Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dojemná zpověď snoubenky zavražděného novináře: „Nemohla jsem přijmout, že je mrtvý“

Autor: Darina Jíchová - 
26. června 2019
19:10

Snoubenka brutálně zavražděného saúdského novináře Džamála Chášukdžího Hatice Cengizová vystoupila na panelu o saúdských disidentech v Ženevě. Veřejně odsoudila nedostatečnou reakci amerického prezidenta Donalda Trumpa, promluvila také o tom, co prožívala, když na svého partnera čekala před saúdským konzulátem v Istanbulu, kde byl zavražděn. Svěřila se s tím, že dlouho nemohla přijmout pravdu a doufala, že pokud se nenašlo tělo, znamená to, že je Chášukdží naživu, napsal deník Daily Mail.

Chášukdží ve svých článcích vystupoval kriticky vůči vládě saúdského korunního prince Mohamada bin Salmána, což pravděpodobně vedlo k jeho vraždě. Zločin v říjnu 2018 spáchali nejbližší princovi spolupracovníci a zvláštní zpravodajka OSN pro lidská práva Agnes Callamardová doporučila zahájit vyšetřování bin Salmána.

Cengizová doufala, že závěry Callamardové vyvolají zvláště ze strany Spojených států silnější reakci, využila proto ženevský panel, aby o Chášukdžím znovu promluvila. Popsala, jak se společně vydali na konzulát, novinář vyřizoval dokumenty potřebné pro svatbu. Zatímco byl na konzulátu, jeho turecká přítelkyně čekala venku.

Snoubenka: Nenapadlo mě, že ho zabijí

„Měla jsem obavy, když tam šel. Bála jsem se, že ho zadrží a uvězní, že by ho zavraždili, mě ani nenapadlo,“ prohlásila Cengizová. Dodala, že stála na ulici před budovou a „prostě čekala, ale on se nevracel“. „Začala jsem mít strach: možná ho vyslýchají, uklidňovala jsem se,“ přiznala v Ženevě. Sdělila, že pro ni bylo nesmírně těžké přijmout zprávy turecké policie, která hned od Chášukdžího zmizení tvrdila, že byl zavražděn.

Lidé po celém světě po Chášukdžího vraždě demonstrovali - požadovali spravedlnost pro zavražděného novináře Lidé po celém světě po Chášukdžího vraždě demonstrovali - požadovali spravedlnost pro zavražděného novináře | Reuters

„Měsíce jsem se držela naděje, že když se nenašlo tělo, musí být naživu.  Smířit se s tím, že ho brutálně zabili, zmasakrovali a tělo rozřezali a zničili, mi trvalo dlouho,“ uvedla Cengizová. Zpráva Callamardové mluví o tom, že byl novinář zřejmě zdrogován a pak udušen igelitovou taškou. Turecká policie má k dispozici zvukovou nahrávku vraždy, vrazi se na ní dohadují, jak rozřezají jeho tělo.

Na záznamu jdou také slyšet zvuky zápasu, Chášukdží se pravděpodobně pokoušel bránit. Callamardová si novinářovy poslední chvíle vyslechla a podle ní nahrávka obsahuje podstatné důkazy, že za likvidací novináře stojí korunní princ. Cengizová věří, že hlavní postavou vyšetřování bin Salmána by měly být USA. Odsoudila Trumpa i ministra zahraničí Mikea Pompea za jejich „vlažný postoj“ k případu.

„Upřednostňují lukrativní obchodní zakázky před spravedlností,“ řekla na adresu Trumpa a jeho lidí. Pompeo se například o Chášukdžího vraždě ani nezmínil, když tento týden jednal se saúdským králem Salmánem. „Věřím, že Saúdská Arábie za svůj zločin zaplatí, jinak bychom žili ve světě, kde funguje jen moc peněz,“ řekla Cengizová, zároveň vyzvedla postoj Turecka, které na Rijád vyvíjí značný nátlak.

„Turecko předpokládá, že se vůdčí role ve vyšetřování chopí nějaká mocnější země,“ Spojené státy jsou podle ní jasnou volbou. „Navíc Džamál ani nežil v Turecku, preferoval USA, protože věřil v jejich soudní systém,“ vysvětlila Turkyně.

Závěr OSN: Korunní princ to musel vědět

Saúdská vláda popírá, že by jejich korunní princ byl do novinářovy vraždy zapleten. O akci 15členného vražedného komanda prý neměl tušení. „Taková mise vyžaduje zdroje, materiální a finanční, přesnou koordinaci, a jelikož k vraždě došlo v saúdské státní budově, i souhlas někoho z nejvyšších kruhů. Přihlédne-li se k tomu, že vrazi po sobě uklidili a zničili veškeré důkazy, korunní princ o všem musel vědět,“ shrnuje ve své zprávě Callamardová.

Zobrazit celou diskusi