie na sklonku května rekonstrukci činu na místě samém. Odvezla Marčeka do Velké Mače a nechala ho předvést, jak dvojnásobná vražda Kuciaka a Kušnírové vlastně proběhla. Brzy došlo na první problém. Muž totiž policii při rekonstrukci činu přímo v objektu, kde k vraždám došlo, řekl, že Kuciaka zastřelil ve chvíli, kdy mu otevřel dveře.

    Podle protokolu ale Kuciakovo bezvládné tělo leželo na schodišti do sklepa. Policie již dříve uvedla, že vrah pravděpodobně přišel do domu odemčenými dveřmi a zastihl novináře v momentu, kdy šel po schodech nahoru. Kdyby tedy byla verze Marčeka pravdivá, jak by se tělo na schody dostalo? Kuciak mohl zavrávorat a spadnout ze schodů, ale to se nezdá pravděpodobné. Navíc nikde na verandě nebyly nenalezeny stopy krve. Ty by se pravděpodobně vytvořily i kdyby Marček na schody tělo odvlekl.

  • 3.Počet a rozmístění projektilů

    Rekonstrukce vraždy Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (†27). Rekonstrukce vraždy Jána Kuciaka (†27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové (†27). | Pluska.sk - Matěj Kalina

    Na další z nejasností lze narazit, v otázkách, kolik projektilů vrah vypálil a kam oběti zasáhl. Podle pitevní zprávy krutý vrah Kuciaka v osudný den připravil o život dvěma střelami z pistole ráže 9 mm namířenými přesně do srdce. 

    Marček ale na místě vraždy policii sdělil, že Kuciaka zabil jednou ranou do hrudníku a pak mu zamířil na hlavu. Nábojnice se mu však prý zasekla uvnitř zbraně a on tak ránu „jistoty“ nepřidal. Zdá se nepravděpodobné, že by si skutečný vrah a bývalý voják nepamatoval, jakým způsobem sprovodil svou oběť ze světa.

  • 4.Kde zemřela Martina?

    Z vraždy Kuciaka a Kušnírové obviněný Miroslav Marček. Z vraždy Kuciaka a Kušnírové obviněný Miroslav Marček. | Pluska.sk - Matěj Kalina

    Miroslav Marček policii zamotal hlavu i dalším tvrzením. Podle slovenských médií kriminalistům sdělil, že Martina Kušnírová původně vůbec neměla zemřít. Bohužel, byla ve špatnou dobu na špatném místě. Ostatně, že je její smrt spíše souhrou nešťastných náhod, tušila od začátku i policie, protože v době vraždy měla být archeoložka na výzkumu mimo bydliště. Ten byl však zrušen kvůli zimě.

    Marček sice také tvrdí, že Kušnírovou zabít nechtěl, současně ale dodal, že snoubenku novináře zastřelil, protože v době vraždy stála bezprostředně za Kuciakem. Jak by se ale její tělo mohlo při příchodu policie najednou objevit v kuchyni, kde Martinu kriminalisté nalezli ve skutečnosti? Navíc, jak už zaznělo, u vstupní místnosti nebyla žádná krev.

  • 5.Bunda Tomáše Sz.

     

    Výslech dalších svědků v kauze Kuciak Výslech dalších svědků v kauze Kuciak | Reprofoto, TV JOJ

    Policie uvedla, že má k dispozici videozáznam ze dne před vraždou. Podle ní je na něm zachycen s největší pravděpodobností vrah, který si prohlíží místo činu. Podle policie byla bunda nalezena v bytě Tomáše Sz. Je tedy pravděpodobné, že oním mužem na kamerovém záznamu, a tedy i pravděpodobným vrahem, je právě on. 

    Marček tvrdil, že si bundu od bratrance a bývalého policisty Tomáše Zs. půjčil. To je podle deníku DNES v rozporu s míněním znalce. Antropolog, který se na záznam zaměřil, prý došel ke zcela jinému závěru. Podle pohybů je podle něj možné přesvědčivě prokázat, že muž na záznamu je skutečně Tomáš Sz. Tím Marčekovo doznání dostává další trhliny. 

  • 6.Kdo vraždu objednal?

    Marian Kočner chce na svobodu. Marian Kočner chce na svobodu. | Profimedia

    O objednavateli chladnokrevné vraždy se spekulovalo od samého začátku vyšetřování. Vzhledem k povaze Kuciakova povolání to bylo pravděpodobné. Někomu se zkrátka nelíbilo, že se investigativní novinář zabýval jeho osobou. Vadilo mu, že by mu mohl překazit jeho kšefty. Kdyžna světlo světa vyplulo jméno kontroverzního slovenského podnikatele Mariána Kočnera ,vše do sebe začalo pomalu zapadat. Muž byl nakonec z objednávky skutečně obviněn.

    Marček prý vyšetřovatelům řekl, že si nájemný mord objednal rusky mluvící muž. Ten se prý nakontaktoval na zadavatele činu. „Zoltán A. řekl, že ta objednávka je pro nějakého jeho známého, Rusa, který mluví špatně slovensky. Zmínil, že muž je novinář a že píše nějaké věci, co se nikomu nelíbí. Jaké a čeho se týkaly, to nevím,“ uvedl Marček do protokolu.

  • 7.Vraždil skutečně Marček?

    Ján Kuciak (†27) a jeho snoubenka Martina Kušnírová (†27) Ján Kuciak (†27) a jeho snoubenka Martina Kušnírová (†27) | Facebook

    Vyšetřovatelé měli do přiznání Miroslava Marčeka celkem jasno v tom, kdo měl v činu jakou úlohu. Kočner zadal objednávku Aleně Sz., ta se napojila na Zoltána A. a on později pověřil dva zkušené střelce Marčeka a Tomáše Zs., kteří vše vykonali. Ale ejhle. Marček svým přiznáním vše zamotal. Jeho výpověď ale v mnoha detailech nekoresponduje se zajištěnými důkazy, a proto se dá předpokládat, že se jen snaží vše ještě víc zamotat.

    Proč by to ale dělal? Odpověď je podle DNES prostá. Pokud nebude moci státní zástupce před soudem zcela jasně říci, kdo střílel na Kuciaka a jeho snoubenku, odejdou Marček i Tomáš Sz. s nižším trestem. A to se vyplatí. Ze všeho může navíc těžit i Kočner, který od začátku tvrdí, že je nevinný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání