„Mám to pořád před očima. Dívka už byla netečná. Obuškem jsem rozbil okýnka auta a vytáhli jsme ji ven. Vevnitř bylo minimálně padesát stupňů,“ připomněl loňské drama se šťastným koncem strážník Luboš Barth.

Státní zástupce Jiří Moučka později uvedl, že policie případ odložila a rodiče dítěte vyvázli bez potrestání. „Podle odborných vyjádření na ovlivnění vnější a vnitřní teplotou v autě byly podmínky v autě silně diskomfortní, ale nebyly život ohrožující. Policie proto případ odložila,“ řekl Moučka. 

Komu není rady...

Upozorňování na nebezpečí je potřeba stále. Mnozí jsou totiž zkrátka nepoučitelní. Sobotní tragédie na brněnské mezinárodní výstavě psů, kdy sedmiletý labradorský retrívr zemřel na přehřátí poté, co ho majitelka "zapomněla" 20 minut v autě, význam akce jen podtrhla.

Letáky dostaly v úterý za stěrače v Brně na parkovištích stovky řidičů. „Každá minuta v zavřeném autě je pro malé dítě či zvíře kritická. Lidé mají často zkreslenou představu o tom, kolik času v prodejně strávili a že si jen odskočili,“ podotkl ředitel strážníků Luboš Oprchal.

Venkovních 27 stupňů se během krátké chvilky promění v uzavřeném prostoru auta na nesnesitelných 50 stupňů. Preventivní akce potrvá až do konce léta.

Okamžik rozhodnutí

Záchranu dívky loni v květnu "zařídili" pozorný řidič a oznamovatel v jedné osobě a bleskovým zákrokem dvě hlídky strážníků. Za jakých okolností lze kvůli záchraně života rozbít okénko cizího auta?

Video
Video se připravuje ...

Strážnice Silvie Březinová o záchraně holčičky z rozpáleného auta Blesk TV, Zdeněk Matyáš

„Vyhodnocení situace je vždy individuální v závislosti na konkrétní situaci. Pokud zaregistrujete, že dítě uvnitř začíná být netečné, pes ztěžka dýchá, nereaguje na podněty, tak je dobré zasáhnout," upozornil mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Když jde do tuhého, je tady tzv. krajní nouze

Ve chvíli, kdy máte pochybnosti, zavolejte na linku 156 či na jakoukoliv jinou tísňovou linku. Poté dorazí záchranáři, kteří zasáhnou. „Pokud je situace opravdu kritická, zákon na to myslí. Jde o jednání v krajní nouzi, kdy se člověk ničeho protiprávního nedopouští. Naopak učiní něco, co je chráněno zákonem," dodal Ghanem.    

Co dělat při přehřátí organismu?

Pokud malé dítě zůstane zamčené v autě, které je vystaveno vysoké teplotě, pak dojde k přehřátí organismu a ke kritickému zvýšení tělesné teploty. Nastává tzv. hypertermie.

Jedná se o stav, kdy organismus už se nedokáže sám ochladit. Navíc schopnost termoregulace mají děti výrazně nižší, než dospělí. Pokud tedy nastane hypertermie a teplota překročí únosnou mez, dojde k nezvratným změnám v organismu a nastat může i smrt.

„Zásadní je dostat dítě okamžitě ven, zkontrolovat, zda dýchá, a zavolat tísňovou linku 155. Samozřejmě ochlazovat a podávat tekutiny, pokud je pacient schopen je přijmout," zdůraznila Michaela Bothová, mluvčí jihomoravské záchranky.

VIDEO: Rodiče z Brna lhali, že dítě (3) zavřeli v autě jen na 5 minut. Pravda byla skandální.

Video
Video se připravuje ...

Rodiče z Brna lhali, že dítě (3) zavřeli v autě jen na 5 minut. Pravda je skandální archiv a MP Brno

Fotogalerie
12 fotografií