Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dovolená na obzoru? Výběry z bankomatu a poplatky vám mohou pořádně provětrat účet

  • Autor: ula - 
    27. 6. 2019
    05:20

    Chystáte se na dovolenou? Té vždycky předchází výprava a balení. Pokud doma zapomenete opalovací krém nebo plavky, ve vaší prázdninové destinaci je bez obav seženete. Horší situace nastane, když opomenete důležité doklady nebo třeba pojištění. Poradíme vám, co si před dovolenou a během ní dobře ohlídat. Zejména si dávejte pozor na výběry z bankomatu v zahraničí. 

  • 1.Cestovní doklady

    Před cestou do zahraničí si dobře zkontrolujte své cestovní doklady, případně i další vyžadované náležitosti dané země. V současné době platí, že každý, kdo cestuje do zahraničí, musí mít vlastní cestovní doklad, tj. občanský průkaz nebo cestovní pas. Dokonce i novorozenci je nutné pořídit vlastní cestovní doklad, za který se rodný list rozhodně nepovažuje.

    Nezapomeňte se také podívat na platnost pasu. Třeba do oblíbeného Turecka musí být ještě minimálně 6 měsíců od data příjezdu, takže ani rychlopas, který úřady vydají za poplatek ve zkrácené lhůtě, vám do této země nestačí!

    Doba letních dovolených se blíží Doba letních dovolených se blíží | Profimedia

  • 2.Cestovní pojištění

    Nezapomeňte si také sjednat pojištění na cesty, ať už se na svou vysněnou letní dovolenou vypravíte do jakékoli zahraniční země. Samotná kartička zdravotní pojišťovny vám určitě nemusí pokrýt riziko spojené se zraněním, nehodou nebo případnou hospitalizací. Navíc platí jen v Evropské unii.

    Obzvlášť u dětí je cestovní pojištění nezbytné. Nebezpečí na ně číhá kdekoli, při dovádění v moři, v hotelovém bazénu nebo na výletě. Berte také v potaz typ rekreace a destinaci, běžné cestovko totiž nemusí pokrýt např. některé vodní sporty. Cestovní pojištění na týden stojí jen pár set korun, ale pokryje vám případné léčebné výlohy, ošetření úrazů i z běžných sportů nebo odpovědnost za škodu. Pokud máte cestovní pojištění k platební kartě, zkontrolujte si, jaké jsou limity plnění. Nemusely by vám totiž při nějaké větší pojistné události stačit.

    Na co byste neměli zapomenout, než vyrazíte na dovolenou Na co byste neměli zapomenout, než vyrazíte na dovolenou | Profimedia

  • 3.Pojištění vozidla a odlišná pravidla silničního provozu

    Mnozí Češi vyrážejí na dovolenou autem, aniž by si předem zjistili, jaká pravidla v cizích zemích platí. Týkají se např. limitů rychlosti, povolené míry alkoholu za volantem, povinné výbavy vozu nebo dětských autosedaček. Než vyrazíte, ujistěte se na stránkách BESIP, že máte vše potřebné.

    Samozřejmostí by mělo být i pojištění vozidla. Povinné ručení vám samozřejmě nepokryje všechno, takže je vhodné uzavřít i havarijní pojištění na dovolenou, které se sjednává na dobu jednoho až dvou měsíců. Získáte tak jistotu, že vaše auto je chráněno před případnými následky havárie, odcizení nebo i poškození přírodními živly. Za zmínku určitě stojí i přikoupení asistenčních služeb, které vám mohou pomoci s defektem pneumatiky nebo odtahem auta v případě poruchy.

    Na co byste neměli zapomenout, než vyrazíte na dovolenou Na co byste neměli zapomenout, než vyrazíte na dovolenou | Profimedia

  • 4.Léky a zdravotnické potřeby

    Nezapomeňte si sbalit i své pravidelně užívané léky. Vedle nich by ve vaší cestovní lékárničce neměly chybět léky proti průjmu, horečce, při pálení žáhy, prášky proti bolesti, na alergie, ale též náplasti, obvazy a dezinfekce. Ověřte si také, zda do vaší destinace nepotřebujete očkování nebo zda na nějaké léky nemusíte mít s sebou lékařské potvrzení o tom, že je užíváte.

    Na co byste neměli zapomenout, než vyrazíte na dovolenou Na co byste neměli zapomenout, než vyrazíte na dovolenou | Profimedia

  • 5.Výměna valut

    Směnit peníze je lepší a výhodnější ještě doma v Česku. Podle aktuálního kurzu se rozhodněte, zda požadovanou částku směníte ve své bance, anebo ve směnárně. Kurz, který dostanete ve své dovolenkové destinaci, pravděpodobně nebude nijak dobrý, a navíc ve většině mimoevropských zemí vám smění jenom dolary a eura, s korunami tam neuspějete. Pokud budete přeci jen měnit peníze v cizině, zvolte raději banku než recepci hotelu a směnárnu, kde je to méně bezpečné.

    Na co byste neměli zapomenout, než vyrazíte na dovolenou Na co byste neměli zapomenout, než vyrazíte na dovolenou | Profimedia

  • 6.Platby kartou i v hotovosti

    Obecně se doporučuje mít s sebou na cesty do zahraničí více platebních karet spolu s valutami. Lukáš Kaňok, finanční analytik srovnávacího portálu Ušetřeno.cz, dodává: „V nejoblíbenějších turistických destinacích – Chorvatsko, Itálie nebo Řecko – se úplně bez valut neobejdete, obzvlášť když platíte drobné věci, jako je zmrzlina, jídla ve stánku nebo suvenýry na trhu. Jinak si na dovolené z velké části vystačíte s debetní kartou a placení s ní většinou vyjde nejvýhodněji.“ Jiná situace ovšem panuje na palubách letadel, kde je možné platit buď v hotovosti, nebo kreditní kartou, debetní vám stačit nebude.

    Video  Chcete platit kartou v zahraničí? Na tohle si dávejte pozor  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

  • 7.Platnost a omezení platební karty

    Nezapomeňte si ověřit platnost své karty, a pokud ji máte úplně novou, včas ji aktivujte a alespoň jednou s ní zaplaťte ještě v Česku. Chystáte-li se do exotičtějších zemí (Afrika, Jižní Amerika nebo Asie), ověřte si předem u své banky, zda pro daný region nemáte na kartě nějaké omezení.

    Je také vhodné nastavit si denní, případně týdenní limit pro platby kartou, který vám postačí na běžné nákupy. Sice by platby kartou měly být v zahraničí bez poplatků, u tamních obchodníků vám ovšem určitý poplatek naúčtován být může. To by vám měli předem oznámit. 

    Na co byste neměli zapomenout, než vyrazíte na dovolenou Na co byste neměli zapomenout, než vyrazíte na dovolenou | Profimedia

  • 8.Výběry z bankomatů

    V zahraničí vás při výběru peněz z bankomatu mohou dost nepříjemně zaskočit poplatky. Některé banky si za jeden takový výběr mohou naúčtovat i sto korun! Vedle toho raději počítejte i s poplatkem za výběr ve výši až 0,5 % z vybírané částky. Před cestou si tedy dobře zjistěte, jaký ceník a podmínky vaše banka nabízí. Jsou samozřejmě i takové, které nabízejí zahraniční výběry z bankomatu zdarma. „Pokud s sebou máte i kreditní kartu, na výběr peněz ji zásadně nepoužívejte. Na rozdíl od debetní karty jsou z ní výběry velmi nevýhodné,“ upozorňuje Lukáš Kaňok z Ušetřeno.cz.

    Zde je přehled poplatků za výběr z bankomatu v zemích Evropské unie podle jednotlivých bank:

    Typ běžného účtu

    Výběr v zemích EU

    Air Bank Malý tarif

    25

    Equa bank Běžný účet

    9

    mBank mKonto

    29

    UniCredit Bank U konto

    Zdarma

    Fio banka Fio osobní účet

    Zdarma

    Sberbank FÉR konto MINI

    Zdarma

    Poštovní účet

    100

    Komerční banka KB MůjÚčet

    99

    ČSOB Plus Konto

    100

    Creditas běžný účet

    Zdarma

    ČSOB Premium konto

    Zdarma

    MONETA Money Bank Tom účet

    Zdarma

    Česká spořitelna Moje zdravé finance

    125

    Hello účet

    Zdarma

    Poštovní spořitelna Základní účet

    100

    ČSOB Základní účet

    100

    OberBank Žirokonto

    100

    Raiffeisenbank eKonto Smart

    Zdarma

    Sberbank FÉR konto AKTIV

    Zdarma

    Air Bank Velký tarif

    Zdarma

    OberBank Žirokonto Plus

    100

    Sberbank FÉR konto OPTIMAL

    Zdarma

    Raiffeisenbank eKonto KOMPLET

    Zdarma

    Zdroj: Ušetřeno.cz

  • 9.Co dělat v případě zablokování karty

    Pokud vám platební karta přestane v zahraničí fungovat, není důvod k panice. Stává se to v případě, kdy systém vaší banky vyhodnotí transakci jako podezřelou – má pochybnosti, zda jste platbu opravdu provedli vy jako její klient.

    Jakmile banka platební kartu zablokuje, má povinnost vás okamžitě informovat. Řeší to telefonicky, pokud se vám nedovolá, zašle vám SMS s instrukcemi, abyste jí urychleně zavolali zpět. Proto vždy mějte u sebe mobilní telefon a také číslo na horkou linku banky. Jakmile se s bankou spojíte a ujistíte ji, že kartou jste skutečně platili vy, odblokuje vaši platební kartu na dálku.

    Na co byste neměli zapomenout, než vyrazíte na dovolenou Na co byste neměli zapomenout, než vyrazíte na dovolenou | Profimedia.cz

  • 10.Co dělat v případě ukradené nebo ztracené karty

       

    I v této situaci se vyplatí mít mobil pořád u sebe. Pokud by se vám na dovolené stalo, že kartu někde zapomenete, nebo vám ji nějaký šikovný chmaták odcizí, ihned ji telefonicky zablokujte. Banka vám ji také může znovu vydat a zaslat do vaší dovolenkové destinace. Po návratu domů pak můžete zpětně reklamovat transakce, které s ní zloděj provedl. To je „výhoda“ karet oproti hotovosti, kterou vám v případě krádeže nikdo nevrátí.

    Na co byste neměli zapomenout, než vyrazíte na dovolenou Na co byste neměli zapomenout, než vyrazíte na dovolenou | Profimedia

     

  • 11.Tipy navíc

    • Při procházkách po letovisku nebo obhlížení místních obchodů nikdy nenoste veškerou hotovost a platební karty na jednom místě, část peněz si raději nechte v hotelovém trezoru.
    • PIN kód ke své kartě noste jen ve své hlavě, rozhodně ho nepište na kartu ani na žádný papírek v peněžence nebo kabelce.
    • Svou kartu při placení nedávejte z ruky, nechcete přece riskovat, že si obchodník opíše vaše údaje.
    • Je dobré pořídit si k osobnímu účtu i náhradní kartu, mnohé banky vám ji vydají zdarma, případně za menší poplatek.
    • Pokud uvažujete o zřízení bankovního účtu, vyberte si jej u takové banky, která umožňuje v mobilní aplikaci okamžitou aktivaci a blokaci karty – tu rychlost pak oceníte nejen v případě ztráty karty

    Na co byste neměli zapomenout, než vyrazíte na dovolenou Na co byste neměli zapomenout, než vyrazíte na dovolenou | Profimedia

     

     

     

     

     

Zobrazit celou diskusi