Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Obchodní válka zažehnána? Trump si chválí schůzku se Si Ťin-pchingem a míří za Kimem

Autor: ČTK, lan - 
29. června 2019
12:48

Americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se v sobotu domluvili, že obnoví jednání o vzájemné obchodní dohodě, která má vyřešit celní válku. Šéf Bílého domu označil pozorně sledovanou schůzku za vynikající, obě země jsou podle něj teď opět „na správné cestě“. Uvedl také, že prozatím nehodlá zavádět další cla na dovoz čínského zboží. Dodal, že Čína začne kupovat více amerických zemědělských produktů.

Celní válka mezi USA a Čínou se naplno rozhořela loni v březnu, kvůli sporu trpí světová ekonomika i finanční trhy. Společné rozhovory, jejichž výsledkem měla být obchodní dohoda, ztroskotaly v květnu. Nyní by v nich zástupci obou zemí mohli pokročit.

Trump po setkání konaném na okraj summitu největších ekonomik G20 v Ósace uvedl, že zatím nehodlá zavádět další cla na čínské zboží, jak dosud plánoval. Šlo by o zboží, jehož roční dovoz do USA přesahuje 300 miliard dolarů (6,8 bilionu Kč). Podle čínské státní agentury Nová Čína se prezidenti dohodli na „obnovení obchodních rozhovorů mezi oběma zeměmi na základě rovnosti a vzájemného respektu“.

Dobrá zpráva pro podnikatelskou komunitu

Washington viní Čínu z řady nekalých obchodních praktik, které podle něj poškozují americké podniky. „Návrat k jednání je dobrou zprávou pro podnikatelskou komunitu,“ uvedl Jacob Parker z americko-čínské obchodní rady USCBC. „Nyní začíná tvrdá práce na hledání konsenzu v nejobtížnějších otázkách,“ dodal.

V rámci obchodní války už Washington zavedl cla na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje zhruba 250 miliard dolarů. Čína odpověděla odvetnými cly na dovoz z USA v roční hodnotě 110 miliard dolarů. Pokud by Spojené státy zavedly i další cla, jak Trump zvažoval, byl by clem zatížen prakticky celý dovoz z Číny do USA.

Zavedená cla světovou ekonomiku brzdí

Ačkoliv je obnovení obchodních rozhovorů mezi Spojenými státy a Čínou vítáno, už zavedená cla světovou ekonomiku brzdí. Nevyřešené záležitosti s sebou do budoucna nesou vysokou míru nejistoty,“ uvedla šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová po skončení summitu G20.

Oba prezidenti vyjadřovali optimistická očekávání už při příchodu na dnešní jednání. Před jeho začátkem čínský prezident řekl, že dává přednost dialogu před konfrontací. Donald Trump dal pak najevo, že pokud uzavře s Pekingem „spravedlivou“ dohodu, půjde o historický úspěch.

Sejde se znovu s Kimem?

Americký prezident by se přitom po summitu G20 chtěl v neděli sejít s vůdcem Severní Koreje Kim Čong-unem, a to v demilitarizované zóně mezi oběma Korejemi. O překvapivém bodě svého dalšího programu dnes Trump informoval na twitteru.

Trump na závěr summitu G20 rovněž prohlásil, že by mu nedělalo problém vstoupit i na severokorejskou půdu. „Po několika velice důležitých schůzkách, včetně té s čínským prezidentem Si, odjedu z Japonska do Jižní Koreje. Až tam budu, tak pokud bude severokorejský vůdce Kim chtít, setkám se s ním v hraniční demilitarizované zóně, abych se s ním pozdravil a potřásl si s ním rukou,“ napsal americký prezident.

Na Trumpova slova v KLDR jako první reagovala náměstkyně ministra zahraničí Čche Son-hui, která dříve působila i jako hlavní vyjednavačka Severní Koreje v jaderných rozhovorech s USA. „Považuji to za velice zajímavý nápad, oficiální nabídku jsme ale zatím neobdrželi,“ citovala diplomatku severokorejská státní tisková agentura KCNA.

Spekulace o možném třetím summitu mezi Trumpem a Kimem tento týden potvrdil jihokorejský prezident Mun Če-in, když řekl, že obě strany spolu o schůzce neoficiálně jednají. Trump a Kim Čong-un se naposledy sešli letos v únoru v Hanoji. Únorové jednání skončilo předčasně a bez dohody, v poslední době si však Trump s Kimem navzájem poslali osobní dopisy. Trump ten Kimův označil za „nádherný“, Kim zase Trumpův za „skvělý“.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo nedávno vyjádřil naději, že dopis, který Trump poslal severokorejskému diktátorovi, povede k obnovení rozhovorů. Spojené státy požadují, aby se Severní Korea nejprve zcela vzdala vývoje jaderných zbraní, teprve potom jsou ochotny odvolat sankce uvalené na KLDR za její jaderné a raketové zbrojní testy. Pchjongjang požaduje postupné rušení hospodářských sankcí výměnou za dílčí kroky v odzbrojovacím procesu.

Video  „KLDR musí podniknout věrohodné kroky." Podle koreanisty dřív k podepsání míru s USA nedojde  - Markéta Volfová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi