Pokud člověk po setmění zabloudí do vedlejší ulice Karlova náměstí, nestačí se divit. Ve stromech na drobném náměstíčku jsou ukryté svítící kloboučky lysohlávek, které před hotel Mosaic House v roce 2013 v rámci výstavy „Sculpture line“ nainstaloval sochař Michal Trpák.

„Houby vznikly původně pro výstavu v Českých Budějovicích a byly představené na golfovém hřišti v nedaleké Hluboké nad Vltavou, která byla součástí výstavního projektu Umění ve městě,“ prozradil původ přerostlých hub samotný autor Michal Trpák. Z Hluboké nad Vltavou pak putovaly před Mosaic House v Praze. Protože se jeho majiteli sochy líbily, zůstaly natrvalo a další instalace přibývaly. A jak autora napadly přerostlé houby?

Štěstí pod houbami

„Instalace se jmenuje Hledání štěstí. Inspirací mi byly lysohlávky, i když s nimi nemám osobní zkušenost. Nicméně je to oblíbená houba, protože v ní třeba někdo po jejím požití nachází pocity štěstí. Vzal jsem si to jako symbol pro hledání štěstí, ale třeba štěstí najde kdokoliv, kdo pod houby usedne nebo někoho potká,“ uvedl autor s úsměvem.

Forma houby byla podle Michala Trpáka pěkná a hravá. Jejich zvětšení pak zapříčinilo úplně jiné vnímání prostoru. „Navíc houby svítí, vyzařují energii do prostoru, takže jsou přitažlivým bodem v prostoru. Vím, že si lidé dávají schůzku pod houbami a že to vytváří nějakou pointu místa,“ řekl po jejich šestiletém pobytu autor.

Moucha, úředník a čtenáři

Před hotel postupně přibývala i další díla jako „Lehká nejistota“ neboli na drátě zavěšený úředník s deštníkem a aktovkou. O kousek dál je jeho ženský protějšek. Celý prostor pak z posledního patra sleduje obří 110 kilogramů vážící moucha. Od autora dostala tato veřejná instalace název „Co je štěstí?“.

Kvůli Trpákovým dílům sem přicházejí turisté podobně jako kvůli rotující hlavě Franze Kafky umělce Davida Černého k OC Quadrio nebo k instalaci „Viselec“ v Husově ulici. Ta připomíná Sigmunda Freuda. Od Michala Trpáka pak zejména studenti Karolina znají „Čtenáře“, kteří sedí u fontány v Klementinu a už 16 let si potichu čtou ty stejné stránky. 

Fotogalerie
21 fotografií