Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Smrtící spojenectví“ pro Babiše? Podívejte se na sedm variant řešení vládní krize

  • Autor: Jakub Veinlich - 
    2. 7. 2019
    05:31

    Minimálně sedm variant může ležet na stole v případě řešení vládních sporů kvůli neodvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Jasněji by mělo být už v úterý po schůzce prezidenta Miloše Zemana s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) v Lánech. Kvůli průtahům při jednáních v Bruselu se schůzka uskuteční místo 17 až od 20 hodin. „Pan prezident vyhověl mé žádost o posunutí termínu,“ řekl Blesk Zprávám Babiš. Zeman kvůli schůzce přerušil i svou dovolenou. 

    Možné varianty probrala redakce s politologem Janem Kubáčkem, který nevylučuje jak předčasné volby, tak změnu na kultuře, ale s jiným kandidátem, než je místopředseda Michal Šmarda. Podívejte se na ně:

    Vicepremiér Andrej Babiš a politolog Jan Kubáček Vicepremiér Andrej Babiš a politolog Jan Kubáček | archiv Blesk.cz a ČTK

  • 1.Stejná vláda bez výměny na kultuře

    Tato varianta by znamenala, že by se více než měsíční bouře ve sklenici vody uklidnila. ČSSD by řekla, že netrvá na výměně ministra kultury Antonína Staňka a jelo by se dál. Dál ve stejném složení, jak funguje vláda dosud – a dělalo by se, že žádná demise ministra na stole nebyla, a tudíž se přestane řešit i to, zda prezident měl, nebo neměl konat.

    „Tato varianta je v tuto chvíli pro Jana Hamáčka neakceptovatelná,“ míní politolog Kubáček. Této možnosti dává maximálně 5 %.

    Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) sedí spolu vedle sebe také v Poslanecké sněmovně. Teď si vyříkávají společné vládnutí Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) sedí spolu vedle sebe také v Poslanecké sněmovně. Teď si vyříkávají společné vládnutí | Blesk:Jakub Poláček (Blesk)

  • 2.Stejná vláda s novým ministrem kultury

    Tato varianta podle politologa Jana Kubáčka připadá stále v úvahu a staví ji vysoko. „Dávám jí zhruba 60 %. I když je nejméně důležitá pro prezidenta, ale je důležitá pro premiéra i pro Jana Hamáčka,“ míní.

    Babiš se bude chtít podle Kubáčka dohodnout i kvůli své pozici v Bruselu, kde se v těchto dnech vyjednává o obsazení klíčových postů po květnových volbách. „Důležité je pro něj mít fungující vládu i kvůli auditním zprávám,“ naráží Kubáček na zprávy z Evropské komise, které v první verzi mluví o premiérově střetu zájmů.

    Pro Jana Hamáčka je pak podle Kubáčka důležité, aby ČSSD byla ve vládě. „Nebýt na ministerstvech znamená, být v řadě na antibabišovskou opozici,“ míní Kubáček.

    Zleva prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš a šéf ČSSD Jan Hamáček Zleva prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš a šéf ČSSD Jan Hamáček | Blesk - Karel Kopáč, Aneta Schürgerová a ČTK

  • 3.Odchod ministrů ČSSD a nástup odborníků

    To se podle Kubáčka rovná, podle koaliční smlouvy, následná demise premiéra Andreje Babiše, a tím pádem i následný pád celé vlády. „Pro všechny zúčastněné by byla tato varianta velmi nepříjemná, protože by to znamenalo komplikace a politické selhání.“ Tuto možnost Kubáček hodnotí maximálně na 25 %.

    Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) na poradě s velvyslanci (29. 8. 2018) Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) na poradě s velvyslanci (29. 8. 2018) | Blesk - Jakub Poláček

  • 4.Menšinová vláda ANO za podpory KSČM a SPD

    Menšinová vláda složená jen ze zástupců nebo nominantů hnutí ANO by se mohla ve Sněmovně opírat o pohodlnou většinu 113 hlasů. Taková varianta by ale podle Kubáčka byla možná jen v krajním případě, dočasně a do doby, než by Česko prošlo případnými předčasnými volbami.

    „Méně pravděpodobná varianta a pro Andreje Babiše krajně nevýhodná,“ vylučuje téměř jistě tuto variantu Kubáček. „Protože by to posílilo protesty na českých náměstích a komplikovalo by to i českou pozici na půdě Evropské unie a Evropské komise,“ dodal.

    Taková možnost byla přitom už jednou na stole a to těsně předtím, než si vloni ČSSD odhlasovala ve stranickém referendu vstup do vlády.

