Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Ondra (8) utrpěl vážný zánět mozku: Skončil vážně postižený, rodina prosí o pomoc

Ondra (8) utrpěl vážný zánět mozku: Skončil vážně postižený, rodina prosí o pomoc
Ondra (8) utrpěl vážný zánět mozku: Skončil vážně postižený, rodina prosí o pomoc  (Autor: Facebook Karlovarského kraje)
Autor: dce - 
2. července 2019
11:25

Teprve osmiletý Ondra Minařík skončil vážně postižený poté, co onemocněl jedním z nejvážnějších typů zánětu mozku. Jeho rodina poprosila o pomoc Karlovarský kraj, který uspořádal veřejnou sbírku. Ondrovi totiž pomáhají rehabilitace a ozdravné pobyty, které jsou ovšem finančně velmi nákladné.

Ondra se narodil jako zdravé miminko, vše se ale změnilo, když mu bylo půl roku. Tehdy onemocněl herpetickou meningoencefalitidou - jde o virové zánětlivé onemocnění, které způsobuje stejný virus, jako když máme opar na rtech. Virus se přes periferní nervy dostává do mozku, kde způsobuje odumírání buněk.

Prognóza u nemocných není příliš dobrá - úmrtnost je vysoká a přeživší jedinci trpí vážným mentálním i fyzickým postižením. Ondra následkem nemoci trpí psychomotorickou retardací (výše zmíněné mentální i fyzické potíže), sekundární epilepsií, autismem, ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou) a svalovou hypotonií (nízké svalové napětí).

„I když se dnes již osmiletému chlapci zdraví nevrátí, rodiče se snaží dělat maximum proto, aby se mu žilo lépe. Schází jim ovšem peníze na potřebnou léčbu, a proto se obrátili na Karlovarský kraj s žádostí o pomoc," popsali pracovníci Karlovarské kraje na facebooku.

„Ondráškovi velmi pomáhají intenzivní specializované neurorehabilitace, které bohužel stojí velké peníze a na které pojišťovna nepřispívá. S kolegy ve vedení kraje jsme se proto jednoznačně shodli na tom, že pro chlapce vyhlásíme veřejnou sbírku, z níž bude možné uhradit náklady spojené s intenzivní neurorehabilitací v centru Arcada a s pobytem v lázních Klimkovice," upřesnila hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

Pomoci můžete i vy a to buď na speciální účet, či do zapečetěné pokladničky na krajském úřadě. Pokladničky ovšem budou k dispozici i na festivalovém odpoledni ve Dvořákových sadech u hotelu Thermal, a to ve středu 3. července od 14 hodin.


Zobrazit celou diskusi