Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi se postavili za odsouzeného Krejčíře! Chtějí pro něj větší celu a lepší matraci

Autor: rc - 
28. června 2019
19:12

V jihoafrickém Johannesburgu si odpykává pětatřicetiletý trest Radovan Krejčíř. Český podnikatel, který je v tamním vězení od roku 2013, si už dlouho stěžuje na špatnou situaci ve vězení! Jeho slova podpořila i česká diplomacie. Konzulát dokonce napsal dopis řediteli věznice v Johannesburgu, v němž požaduje, aby se okamžitě zlepšily podmínky, ve kterých je český odsouzenec držen.

V roce 2005 proběhla policejní razie v luxusní vile českého podnikatele Radovana Krejčíře v Černošicích nedaleko Prahy. Krejčířovi, kterého policie stíhala za přípravu vraždy, podvody či nepovolené ozbrojování, se tedy podařilo uniknout a prchnout ze země na Seychely. Z ostrovního ráje se v roce 2007 přemístil do Jihoafrické republiky.

Do Johannesburgu uprchlík přicestoval s falešným pasem. Česká republika dlouho a žádala Jihoafrickou republiku o jeho vydání. Neuspěla však a ani v nové domovině podnikatel nezůstal stranou. V roce 2013 jihoafrické úřady Krejčíře zadržely a obvinily z pokusu o vraždu, z podvodů a kvůli držení drog.  V roce 2016 mu tamní soud vyměřil pětatřicetiletý trest za mřížemi. V České republice byl Krejčíř v nepřítomnosti odsouzen k patnácti letům vězení.

V loňském roce jihoafrické úřady souhlasily s vydáním Krejčíře do rodné země, nicméně jeho návratu brání nedokončená soudní jednání. Navíc je nutné, aby vydání odsouzence posvětil ministr spravedlnosti Michael Massutha. S návratem do vlasti souhlasí dokonce i sám Krejčíř, který se v minulosti vydání bránil. V loňském roce dokonce řekl, že pokud se nevrátí do Česka, tak uteče. Po návratu do Čech by mohl žádat o mírnější trest, navíc si dlouhodobě stěžuje na nevhodné podmínky v jihoafrické věznici. 

Trápí ho prý bolavá záda

Krejčíř má dlouhodobě problémy se zády, a proto žádá, aby mu byla poskytnuta ortopedická matrace. Navíc se kvůli problémům se zády dožaduje toho, aby mu byla umožněna rehabilitace. „Velvyslanectví dospělo po nedávné konzulární návštěvě k závěru, že stížnosti pana Krejčíře jsou odůvodněné a že jeho zákonné podmínky nejsou splněny. Podle výsledků vyšetření magnetickou rezonancí a lékařské zprávy má pan Krejčíř vážný problém se zády. Lékař mu předepsal harmonogram rehabilitací, ale tento plán nebyl vedením věznice dodržen a výsledkem je, že stále trpí bolestí zad,“ stojí podle Práva v dopise, který český konzulát adresoval řediteli věznice Leeuwkop, kde Krejčíř sedí. Navíc dopis byl poslán oblastnímu nadřízenému ředitele věznice a dále národnímu komisaři pro vězeňskou službu.

Cela je pro něj příliš malá

Konzulát navíc v dopise podotýká, že podle standardů OSN by měla cela měřit nejméně 5,5 metrů čtverečních, ovšem cela Krejčíře měří pouhých  3,9 metrů čtverečních. „V souvislosti s tímto trvalým porušováním základních lidských práv velvyslanectví apeluje na naléhavé zlepšení vězeňských podmínek Krejčíře ve vězení. Pokud není možné tyto podmínky v současném vězení splnit, velvyslanectví doporučuje přemístění Krejčíře do jiného vězení, kde bude dodržován zákon a soudní příkazy,“ uzavírá konzulát v oficiálním dopise.

Krejčíř si navíc stěžuje, že mu není umožněno jednat s českými právníky, a žádá, aby byl přemístěn do věznice s mírnějším režimem. Navíc má prý omezený kontakt s rodinou. „Po zaslání druhého dopisu došlo k ústnímu příslibu vedení věznice, že dojde ke zlepšení vězeňských podmínek Krejčíře. Ve skutečnosti k zásadním změnám nedošlo,“ uvedla pro Právo Hana Klučarová z tiskového oddělení odboru ministerstva zahraničí.

beda88 ( 22. září 2019 20:06 )

Češi se postavili za odsouzeného Krejčíře! Chtějí pro něj větší celu a lepší matraci.Špatná matrace a malá cela: Česko žádá lepší podmínky pro odsouzeného Krejčíře!
hahahahahhaha takže naše slavná diplomacie se řadí pod pojem Češi­....­.blal­blav­bla? jděte do hajzlu. je v lochu v cizině, tak ať si to tam užije.

Naďa Urbanová ( 29. června 2019 08:04 )

Lidé jako Krejčíř a spol. Ubližovali, zabíjeli, proč jim dělat ústupky. Zaslouží si to. Najednou je čechem, když se mu to hodí. Nemorální a prospechař.

Jaroslav Valclavek ( 29. června 2019 06:21 )

coze? co? osvobodit a vratit majetek, ten prece v ČR nemůže chybět!

marlen52 ( 28. června 2019 21:41 )

on si plete kriminál s interhotelem jen ať si to vyžere jako Tereza to oba jdou za lepším ale když jim je ouvej tak oba hned vědí že existuje česká zemička

jajas ( 28. června 2019 20:39 )

Proč se o něj česká diplomacie najednou stará? Nechtěl být v česku, je v zemi, kde chtěl být, tak se vším všudy prosím!!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání