Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babiš a Hamáček u Zemana nepochodili. Šéf ČSSD už má jasno o odchodu z vlády

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
4. července 2019
15:45
Autor: ČTK, kal, for, vei - 
3. července 2019
10:10

Bez jasného výsledku skončila čtvrteční schůzka v Lánech, na které prezident Miloš Zeman hostil premiéra Andreje Babiše (ANO) a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD). Zeman chce ještě schůzku, na které bude Hamáček společně s Antonínem Staňkem, kterého se mu nedaří odvolat z postu ministra kultury. Další setkání má proběhnout 12. července, Hamáček ale zároveň svolává předsednictvo ČSSD, které by mělo být 15. července. Ohledně setrvání ve vládě je menší optimista, zmínil. Babiš opakovaně mluvil o tom, že věří v setrvání stávající koalice. Připustil ale i rekonstrukci vlády bez ČSSD.

Vicepremiér Hamáček se chystá svolat předsednictvo ČSSD. Termín přizpůsobí tomu, aby se na něj mohlo dostavit co nejvíc členů, mohlo by se sejít kolem 15. července. O svém návrhu pro další postup má jasno, plánuje postupovat podle koaliční smlouvy. Před případnou demisí ministrů ČSSD by předcházelo dohodovací řízení, řekl.

Babiš doufá v to, že se podaří najít řešení, které zachová vládu. „Představuji si, že se domluvíme, aby byli všichni spokojeni, aby vláda mohla pokračovat,“ řekl Babiš. Podle Hamáčka je jedinýmřešením, že funkci ministra kultury bude zastávat člověk, kterého v ní chce ČSSD.

„Prezident republiky zastává názor, že ve vládě, která se označuje jako protikorupční, by neměl být odvoláván ministr za to, že odhalil korupci ve svém resortu. Prezident republiky zastává názor, že ve vládě, která se označuje jako vláda odborníků, by neměl být ministrem ten, kdo nezná problematiku svého resortu,“ tlumočil stanovisko Hradu mluvčí Jiří Ovčáček.

Video  Vláda nad propastí: Hamáček a Babiš od Zemana odešli s nepořízenou  - abl
Video se připravuje ...

Ústava uvádí, že prezident odvolá člena vlády, jestliže to navrhne premiér. Ústavní právníci oslovení ČTK se už dřív shodli na tom, že Zeman jedná protiústavně, když s výměnou ministra kultury otálí. Podle nich by měla hlava státu postupovat bez zbytečného odkladu. Zeman naopak argumentuje tím, že mu ústava nestanoví žádnou lhůtu.

Situace kolem Staňka se vyhrotila minulý týden. Zeman totiž před vypršením ultimáta nijak nenaznačil, že by se ministra chystal odvolat, naopak avizoval, že se pokusí Staňka s Hamáčkem usmířit. Hamáček poté mluvil o tom, že Česko je na hraně ústavní krize. Na páteční schůzce se s Babišem dohodli, že ČSSD počká na výsledek dalšího jednání premiéra s prezidentem. Hrad poté oznámil, že Zeman přijme Babiše i Hamáčka.

Staněk z vlády dosud nezmizel

Babiš se v úterý před novináři v Bruselu zmínil o blíže neurčeném kompromisu, kterého chtěl v Lánech dosáhnout. Premiér řekl, že jednání nebude jednoduché, ale určitě nechce s prezidentem žádný konflikt a nechce na něj podávat žalobu. Sociální demokraté dřív mluvili o kompetenční žalobě na prezidenta, kterou ale může podat výhradně ministerský předseda.

Zeman nejprve odmítl přijmout Staňkovu demisi. Dosud prezident nevyhověl ani návrhu na jeho odvolání, který mu na konci května poslal předseda vlády. Staněk v pondělí večer Babišovi potvrdil, že demisi mínil vážně a že racionální řešení situace nebude blokovat.

Petříček může podat demisi

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) je připraven podat demisi, nevidí v tuto chvíli mnoho možností, jak by mohla sociální demokracie pokračovat ve vládě.

