18,4 milionu korun dostane na odměnách čtyřčlenné představenstvo v čele s šéfem Pražské plynárenské Pavlem Janečkem, dalších 2,7 milionu tantiém si za loňský rok rozdělí členové dozorčí rady – každý dostane 300 tisíc, mezi nimi Michal Hašek (ANO), Radomír Nepil (ANO), Marcela Plesníková (ANO) či Štěpán Stupčuk (ČSSD), kteří v radě seděli za minulého vedení, uvedl server Seznam zprávy. Dozorčí rada měla dle původního návrhu dostat na odměnách dokonce 9,6 milionu. 

Tantiémy na pondělním jednání představenstva Pražské plynárenské odklepli tři ze čtyř jeho členů, včetně zástupců koaličních stran Spojené síly pro Prahu a Praha sobě. Jaromír Beránek, jenž v představenstvu sedí za Piráty a který snížení tantiém pro dozorčí radu navrhl, se hlasování zdržel.

Hřib: Je to tunelování

Odklepnutí odměn dozorčí radě rozlítilo pražského primátora Zdeňka Hřiba. „V koaliční smlouvě je jasně uvedeno: ,Zrušíme tantiémy pro členy dozorčích rad.‘(…) Česká pirátská strana nesouhlasí s tímto tunelováním městských firem ve prospěch politických trafikantů,“ stojí v dopisu, který Hřib adresoval svým koaličním partnerům. 

Podle něj se také objevují tvrzení, že za odklepnutí odměn jsou zodpovědní právě Piráti. „Díky snaze našeho zástupce Jaromíra Beránka sice došlo k výraznému snížení tantiém oproti původnímu štědrému návrhu ze strany prof. Dlouhého (předseda představenstva Martin Dlouhý, TOP 09, pozn. red.), ale náš zástupce nehlasoval ani pro tyto snížené tantiémy, protože koaliční smlouva hovoří v tomto bodě zcela jasně,“ dodal Hřib. Celý problém hodlá s koaličními partnery probírat v pátek na schůzce, bude chtít vědět, jestli se jednalo o chybu jednotlivce, nebo záměr koaliční smlouvu porušit.

Proč ale vůbec Pirát Beránek navrhoval snížení odměn, když se strany v koaliční smlouvě zavázaly, že odměny pro členy dozorčí rady zruší úplně? Podle předsedy představenstva Dlouhého se o tom jeho členové před hlasováním skutečně přeli, došli ale k závěru, že za minulého volebního období byla přijata pravidla pro rozdělování tantiém, která nechtěli zpětně měnit, napsaly Seznam zprávy.

S odklepnutím odměn nesouhlasí ani Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu). „Vyplácení tantiém nepodporuji, řekl jsem panu primátorovi, že hned nastuduji, kdo jak hlasoval, a pobavíme se o tom v pátek na koaličním jednání,“ řekl Blesk.cz Pospíšil, zdůraznil ale, že mu vadí „direktivní“ styl primátorova dopisu. „Čekal bych od primátora, že bude jako mediátor spory spíš uklidňovat, ne je ještě vyhrocovat. Míra emocí mě překvapuje,“ dodal.

Řešení v červenci

Po pátečním jednání se situace podle primátora Zdeňka Hřiba a šéfa Prahy Sobě Jana Čižinského uklidnila a krize koalici nehrozí. Jednání se však protáhlo na tři a půl hodiny a Zdeněk Hřib si po něm dál stál na svém, že došlo k porušení koaliční smlouvy. Podle primátora je tak nakonec rozhodující datum 15. července: „Koaliční partneři nám do 15. července představí návrhy řešení fúze společností Pražská plynárenská a Pražská plynárenská holding,“ prozradil důležité datum primátor. Na této schůzi se bude dál rozhodovat o kontroverzní situaci kolem městských firem. „Další členové dozorčích rad už nebudou podle primátora brát žádné tantiémy,“ doplnil Zdeněk Hřib.


Takto hovořili lídři nové pražské koalice po podpisu koaliční smlouvy:


 

Fotogalerie
3 fotografie