Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Velký přehled rybníků a koupališť: Kam vyrazit a kde se vodě raději vyhnout?

  • Autor: ČTK,tva - 
    27. 6. 2019
    19:20

    Voda ve většině přírodních koupališť v zemi je před začátkem letních prázdnin podle hygieniků vhodná ke koupání. Výjimku představuje především rybník Kachlička na Havlíčkobrodsku, kde nově platí zákaz koupání. Několik koupacích míst v Česku má zhoršenou kvalitu vody, koupat se tam však lze. Výskyt sinic mohou lidé ověřit jednoduchým testem. Naberou vodu do plastové lahve a po půl hodině ověří, zda se zelené částice shromáždily u hladiny. Pokud ano, jsou to sinice. Pokud zůstane voda rovnoměrně zakalená v celém objemu nebo se začne tvořit větší zákal u dna, pravděpodobně jsou to řasy.

  • 1.Liberecký kraj

    Rekordní bude červen pro nejmodernější koupaliště v kraji, které je v Maškově zahradě v Turnově. V provozu je čtvrtým rokem. „Doposud jsme měli nejvíc asi předloni, to bylo 12 500 lidí a na tom čísle jsme už teď,“ uvedl vedoucí městského areálu Tomáš Špinka.

    Spokojený je i správce koupaliště v Liberci - Vratislavicích Petr Polda. „Letošní červen je mimořádně dobrý. V červnu máme otevřeno asi posledních deset let a letošní nám vydělal už více než některý červenec,“ uvedl.

    Přibývá lidí, kteří se chodí koupat do Máchova jezera na Českolipsku, naopak za nevhodné ke koupání považují hygienici přírodní koupaliště v Chrastavě u Liberce. Znečištění je tam na čtvrtém stupni z pěti.

    Venkovní koupaliště Maškova zahrada v Turnově Venkovní koupaliště Maškova zahrada v Turnově | SRA Maškova zahrada

  • 2.Olomoucký kraj

    „Měli jsme 800 návštěvníků, kapacita je tisíc lidí. Bylo to tedy těsně pod a koupaliště bylo narvané. Svůj podíl na tom měly i školy, děti se přišly vykoupat i s učiteli místo vyučování,“ řekl správce koupaliště ve Šternberku na Olomoucku Jaroslav Vyhnánek.

    V Přeřově se kvůli současným vedrům podařilo předčasně otevřít koupaliště v místní části Penčice.

    Bez obav se mohou lidé v Olomouckém kraji zchladit v nádržích či rybnících, které sledují hygienici. Na odběrných místech Přístav a Loučka na štěrkopískových jezerech Poděbrady i na Plumlovské přehradě zůstává po posledních odběrech na stránkách hygieniků označení jako voda vhodná ke koupání.

    Plavecký areál Přerov a koupaliště Penčice Plavecký areál Přerov a koupaliště Penčice | Plavecký areál Přerov a koupaliště Penčice

  • 3.Kraj Vysočina

    Na Vysočině hygienici vydali zákaz koupání pro rybník Kachlička na Havlíčkobrodsku, v jehož vodě je mnoho sinic. Rybník u obce Skála měl zhoršenou kvalitu vody od poloviny měsíce.

    Jen mírně sníženou kvalitu vody mají rybníky Ředkovec na Havlíčkobrodsku, přehrada Dalešice na Třebíčsku a na Žďársku rybník Domanínský a Pilská nádrž. Voda je v nich ale pro rekreanty pořád nezávadná.

    Mezi vodní plochy s čistou vodou hygienici zařadili Břevnickou nádrž u Chotěboře, Malý Pařezitý poblíž Telče, zatopený lom v Horní Cerekvi, přehrady Sedlice a Trnávka na Pelhřimovsku i veřejné koupaliště Stejskal u Rouchovan. Na Žďársku mají čistou vodu novoměstské koupaliště a rybníky Medlov, Sykovec a Velké Dářko. Vyhledávaný rybník Velký Pařezitý je vypuštěný kvůli opravě hráze.

    Vodní plocha Velké Dářko na Žďársku Vodní plocha Velké Dářko na Žďársku | Žďárský průvodce

  • 4.Pardubický kraj

    Koupaliště v přírodě v Pardubickém kraji jsou zatím s jedinou výjimkou stále čistá. Menší připomínky mají hygienici podle posledních kontrol jen k rybníku Rosnička na Svitavsku, kde je kvalita vody mírně zhoršená. 

    Podle posledních odběrů vody zůstávají čisté přehrady Seč na Chrudimsku, Pastviny na Orlickoústecku a Březina na Svitavsku. Lidé také mohou bez obav zamířit k písníkům Březhrad a Mělice na Pardubicku, nádrži Konopáč na Chrudimsku nebo rybníkům Hluboký na Pardubicku a Dlouhý na Orlickoústecku.

    Vodní nádrž Pastviny v podhůří Orlických hor Vodní nádrž Pastviny v podhůří Orlických hor | Profimedia.cz

  • 5.Královéhradecký kraj

    Voda v přírodních i umělých koupalištích v Královéhradeckém kraji je v pořádku. Pouze v Oborském rybníku u Jinolic na Jičínsku musejí lidé počítat s horší průhledností vody pod jeden metr.

    V Královéhradeckém kraji je letos monitorovaných 35 koupališť, z toho 20 umělých, zbytek jsou přírodní. Na ostatních není kvalita vody monitorována, a koupání je tam tak na vlastní nebezpečí.

    Koupaliště Flošna v Hradci Králové Koupaliště Flošna v Hradci Králové | ČTK

  • 6.Jihomoravský kraj

    Přírodní koupaliště v Jihomoravském kraji mají vodu vhodnou ke koupání. Koupat se dá na všech pěti koupalištích na Brněnské přehradě, a to na Kozí horce, Osadě, Rakovci, Rokli i Sokolském koupališti. Teplota vody se pohybuje kolem 22 stupňů Celsia.

    Bez problémů je i přírodní koupací biotop Brno-jih a jezírko Wellness Infinit Maximus v Brně.

    Na Blanensku se lidé mohou koupat ve vodních nádržích Letovice a Palava, ale také v rybníku Suchý. Na Břeclavsku jsou dostupné Nové Mlýny, další přírodní koupaliště lidé najdou v Kovalovicích na Brněnsku, na Lučině a v Bohuslavicích na Hodonínsku, v Lulči na Vyškovsku a vykoupat se mohou i na Vranovské přehradě, v Banticích, Vémyslicích a Výrovicích na Znojemsku.

    Brněnská přehrada Brněnská přehrada | Profimedia.cz

  • 7.Zlínský kraj

    Voda v nádržích Luhačovice a Všemina na Zlínsku vykazuje krátkodobé mikrobiologické znečištění. Vyplývá to z měření, která tento týden dělali hygienici, ani na jednom z míst ale koupání nezakázali.

    Voda v ostatních přírodních koupalištích ve Zlínském kraji, která hygienici sledují, je vhodná ke koupání. Zcela bez závad je ve štěrkovišti v Novém Hrozenkově a v přehradě Horní Bečva na Vsetínsku, na Šterkáči v Otrokovicích na Zlínsku a v přírodním koupališti Albatros v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku.

    Luhačovická přehrada Luhačovická přehrada | Profimedia

  • 8.Středočeský kraj

    Kvalita vody ve středočeských koupalištích je na všech sledovaných místech v pořádku.

    Stupněm dva označili kontroloři vodu v jezerech Poděbrady a Ostrá na Nymbursku, na koupališti Vyžlovka a v rybníku Jureček u Prahy a na Novém rybníku v Příbrami a Pilském rybníku na Příbramsku. Všechny další lokality jsou hodnoceny nejlepším stupněm jedna.

    Jevanský rybník Jevanský rybník | Profimedia.cz

  • 9.Moravskoslezský kraj

    Koupání v nádrži Brušperk na Frýdecko-Místecku je kvůli potvrzené přítomnosti cerkárií ve vodě v minulých koupacích sezonách stále rizikové. Zhoršuje se ale také kvalita vody v Žermanické přehradě, kde se objevily sinice, voda je tam ale zatím vyhovující.

    Během června začali hygienici kontrolovat také areály letních umělých koupališť. Zatím nebyly zjištěny závady.

    Žermanická přehrada Žermanická přehrada | Profimedia.cz

  • 10.Ústecký kraj

    Rekreanti mohou využít všechna přírodní koupaliště v Ústeckém kraji sledovaná hygieniky bez obav. Horší průhlednost vody je na jezeře Chmelař u Úštěku na Litoměřicku a v rybníku Chabařovice nedaleko Ústí nad Labem.

    Sezona už začala na Děčínsku ve Velkém Šenově a Jetřichovicích, kde je voda vhodná ke koupání.

    Čistá voda zůstává v přírodním koupališti v Oseku u Duchcova, v jezeře Milada, které je největší na Ústecku, nebo na Barboře u Teplic. Bez potíží se lidé mohou osvěžit také v zatopených dolech Benedikt a Matylda u Mostu, v Chlumci na Ústecku. V Kamencovém jezeře u Chomutova je voda průhledná do 1,3 metru, na Chomutovsku v Prunéřově do 1,4 metru a ve Vysoké Peci do 1,6 metru, v Nechranické přehradě do čtyř metrů.

    Kamencové jezero na severovýchodním okraji Chomutova Kamencové jezero na severovýchodním okraji Chomutova | archiv Toyota

  • 11.Karlovarský kraj

    Kvalita vody v přírodních koupalištích v Karlovarském kraji se stále drží na dobré úrovni. Nejlépe jsou na tom nadále koupaliště na Sokolovsku, jako například Michal, Tatrovice, Bílá voda nebo Boden.

    Výbornou kvalitu vody má podle posledních měření také koupaliště Lido u Mariánských Lázní nebo Dřenice u Jesenice na Chebsku. Nejlepší známkou ohodnotili hygienici kvalitu vody také u pláže na karlovarské Rolavě, o stupeň se zhoršila kvalita u mola. Koupání je tam však stále bezpečné.

    Nejhůře je na tom ze sledovaných míst v Karlovarském kraji tradičně Velký rybník u Hroznětína. Kvalita vody je tam zhoršená. V předchozích letech bylo na rybníce opakovaně zakázáno koupání kvůli sinicím.

    Tatrovická přehrada nabízí jedno z nejkrásnějších koupání v regionu Tatrovická přehrada nabízí jedno z nejkrásnějších koupání v regionu | Profimedia.cz
  • 12.Plzeňský kraj

    Přes tropické počasí a pokračující sezonu je většinou voda ve veřejných venkovních koupalištích v Plzeňském kraji vhodná ke koupání. Jen někde může klesat její průhlednost. Zdravotní potíže by ještě lidé po koupání mít neměli.

    Podle hydrobiologa Jindřicha Durase nelze ale koupání doporučit v přehradě České údolí u Plzně, kde je voda silně zakalená nadměrným výskytem mikroskopických řas planktonu.

    Největší přehrada kraje Hracholusky má podle Durase stále období dobré kvality vody. U hráze je průhledná do tří metrů, do poloviny nádrže je průhlednost kolem dvou metrů.

    Dobrou kvalitu vody mají podle hygieniků například koupací biotopy v Blovicích a Dobřanech, koupaliště v Rokycanech, Tachově, Plané, Konstantinových Lázních, v Kolinci, Babylonu i na lomu ve Starém Klíčově.

    Vodní nádrž Hracholusky Vodní nádrž Hracholusky | scom

Zobrazit celou diskusi