„Jsem zklamán výsledkem dnešní schůzky, která mohla odblokovat krizi vlády. Premiér a prezident ji ale ukončit odmítli. Panu premiérovi se nepodařilo přesvědčit pana prezidenta, aby postupoval podle ústavy,“ uvedl Petříček. O dalším postupu se ČSSD poradí na jednání předsednictva. Hamáček jej dnes avizoval zhruba na 15. července. „Osobně v tuto chvíli nevidím mnoho možností, jak by mohla ČSSD ve vládě pokračovat, zejména ve chvíli, kdy se porušuje ústava. Já jsem demisi připraven podat,“ dodal Petříček.

Setrvání  Staňka ve vládě není podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) k diskusi. „Pan premiér pana prezidenta nepřesvědčil, setrvání ministra Staňka není k diskusi. ČSSD musí mít právo nominovat si svého ministra, jinak je koaliční smlouva pouhým cárem papíru. O tom, zda ve vládě zůstaneme či ne, rozhodne předsednictvo ČSSD, které pan předseda Hamáček svolá,“ uvedla Maláčová.

Co řekli Babiš a Hamáček po schůzce v Lánech:

Andrej Babiš: My jsme s panem prezidentem a s panem vicepremiérem a předsedou ČSSD probrali stávající situaci. My jsme pana prezidenta informovali o důvodech, proč by měl vyhovět nominaci ČSSD na post ministra kultury, kterou jsem mu doručil podle zvyklostí. My jsme si vyměnili názory, pan prezident nás informoval o jeho názorech na resort kultury, na pana Staňka, na pana Šmardu. Víceméně se k té nominaci pan prezident nevyjádřil definitivně, s tím, že proběhne další schůzka 12. 7., jak už bylo avizováno, mezi panem prezidentem, panem předsedou Hamáčkem a panem Staňkem. Takže to je asi tak celý výsledek toho našeho jednání.

Jan Hamáček: Dámy a pánové dobrý den, z mého pohledu ta dnešní schůzka žádný výsledek nepřinesla. Sociální demokracie je v situaci, kdy má podle koaliční smlouvy nárok na obsazení pěti ministerstev a ten problém je u ministerstva kultury. Takže já jsem samozřejmě připraven jednat, nicméně ta věc je z mého pohledu závažná. A tím jediným orgánem, který musí posoudit další postup sociální demokracie je naše předsednictvo. Já jsem připraven hosvolat v nejbližší době.

Samozřejmě vzhledem k tomu, že jsou dovolené, tak musíme zajistit, aby to předsednictvo bylo usnášeníschopné. Soaciální demokracie tu situaci musí vyhodnotit a rozhodnout se jak dál. Ta situace nás samozřejmě netěší, protože do jisté míry se jedná o bytí a nebytí této vlády a já jsem samozřejmě připraven se s panem prezidentem 12. 7. setkat, protože pozvání od pana prezidenta se neodmítá. Nicméně jsem také připraven předsednictvu sociální demokracie navrhnout další postup a já osobně o tom postupu mám jasno, ale uslyší to samozřejmě nejdříve vedení sociální demokracie po schůzce s panem prezidentem. Děkuji.“

hejhej ( 5. července 2019 14:41 )

Bude Hamáček opět následovat Sobotku: demise - nedemise

hroch1 ( 5. července 2019 07:39 )

http­s://ww­w.sez­namzpr­avy.cz­/cla­nek/zas­koce­ny-babis-u-zemana-zjistil-jak-mu-bude-cssd-chybet-ted-ma-dve-moznosti-75549?dop-ab-variant=9&seq-no=1&source=hp

nusrpetr ( 4. července 2019 22:58 )

Naaaajděte nahé žeeny ve vašem městě zde : turl.ca/zeny

murQ ( 4. července 2019 22:54 )

murQ ( 4. července 2019 22:26 )

Koukni koto na fotku, Andy se bojí. Je v kleštích Zemana, ohledně stíhání.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa