Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kurd žije 11 let i s rodinou v Česku: Teď je prý hrozbou a musí pryč

Kurd žije 11 let i s rodinou v Česku: Teď je prý hrozbou a musí pryč
Kurd žije 11 let i s rodinou v Česku: Teď je prý hrozbou a musí pryč  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: DH - 
27. června 2019
19:02

Chtěl, aby měla jeho rodina klid. Sebral vše, co měl, vzal ženu a děti a z Turecka vyrazil do České republiky. Fedai Ergin (36) věřil, že se jim bude ve svobodné zemi žít lépe. Po jedenácti letech strávených na Moravě ale přišel šok. Stát ho označil za hrozbu a měl by opustit zemi. Proč? To mu nikdo není schopen vysvětlit.

Kurd Fedai Ergin (36) přišel do České republiky s rodinou v roce 2008. Od té doby už uplynulo jedenáct let. Muž má v jihomoravských Boskovicích, kde žije, stánek s občerstvením, do kupy tu dává rodinný dům. Jeho děti chodí pravidelně do školy a s úřady neměl nikdy problémy. Ty přišly až nyní. Ergin je prý pro Česko bezpečnostní hrozbou, a proto nedostane trvalý pobyt.

„Celou dobu, co jsem v Česku, poctivě pracuji, nikdy jsem neměl žádný problém s úřady, podnikám, děti chodí do školy. A teď mi říkají, že zde nedostanu trvalý pobyt. A já se ptám, proč? Ale to mi neřeknou, je to tajné,“ řekl Právu muž.

Společně s ním nedostala trvalý pobyt v Česku ani jeho manželka a pět dětí. To nejmladší se tu přitom narodilo. Důvod je stejný, jako u živitele rodiny, jenže nikdo neví jaký. Ergin se nechal slyšet, že jediné, co mohlo úřady trknout, je jeho politické smýšlení. Náboženství totiž nevyznává žádné. „Jedinou politiku, kterou jsem vedl, byla účast na demonstracích na podporu Kurdů v Turecku a Sýrii. Bojovali proti Islámskému státu, ale v Turecku jsou perzekvovaní. To je jediné, čím jsem se mohl provinit,“ řekl Právu Kurd.

Kurdové to měli a stále mají v Turecku velice těžké. Mnoho z nich je reálně pronásledováno. Za podporu svých krajanů by tak Fedai Ergin po návratu do země reálně putoval za mříže. Alespoň to tak sám tvrdí.

Právník pana Ergina se nechal slyšet, že jediným východiskem pro mnoho Kurdů v tuzemsku, a to i včetně Fedaie a jeho rodiny, je přehodnocení politického postoje České republiky vůči režimu v Turecku. A advokáta šokuje i fakt, že orgány považují za nebezpečné Kurdovy děti. „Nejabsurdnější je, že bezpečnostním rizikem je zcela identicky odůvodněno neudělení trvalého pobytu nejen klientovi, ale i jeho manželce, a zejména jejich dětem,“ řekl Právu Petr Navrátil, který Ergina zastupuje.

Rodina se v Česku snaží získat trvalý azyl a potažmo trvalý pobyt už od roku 2008. Doposud bylo snažení marné a je pravděpodobné, že i další žádosti budou zamítnuty. Reálně tak hrozí, že bude sedmičlenná rodina vyhoštěna. Ergin je ale s právníkem rozhodnutý svoji nevinnu prosadit i u soudu. „Budeme požadovat posouzení důvodnosti bezpečnostních rizik. Proti nynějšímu odůvodnění prakticky není možné se bránit, neboť tajné informace nejsou součástí spisového materiálu a účastník řízení se tak fakticky pouze domýšlí, co konkrétně na jeho osobě správnímu orgánu vadí,“ sdělil Právu Navrátil.

Ministerstvo vnitra případ odmítlo okomentovat. Pan Ergin ještě pro Právo dodal, že kdyby záleželo jen a čistě na jeho osobě, po jedenácti letech marných žádostí by Česko opustil. Přišel sem s vidinou, že bude mít konečně klid od pronásledování a tlaku v Turecku, toho se však nedočkal.

svetilkova@email.cz ( 16. listopadu 2019 23:50 )

No zase koukám a zas mate v pusy romové 😀😀😀😀 lidi vy asi nemáte vubec nic v hlavě ,nejde tady o barvu kuže a nebo jaka rasa jsme, přece jsme lidi z masa a kostí , dychame stejný vzduch , každy se najde zlý člověk ale je jedno jestli to je Čech ,Rom nebo Kurd jsme lidi a měli by jsme se normalně chovat, když jsme vyděla NEOKRADA JAKO ROM !!!!!všichni co jste napsali tyto komentaře tak se zamyslite👍 a já P.Ergin přeji hodně štěstí

Zilan_filiz ( 4. července 2019 18:26 )

Něco jsem vám psala, byla bych ráda, kdybyste si to přečetla a jestli máte rozum, tak snad si to uvědomíte

Zilan_filiz ( 4. července 2019 18:23 )

Neokrada vás jako Romové, jo a jeho deti chodi do školy, školy a kantoři jsou s dětmi spokojeny, takže se o své deti bát nemusíte, pokud chcete, aby Vaše deti vyrustaly ve svým, tak to jste velmi vtipna, protože nás Kurdu tu je jenom 5 rodin ostatní jsou Arabové, Indové atd...Takže, jestli Všechno hodite do jednoho pytle, tak to je Váš hloupý a negramotny systém v hlavě, dětem nikdo tady neublizuje Já jsem sama Kurdka a chodím tady do školy a všichni jsou se mnou spokojeny nikdo si Na mne prstem neukazoval na hrozbu, co se tyče ohledně pana Ergina, tak má tu deti, který ani nezvládají vlastni jazyk, mluveji jenom cesky a jsou tady šťastný...Vy vůbec netušíte, co se tam děje, že Turci ubližují Kurdum a dokonce trestají smrti...Tedy si sáhněte na vlastni srdce, taky máte přeci deti, už jak jste psala, máte na to srdce poslat tyhle deti zpátky do země, kde jejich tátu čeka mříže a dětem velkou hrozbu? Udělala byste to?

Zilan_filiz ( 4. července 2019 18:12 )

Paní Vendula, váš názor není o bezpečnosti, ale o extrémním rasismu. První věc, co bych Já Vam doporučila si nastudovat zeměpis a pak můžete tady psát, že jsme my Kurdi pobožní a nebezpeční, druha věc, co bych Vam doporučila si přečíst zprávy o tom, co se děje na světe...Vy absolutne nejste schopna rozeznat státy a náboženství mezi nimi...Budme uprimni, že dnešním největším problémem je na první miste islám, Kurdske holky jako jsem Já bojují prosti islámského státu, což logicky je to i Pomoc pro Evropu. To jste se tak hloupý narodila, nebo jste takhle hloupě ovlivnena okolím...Pana Ergin vůbec neznáte ani jeho rodinu a pisete takové špíny o kterých ani nepre­mysli­te..­.Ten­to člověk má tady deti, poctive podnika, neokrada vás jako romo

Dil_an97 ( 4. července 2019 17:42 )

Tento člověk se snaží v tomto zemi žít se svojí rodinou v bezpečí ! Hrozílo by mu tam život s jeho rodinou! Stále je tam občanská válka mezi kurdy a turky ! Vydělává tady peníze, aby živil svoji rodinu, jeho děti tady získávají dovedností s českého jazyka a vzděláním. O nic jiného tu nejde !
Mrzi mi, máte hněv na takové lidi!
Kdyby se to stalo Vám!? Co jiného by vám zbývalo? Taky byste museli opustit své zemi kvůli válce, ekonomické problémy !! Nemáte žádný vstříc k těm lidem !!
Jsme všechny lidi proboha !!
Ten muž to vše riskuje hlavně pro svoji rodinu !!! Mrzí mi, že nemá podporu v tomto zemi když mu to životně hrozí vyhoštění!!!
Já se dokážu s ním soucitit, protože taky jsem kurdka !! Mám tady svobodu, školu, a většina českých přátel a mého přítele, který je taky Čech!!! Přizpůsobila jsem se v této komunitě! I tak vám to nestačí! Všimla jsem si, že Češi jsou národy, kteří URAZEJI ! Ovšem, že za to může historie, ale neznamená, že to budete zazlivat na nás nebo na jiné národy!! V Istanbulu žijí přes 3000 Čechů a spousta jiných národů, nikdo si na nic nestěžuje !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání