Tyto jedinečné vinařské architektonické skvosty se nacházejí převážně na okraji vesnic, kde se řádky vinic z okolních svahů spouští až na střechy sklepů a u dveří vedoucích někam do země stojí lavice a stoly. Zní tu cinkání skla, družný hovor a často i zpěv a smích. Čeká vás příjemné posezení a nezapomenutelné okamžiky u sklenky, nebo spíš láhve dobrého vína.

V těchto místech se po staletí vinaři snaží skloubit slunce, půdu a plody révy a přetvořit to ve skvělé víno. Někdy to vypadá, jako by se tu zastavil čas nebo se alespoň zpomalil. Práce na vinici a ve sklepě ovlivnila značně rytmus života zdejších obyvatel a také je samotné. Přátelskost a pohostinnost jsou tu hlavním charakterovým rysem a už po chvíli se budete cítit jako někde v pohádce.

Jako by se tu zastavil čas – v tom nejlepším smyslu slova.
Autor: Vinařský fond

Oblíbená atrakce s dlouhou tradicí

Sklepních uliček je na Moravě zhruba stovka a jsou oblíbenou a vyhledávanou turistickou atrakcí. Ročně je navštíví několik tisíc návštěvníků, a tak se i vinaři snaží, aby nikdo nepřišel zkrátka. V uličkách si rozdělují služby a návštěvníci tak mají jistotu, že v sezoně bude mít vždy někdo otevřeno i bez předchozího objednání.

Pokud si nejste jisti, kde takové uličky hledat, je pro vás k dispozici webová stránka www.sklepni-ulicky.cz, která je plná užitečných informací o jejich zajímavostech v historii i současnosti. Naleznete zde ale i pozvánky na vinařské a gastronomické akce a mnoho dalších potřebných informací.

Návštěva sklepní uličky slibuje nezapomenutelný zážitek.
Autor: Vinařský fond

Pokud jste již vyrazili a na přípravu nebyl čas, nezoufejte.  V devíti obcích jsou instalovány infosudy, které obsahují nejdůležitější informace o sklepní uličce přímo na místě.

Kam za sklepními uličkami vyrazit?

A kde tedy najdete sklepní uličky konkrétně? Tak třeba v obcích Nový Šaldorf-Sedlešovice, Pavlov, Bořetice, Prušánky, Mutěnice, Blatnice pod Svatým Antonínkem, Hnanice, Vrbice nebo v petrovských Plžích.

Vinařské obce mají nezaměnitelné kouzlo.
Autor: Vinařský fond

Zde a na mnohých dalších místech poznáte kraj, kde vinařství a víno inspirovaly vznik lidových písní, zvyků i tradic. Seznámíte se s historií i současností vinařství a poslechnete si dávné legendy. A co je hlavní, ochutnáte zde skvělá vína, která vás uchvátí svou jedinečností.

Více informací najdete ZDE