Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Tyto slavné postihla rakovina příliš mladé. Naštěstí svůj boj vyhráli!

  • Celebrity, které postihla rakovina příliš mladé: Kdo nad ní vyhrál?
    6. července 2019 | 06:00

    Rakovina je zákeřná nemoc, kterou nezajímá, zda jste bohatí nebo chudí, neznámí či slavní. Své o tom vědí i nejznámější hollywoodské hvězdy, které ovšem měly to štěstí, že tuto zákeřnou nemoc pokořily. Věděli jste o všech?

    Život nám občas do cesty postaví překážky a tito slavní lidé si museli poradit s jednou z těch největších – s vážnou nemocí. Které celebrity postihla rakovina příliš mladé a kdo z nich nad ní zvítězil?

  • Cynthia Nixon (53)

    Cynthia Nixon
    Autor: profimedia.cz

    Představitelce svérázné Mirandy z oblíbeného amerického seriálu Sex ve městě byla v roce 2006, kdy jí bylo šestatřicet let, diagnostikována rakovina v pravém prsu. Nález byl objeven při běžném mamografickém vyšetření. Herečka se rozhodla vše držet v tajnosti a kromě rodiny o průběhu léčby nikdo příliš informací neměl. Až teprve poté, co zákeřnou nemoc porazila, vyšla s pravdou ven, a rozhodla se tak podpořit ostatní ženy potýkající se se stejným problémem. Dokonce se stala ambasadorkou charitativního centra boje proti rakovině prsu.

  • Kylie Minogue (51)

    Kylie Minogue
    Autor: profimedia.cz

    Australské zpěvačce byla diagnostikována také rakovina prsu v šestatřiceti letech. První nejasná diagnóza jí málem sebrala šanci na úspěšnou léčbu, Kylie ale počáteční příznaky nepodcenila a podstoupila několik dalších prohlídek, při kterých byla rakovina potvrzena. Poté následovaly částečná mastektomie, chemoterapie a ozařovaní. Dnes se snaží bojovat za to, aby ženy chodily na preventivní prohlídky.

  • Mark Ruffalo (51)

    Mark Ruffalo
    Autor: profimedia.cz

    Známý herec, představitel filmového Hulka, kvůli rakovině přišel málem o život. V roce 2001 mu byl objeven nádor na mozku o velikosti golfového míčku, na který přišli lékaři za zvláštních okolností. V květnu stejného roku měl herec živý sen o tom, že má na mozku nádor. Sen ho vyděsil natolik, že se okamžitě objednal na vyšetření, to pak jeho předtuchy potvrdilo. Vyoperování bylo velmi komplikované, dokonce hrozilo, že z 80 % přijde o sluch, a byla zde také 20% možnost, že ochrne v obličeji. Zotavování trvalo dlouho, ale nakonec dopadlo dobře – nervy v obličeji se obnovily a o sluch herec nepřišel.

  • Lance Armstrong (47)

    Lance Armstrong
    Autor: profimedia.cz

    Lance Armstrong patří k nejznámějším sportovcům posledních let. Několikrát zvítězil v Tour de France, ale později bylo odhaleno, že k vítězství si pomohl dopingem, a tituly mu tak byly odebrány. V roce 1996 pro něj přišel však největší šok, a to když mu v pouhých pětadvaceti letech lékaři diagnostikovali rakovinu varlat, kterou doprovázely rozsáhlé metastáze na plicích. Začal s okamžitou léčbou, při které mu lékaři objevili další dva nádory na mozku. Během tří měsíců podstoupil několik operací a chemoterapií. O rok později mu lékaři oznámili radostnou novinu, a to tu, že nemoc porazil a pravděpodobně se už nevrátí. Po překonání nemoci založil nadaci Lance Armstrong Foundation a lidé na jeho podporu a zároveň na podporu boje s rakovinou nosili žluté plastové náramky Live Strong.

  • Anastacia (50)

    Anastacia
    Autor: profimedia.cz

    Americká zpěvačka, známá pro svůj zvučný chraplavý hlas, prodělala ve čtyřiatřiceti letech rakovinu prsu. Lékaři jí nemoc diagnostikovali v lednu roku 2003. Na nic nečekala a ihned začala s intenzivní léčbou, díky které se mohla na konci téhož roku vrátit zpět do nahrávacího studia. Po překonání této zákeřné nemoci založila nadaci na výzkum rakoviny prsu.

  • Christina Applegate (47)

    Christina Applegate
    Autor: profimedia.cz

    Rakovina prsu postihla také známou herečku z oblíbeného seriálu Ženatý se závazky. Nemoc u ní lékaři však odhalili velmi brzy, protože vzhledem k rodinné historii chodila od svých třiceti let každý rok na mamograf. V roce 2008 podstoupila oboustrannou mastektomii, a po letech dokáže o nemoci dokonce žertovat. "Viděla jsem prsní implantáty u některých dívek a říkala jsem si, že to jsou nejhezčí prsa, jaká jsem viděla. Takže to může být pozitivní věc. Můžete mít lepší prsa než předtím, pokud se tak rozhodnete," vtipkovala herečka v jednom rozhovoru.

  • Bob Marley (1945-1981)

    Bob Marley
    Autor: profimedia.cz

    Nejznámějšímu reggae zpěvákovi pocházejícímu z Jamajky, jehož hity stále milují lidé po celém světě, byl v roce 1977 diagnostikován maligní melanom v jednom z prstů. Tento nález však ignoroval a nedal na rady svého lékaře, aby si prst nechal amputovat. Rakovina se nakonec rozšířila do plic a mozku a v pouhých šestatřiceti letech talentovaný zpěvák zemřel.

Autor: Aneta Valešová
Klíčová slova:  ze života hvězd, vip, celebrity, nemoc, rakovina
Diskuse ke článku
.