Měla k tomu hned dva důvody. Za prvé – vzpomínky na Miloše Formana (†86), který byl pro Třeštíkovou velkým vzorem. „Byl zásadní postavou mého života. Já jsem byla jeho velký divák, chodila jsem na socialistické filmy a najednou se objevily snímky nové české doby. Forman, Chytilová... A díky nim jsem přišla na to, že ten film je pravda,“ tekly Třeštíkové slzy, když poskytla rozhovor Blesku.

Video
Video se připravuje ...

Helena Třeštíková Martin Balcar, Aleš Brunclík

Druhý nával emocí přišel ve chvíli, kdy umělecký šéf festivalu Karel Och (45) přinesl dokumentaristce na jeviště během premiéry květinu a popřál jí za všechny k nedávným 70. narozeninám.  Když se vyprodaný celý Velký sál hotelu Thermal zvedl ze židlí a sborově zpíval „Všechno nejlepší!“, plakala Třeštíková podruhé.

V delegaci k premiéře dokumentu o oscarovém režisérovi, který zemřel loni v dubnu ve věku 86 let, měli být také jeho starší synové Matěj a Petr (54), ani jeden z nich ale do lázeňského města nedorazil. „Moc se omlouvám, nemohu ani tentokrát dorazit. Moc všechny zdravím,“ napsala v omluvence vdova po Formanovi Martina (53).

Odmítal být natáčen

Když Česká televize přišla s návrhem, aby Třeštíková natočila dokument o Formanovi, byl ještě režisér naživu. „Nebyl na tom ale dobře a nechtěl být natáčen. Takže jsme museli pracovat s velkým archivem záznamů z celého světa,“ vysvětlila režisérka.

 

Fotogalerie
98 fotografií