    Premiér Andrej Babiš (ANO) na summitu v Bruselu (30.6.2019) Premiér Andrej Babiš (ANO) na summitu v Bruselu (30.6.2019) | Reuters

  • 5.Aktivní účast ANO, KSČM a SPD ve vládě

    Tuto variantu odmítl v rozhovoru pro Blesk o víkendu i samotný premiér Andrej Babiš. „To je nulová varianta, to by Andreje Babiše politicky zlikvidovalo,“ odhaduje Kubáček.

    „Ďábelská koalice“ Babiše, Okamury a Filipa je mimo hru „Ďábelská koalice“ Babiše, Okamury a Filipa je mimo hru | Foto Blesk - Petr Novotný / Jakub Poláček / ČTK

  • 6.Úřednická vláda

    Podle Kubáčka není ani tato varianta ze zhruba 10-15 % vyloučena. Byla by to ale nejspíš také jen jakási vláda překlenovací, která by dovedla zemi k předčasným volbám. „Očekával bych to například v situaci, kdyby se objevila nová souvislost v kauze Čapí hnízdo,“ odhaduje Kubáček. A jmenoval dokonce i možného kandidáta na post premiéra. „Mohl by to být například stávající vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček,“ míní politolog.

    V takové vládě by podle Kubáčka mohli pokračovat stávající nominanti za hnutí ANO, kteří nejsou vetšinou ani jeho členy a premiér Babiš je nazývá nepolitickými odborníky. „Další členy vlády z řad odborníků by, předpokládám, nominovali komunisté a SPD, potažmo ČSSD a možná i jiné sněmovní frakce.“

  • 7.Předčasné volby

    Varianta, která se skloňuje v posledních dnech nejčastěji, podle opozičních politiků ale především kvůli nevůli hnutí ANO vyměnit premiéra a kvůli prezidentovi, který zatím odmítá vyměnit na žádost premiéra ministra kultury Antonína Staňka. „Zatím to ale podle mého není skutečně ta z reálných variant, protože by tam bylo několik komplikací,“ míní Kubáček. Pro premiéra Andreje Babiše by prý nebylo příliš výhodné mít volby na podzim, protože kvůli připomínce 30 let od Sametové revoluce se dá očekávat rozpolcená nálada ve společnosti.

    Pak by podle Kubáčka připadala v úvahu varianta příštího roku na jaře, jenže ani to by nebylo příliš dobré řešení, „protože na podzim nás čekají volby do třetiny Senátu a do krajských zastupitelstev. Takže pokud by ta varianta připadala v úvahu, tak by to bylo spojené právě s těmito volbami pod rouškou, aby se ušetřilo,“ míní Kubáček.

    Do té doby by mohla vládnout buď stávající vláda v demisi, anebo, což by zřejmě požadovala především ČSSD, úřednická vláda. A Andrej Babiš by se mohl věnovat kampani.

IngKecner ( 5. července 2019 17:11 )

trafikant je člověk, který byl vyhozen výš, aby mlčel. Nemohl být vykopnut níže. A tak to bylo i za minulkého režimu.

xcarodejka ( 5. července 2019 17:09 )

POdstatné asi je, proč bylo tak nutné udržet Faita a Soukupa v ředitelském místě? Jsou to snad nějací tafikanti? Bylo odvoláni, bylo top zdůvodněno a mělo by to s,ožit vládu: Ptejme se kde je skutečný důvod.

anna1234 ( 2. července 2019 12:25 )

.. Zeman je manipulátor a dělá mu dětinskou radost, když si může prosazovat svojí. Je to už zřejmě jeho jediná radost v životě, proto se tahle vlastnost čím dál víc stupňuje. Ale jsem zvědavá s čím od něj "kluci" přijedou, protože prý z Vysočiny neodjížděl v dobrém rozmaru aby na ně nakonec nevzal hůl

anna1234 ( 2. července 2019 12:17 )

.. ovšem návrh na prošetřování nehodilo na stůl ANO=Babiš, jak by se dalo předpokládat z jejich programu ale návrh předložili komunisté! a Piráti navíc prosadili aby se prověřily privatizace tuším až do roku 2005. Jen ať se ty tunely a skandály prošetří, ale pozor, aby se na tvojí modlu neprovalily další problémy, což je, s přihlédnutím na jeho rychle nabytý majetek, velice pravděpodobné. Tak jen ať se prošetřuje, čím dřív tím líp a padni komu padni .. o čemž já tedy silně pochybuji

hu11 ( 2. července 2019 11:49 )

Ono je vlastně jedno,kdo ten Kocourkov povede

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa