Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pošta zruší 7000 míst a investuje 7,5 miliardy. Slibuje kratší fronty

Aktualizováno -
26. června 2019
11:45
Autor: ČTK, lan - 
26. června 2019
07:01

Česká pošta do své restrukturalizace investuje 7,5 miliardy korun, částečně ji chce financovat prodejem nemovitostí. Do roku 2021 se chce vrátit k zisku v řádu desítek milionů korun. Pošta také sníží počet pracovních míst o 7000 ze stávajících 30 tisíc během šesti let.

Restrukturalizace má přinést jednodušší a rychlejší fungování služeb a pošty bez front. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl generální ředitel Roman Knap.

Pošta uzavřela minulý rok s provozní ztrátou přesahující miliardu korun. Podle Knapa je podnik v provozní ztrátě již čtyři roky, za loňský rok to bylo ale poprvé, kdy byla otevřeně přiznaná a nebyla dorovnána do kladné nuly prodejem majetku.

Pošta je již dlouhodobě ve ztrátě. Pokud bychom nepřikročili k systémovým změnám ve struktuře České pošty, do několika let by Česká pošta přestala existovat,“ řekl Knap.

Mezi nejvíce nedostatkové profese patří pracovník přepážky, řidič, doručovatel balíků i listovních zásilek. Nedostatek lidí souvisí s nízkou nezaměstnaností a donedávna také s nízkými platy, které pošta nabízela.

Základem restrukturalizace je rozdělení společnosti na tři obchodní jednotky pod hlavičkou skupiny České pošty. Každá obchodní jednotka bude mít samostatné účetnictví a zodpovědnost manažerů za své hospodářské výsledky.

Pracovníci pošty mají dostat přidáno

Pro zaměstnance podnik počítá s lepším mzdovým ohodnocením, které bude odpovídat požadavkům na vyšší kvalifikaci. Snižování počtu míst se uskuteční přirozeným způsobem, protože každý rok z pošty odejde zhruba 8000 pracovníků, za které musela hledat náhradu.

Pošta loni poprvé od vzniku v roce 1993 vykázala ztrátu, a to 275 milionů korun proti předchozímu zisku 91 milionů Kč. Skutečná provozní ztráta bez započítání pohledávky vůči státu za univerzální službu byla 1,075 miliardy Kč.

aaobcanka ( 26. června 2019 16:50 )

Ve všem nás údajně naši "tuneláři" od Klause (se Zemanem) zaprodali Západu hned po revoluci. Dali jim prý zdarma banky a k tomu z našich daní pobídkovou "injekci" ve formě x miliónů, dále zírám, že Belgičanům i ČP st. p., jiným Zápaďákům mnohé pozemky, továrny a jiné nemovitosti atd.

Hamáček nedávno hlásal, že vyhodí manažery z ČP st. p. Tak co udělal s přebujelým, nenažraným managementem s platy statisícovými ?
....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­....­..

PL, Letná , Jan Cidrych, 26.06.2019 14:15:52 :

Odměny za demonstrace ! Formulář prý pro demonstranty údajně zněl takto : Tento formulář nikde nesdílejte, ani jej nezasílejte nikomu jinému. Slouží pouze pro účely demonstrujících. Vyplněním formuláře souhlasíte se zasláním této odměny na Vámi uvedenou adresu nebo bankovní účet.
*Povinné pole E-mailová adresa * Vyberte z demonstrací, kterých jste se zúčastnil * 6.5.2019 Staroměstské náměstí Odměna 400,- Kč 21.5.2019 Václavské náměstí Odměna 400,- Kč 23.6.2019 LETNÁ Odměna 500,- Kč 4.6.2019 Václavské náměstí Odměna 500,- Kč Jiné: Měli jste vždy vlastní transparent? * ANO (Odměna 100 Kč) Ne Ze kterého města jste přijeli? * Jaké jste měli náklady na dopravné na demonstraci? * Kam si přejte zaslat odměnu za demonstrace? * Uveďte jméno a příjmení * Uveďte adresu * (smazáno nějakou sluníčkářskou redakcí pro porušení údajně Etického kodexu)

fjdksla ( 26. června 2019 15:10 )

Ani nevíte, jakou máte pravdu. Místo aby zaměstnanec postoupil povinné kolečko po podniku, naučil se, jak co kde chodí a co kde obnáší, a teprve pokud by prokázal profesní schopnosti, šel by na vyšší pozici, přijde embíej manažerská trubka která o podniku neví vůbec nic, hlavně že jí to "politicky myslí" a je něčím kamarádem. Česká pošta je toho důkazem.

agfor ( 26. června 2019 14:25 )

Nepřivolávej neštěstí na národ. Mohlo by se stát, že budeme platit výpalné Poště (i když ji už používají jen ***) stejně tak jako platíme dobytkům z ČT (i když se na ně dívají jen důchodci).

hasickajana ( 26. června 2019 13:22 )

neúprosná logika - zaměstnanci pošty zdržují zákazníky

Zakaznik ( 26. června 2019 13:01 )

Ještě jednou můžete zdražit poštovné a fronty na poštách nebudou žádné. Nejhorší podnik v této republice.

Zobrazit celou diskusi