Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mrtvého zpěváka (†27) našla jeho snoubenka ve vaně: Jima Morrisona a jeho Pamelu posmrtně „oddali“

Autor: yks - 
3. července 2019
20:01

V středu je to 48 let, co v koupelně pařížského bytu odešel na onen svět rockový rebel a bouřlivák James Douglas Morrison, zpěvák a dnešními slovy frontman světoznámé americké skupiny The Doors. Morrison tak bohužel vstoupil do tzv. Klubu 27, mezi slavné muzikanty, kteří zemřeli právě ve zmíněném věku 27 let, jako jsou Jimi Hendrix, Kurt Cobain či Amy Winehousová.

Když se Morrison jako takzvaný „armádní spratek“ narodil v prosince 1943 Clari Morrisonové, manželce námořního důstojníka George Morrisona, nikdo by neřekl, že bude jednou hypnotizovat davy mesmerizovaných fanoušků hltajících každé vyřčené slovo. Jeho dětství ovšem nebylo nijak šťastné. Podobně jako desítky možná stovky tisíc dětí vojáků z povolání se často stěhoval a nikde nezapustil kořeny. Konzervativní výchova rodičů mu byla proti srsti a s rodinou se brzy rozešel.

„Morrisonova márnice, vy zařízněte, my přiřízneme rakev“

Pro rebela, který odmala provokoval, třeba jen výše zmíněnou hláškou recitovanou šokovaným rodinným přátelům do telefonu, je jen pochopitelné, že ho to táhlo do uvolněné Kalifornie. Bakalářská studia na filmové škole v Los Angeles mu nedala to, co čekal, i tak je bez valného zájmu absolvoval. To už na něj ale čekalo osudové setkání se skvělým hudebníkem Rayem Manzarekem, který po poslechu Morrisonovy básně nadšeně prohlásil, že založí hudební skupinu. Vznikla kapela nazvaná The Doors, tedy Dveře, jejíž originální zvuk obohacený živelným i dramatickým Morrisonovým projevem dodnes oslovuje nové a nové generace mladých rebelů.

Nikdo to tu nepřežije

Během následujících několika let vyletěla hvězda The Doors do oblak. Společně se stoupajícím Morrisonovým věhlasem se ale stupňovaly i jeho problémy, zejména s alkoholem, ale i s drogami. Zpěvák se pokoušel prorazit i na poli poezie, ale jeho verše si nezískaly zdaleka takový ohlas jako jeho písňové texty a umělecký projev vůbec. Slavné hity – chytlavou píseň Light My Fire, dynamické Break on Through nebo meditativní When the Music’s Over – se staly součástí klasické americké rockové kolekce. Nic z toho, ani dlouholetý vztah s Pamelou Coursonovou ale nedokázalo zacelit jeho sebedestruktivní spády ani rozpory ve skupině.

The End

Když se v roce 1971 pokusil dát znovu dohromady po řetězci skandálů, po trestním stíhání za obnažování na koncertu v Miami a po natočení posledního alba L. A. Woman, odjel společně s Pamelou do Paříže, kde se chtěl věnovat psaní a odpočinout si. Právě ta ho 3. července 1971 našla mrtvého. Ona sama ho následovala o tři roky později. Následně soud rozhodl, přestože kalifornské právo tento institut neuznávalo, že vztah Jima a Pamely měl rysy manželství podle přirozeného práva a ustanovil Pamelu, tedy její rodiče, dědici veškerého Morrisonova jmění.

Zobrazit celou diskusi