„Umožňuje nám to podzemní retenční nádrž s kapacitou 120 tisíc litrů, do které je svedena dešťová voda ze střech našeho areálu Jedenáctka VS,“ vysvětluje místostarosta Prahy 11 pro oblast životního prostředí Jakub Lepš (TOP 09). Kapacita nádrže přitom do jisté míry garantuje, že vody bude dostatek i při suchých obdobích. Z nádrže čerpají pracovníci, kteří pečují o zeleň ve veřejných prostranstvích, vodu do přistavených cisteren, se kterými objíždí stromky se závlahovými vaky.

Ty nechala radnice instalovat kvůli horentním vedrům už loňský rok. Ani letos nehodlají situaci na Jižním Městě podcenit, a počet vaků byl výrazně navýšen. V současnosti se jich na území Prahy 11 nachází téměř 400. Podle místostarosty má jejich aplikace řadu výhod. Mimo jiné na nich radnice šetří i výdaje za pitnou vodu.

„Tyto vaky mají oproti běžnému zalévání přímo ke stromům dvě velké výhody. Zaprvé, naplnění jednoho 60 litrového vaku vodou z hadice trvá pouhých pár vteřin. Zadruhé, voda pomalu vytékající dnem vaku se během dne dostane přesně tam, kam má, tedy ke kořenům stromku,“ uvádí místostarosta. Vodu do nich pracovníci doplňují v závislosti na vedrech i několikrát do týdne.

Fotogalerie
6 fotografií