Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Fotka táty (†26) a jeho Valerie (†23 měs.) šokovala svět. Máma viděla jejich smrt

Autor: Darina Jíchová - 
26. června 2019
12:25

Šokující snímek, který dokumentuje zoufalou snahu Středoameričanů dostat se do Spojených států, zveřejnila média v USA. Na fotce jsou těla Salvadorce (†26) a jeho třiadvaceti měsíční holčičky, kteří se na cestě za lepším životem utopili, když se pokoušeli přebrodit řeku Rio Grande a dostat se do Texasu. Obdobný snímek tříletého Syřana před několika lety otřásl Evropou, napsal deník The Guardian.

USA se potýkají s nárůstem nelegálních migrantů ze Střední Ameriky, prezident Donald Trump se jejich přílivu snažil zabránit přísnou politikou nulové tolerance, která vedla k rozdělování rodin i tím, že na hranice s Mexikem poslal několik tisíc vojáků. Středoameričany ale z domovů žene strach o život a bída, raději budou riskovat náročnou cestu do USA, než aby setrvali ve svých zemích.

Pouť do USA se stala osudnou Óscaru Albertovi Martínezi Ramírezovi a jeho dceři Valerii, otec s dcerou zemřeli v náručí, i na fotografii je vidět, jak se k němu holčička do poslední chvíle tiskla. Jejich těla byla nalezena na břehu řeky nedaleko mexického města Matamoras, jen něco málo přes kilometr od jejich „amerického snu“, texaského města Brownsville.

Novinářka: Snažil se zachránit dcerku

Do Mexika podle místní novinářky Julie Le Ducové píšící pro list La Jornada, dorazil Ramírez v neděli. Doufal, že se mu u amerických úřadů podaří zažádat o azyl, zjistil ale, že proces může trvat i několik měsíců, možná rok. Proto se podle Le Ducové rozhodl do USA dostat nelegálně a přeplavat řeku. Ze Salvadoru ho kromě dcery doprovázela také manželka Vanessa Ávalosová.

Matka utopené holčičky, mexická policie a dobrovolníci na břehu řeky Rio Grande Matka utopené holčičky, mexická policie a dobrovolníci na břehu řeky Rio Grande | ČTK

„Řeku nejdřív přeplaval Ramiíez s dcerou, holčičku nechal na americkém břehu a vrátil se zpátky pro ženu. Jenže dcerka vběhla do vody za ním, on se obrátil, aby ji zachránil, ale strhnul je proud. Utopil se, když zkoušel zachránit svou dceru,“ shrnula Le Ducová, která spolupracuje s matamoraskou policií.

Tragédii přihlížela matka

Ávalosová, která byla svědkem celé tragédie, okamžitě kontaktovala policii. Po otci s dcerou až do noci pátrali strážníci a dobrovolníci. Matka rovněž dodala, že k zoufalému kroku je dohnalo tažení proti migrantům, které zahájily mexické úřady. Tamní vláda se brání tím, že nechtěla, aby k něčemu takovému došlo, Američané jim ale hrozí vysokými cly, pokud s přílivem nelegálních uprchlíků něco neudělají.

„Řeka je zrádná, ti, kteří nejsou odsud, ji neznají. Vyrostla jsem podél Ria Grande a nikdy bych tam nešla ani se koupat, ani si zaplavat. Je tam spodní proud a víry, která vás stáhnou pod hladinu,“ uvedla místní policistka Claudia Hernándezová. Mexičané, kteří pro migranty na hranicích zbudovali uprchlická centra, Středoameričany varují před přechodem řeky.

„Lidé jsou zoufalí, čekat se jim nechce. Ví, že pomyslná svoboda je na dohled za řekou. Do vody jdou bez jakékoliv ochrany, bez plavacích vest, nemají nic, co by jim pomohlo. Říkají: Jestli Bůh chce, abych se přes řeku dostal, zvládnu to,“ dodala Isabel Turciosová, jedna z jeptišek starající se o vyčerpané uprchlíky.

Demokraté viní Trumpa

„Říkali, že jsou vyděšení a že to pro uprchlíky vypadá čím dál hůř. Chtěli se dostat přes řeku a pak jít na imigrační,“ sdělila tisku Ramírezova sestra Wendy.

K fotce se vyjádřilo také několik demokratických prezidentských kandidátů. „Trump je odpovědný za jejich smrt,“ uvedl bez okolků Beto O’Rourke. Ramírez a jeho dcerka ale nejsou prvními oběťmi mezi nelegálními migranty. V neděli byla nalezena těla dvou dětí, batolete a ženy, příčinou jejich smrti bylo vyčerpání a dehydratace, také oni zemřeli na dohled amerických hranic. V dubnu se na Riu Grande utopili tři děti a jeden dospělý z Hondurasu.

Ajlan se utopil se svým bráškou a maminkou. Ajlan se utopil se svým bráškou a maminkou. | reuters, archiv Blesku

Tříletý Ajlan nepřežil cestu do Evropy

Mexický tisk snímek přirovnal k fotce, která v roce 2015 otřásla Evropou a mnohými politiky, byl na ní tříletý syrský chlapec Ajlan Kurdí, jenž se utopil při cestě do Evropy. Jeho tělo vyplavilo Středozemní moře na pobřeží tureckého města Bodrum. Asi nejvíce se fotka dotkla německé kancléřky Angely Merkelové, která vedla otevřenou migrační politiku. 

Smrt malého Ajlana otevřela debatu o migrační krizi v Evropě, jindy stoická Merkelová přišla o svou chladnou masku. Kancléřka ale také v loňském roce přiznala, že situace kolem uprchlíků se jí vymkla z ruky.