Za uzavřením sportovního hřiště ve vnitrobloku ulic Varnsdorfská, Žandovská, Šluknovská a Harrachovská stála výzva nespokojených obyvatel. Těm vadil především hluk, který vydává fotbalový míč při nárazu o mantinel moderního sportoviště s umělým povrchem, brankami a mantinely, které radnice zbudovala v loňském roce. Dříve na jeho místě existovalo hřiště asfaltové s mantinely z prken.

Život jako na staveništi

„Městská část Praha 9 vytvořila protiprávní stav, kdy dochází k obtěžování několika stovek obyvatel v jejich domovech hlukem, který je svou intenzitou srovnatelný se stavebními bouracími pracemi,“ uvedla iniciátorka výzvy v dopise adresovaném vysočanské radnici. Pod stížnost se nakonec ze všech stovek „dotčených“ obyvatel podle mluvčí Prahy 9 Marie Kurkové podepsalo celkem 16 lidí.

I to stačilo k tomu, aby radnice nechala před začátkem letních prázdnin hřiště uzavřít a „imise hlukem“ řešit. „Uzavřením hřiště jsme chtěli co nejrychleji zjistit postoj většiny obyvatelů v okolí k tomuto víceúčelovému hřišti,“ sdělil radní Prahy 9 Zdeněk Davídek (TOP 09/STAN). Primárním požadavkem nespokojenců byla výměna plastových mantinelů za sítě, které by žádný hluk nevydávaly. Což podle radního není ideální řešení.

Video
Video se připravuje ...

Sportoviště ve vnitrobloku Varnsdorfské, Žandovské, Šluknovské a Harrachovské vzniklo loni. Radnici vyšlo na 3,3 milionu korun. David Zima

„Naší snahou je vzájemná tolerance a spokojenost našich obyvatel a snažíme se najít cestu, jak mantinely odhlučnit,“ vysvětlil Blesk.cz radní. V úvahu podle něj připadají tlumící protihlukové gumové vrstvy. Výměna mantinelů za sítě mu smysl příliš nedává. „Sportovci, kteří hřiště využívají ke kopané, si hrou o mantinel zatraktivňují svoje sportování,“ odpověděl Davídek iniciátorce výzvy, která pro podporu svých požadavků založila na facebooku i skupinu. Reakce po uzavření hřiště na sebe nenechaly dlouho čekat. K překvapení iniciátorky asi trošku jiné, než čekala.

Petice proti petici: Kdo je víc?

Od 18. června, kdy radnice nechala hřiště uzavřít, se začaly sociálními sítěmi šířit nespokojené reakce jejích sousedů. „Vyhráli jste akorát tak nad dětmi, které si chtějí zahrát fotbal,“ napsala uživatelka Lucie a pokračuje: „je to takovej kravál, že mi tam pravidelně spí dítě v kočárku.“ Nad situací se podivila i uživatelka Eliška. „Tohle je vtip, že ano. Teď už vadí i to, že si děti venku hrají.“

Mluvčí vysočanské radnice k tomu všemu uvedla, že v reakci na uzavření hřiště došel na radnici nový petiční arch, pod nějž se podepsalo více než 50 obyvatel. Ti požadovali, aby hřiště fungovalo ve stávajících podmínkách a podobě. Radnice jej tak zhruba po dvou týdnech od uzavření znovu otevřela v nezměněné podobě, aby si přes letní prázdniny měly děti kde hrát.

Co bude dál?

Hřiště neporušuje žádné bezpečnostní ani hygienické normy,“ vysvětlila Kurková k jeho znovuzprovoznění. Přesto ještě není hotovo. Nově radnice stanovila provozní dobu na hřišti, od 9 do 20 hodin, a otázkou odhlučnění se bude nadále zabývat.

Jeho opětovné uzavření se v nejbližší době, zvláště v létě, kdy si plno dětí může hrát venku, nechystá. Leda krátkodobé omezení v případě instalace možných protihlukových povrchů. Otázkou bude, zda se s tímto opatřením nespokojení obyvatelé, kterým hluk vadí, smíří. Podobně koncipovaných hřišť je navíc v tzv. Severním Městě víc.

Fotogalerie
14 fotografií