Výprava číslo devět dlouhodobého projektu „Návrat divokých koní“ začala poměrně dramaticky. Jedna ze čtyř klisen, které se původně k transportu připravovaly, totiž ještě v aklimatizační stanici v Dolním Dobřejově psychicky nezvládla umístění do přepravního boxu, a tak ji vystřídala náhradnice. Ani ta ale nakonec neodletěla, protože po umístění do letadla na letišti v pražských Kbelích ve svém boxu uklouzla. Z letounu ji museli vyložit a zanechat v Praze.

Zbylé tři klisny už ale naštěstí celý zbytek náročné cesty zvládly bez obtíží. „Počet koní Převalského, které jsme ve spolupráci s Armádou České republiky přepravili z Evropy do západního Mongolska, se tak zvýšil na třicet čtyři,“ uvedl k projektu ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Populace v Gobi B se i díky nim a jejich potomkům zvýšila na zhruba 270 jedinců a měla by tak být již brzo plně životaschopná,“ vysvětlil ředitel, podle kterého se tak zřejmě blíží konec náročným přeletům se zvířaty na palubě.

Divoká příroda jim svědčí

Fotografie, které pražská zoo Blesku poskytla, dokládají, jak se v Mongolsku daří koním, které odborníci přepravili během předchozích výprav. Každý jedinec po transportu stráví zhruba rok v aklimatizační ohradě, poté je vypuštěn do volné přírody.

Na fotkách došlo také k zachycení harému, ve kterém je hřebec Hustai a klisny Spes, Hana, Helmi a Yanja. „Ti byli vypuštěni do volnosti letos na jaře. Pohybují se přibližně do 10 kilometrů od aklimatizační ohrady a do její blízkosti se vrací pít. Jedna z klisen, Spes, je viditelně březí,“ prozradila radostnou zprávu tisková mluvčí Zoo Praha Lenka Pastorčáková.

Fotogalerie
18 fotografií