Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hrůzná vražda Kristiny (†10) ze Slezska: Za Jakuba se postavil ombudsman!

Autor: chal - 
26. června 2019
09:54

Do případu vraždy 10leté Kristinky z Dolního Slezska se vložil ombudsman. Veřejnému ochránci práv vadí způsob, jakým se policisté chovali k obviněnému Jakubovi A. (22). Při zatýkání prý jednali neadekvátně tvrdě. Případu se mezitím vzdal Jakubův obhájce – zná totiž rodinu oběti.

Brutální vražda malé Kristinky otřásla Polskem. Podle všeho ji ubodal 22letý Jakub A., kterému překážela ve vztahu s její matkou. Všechno se pokusil nastrojit tak, jako by šlo o sexuální útok. Chladnokrevnost a krutost jeho předem promyšleného činu všechny zarazila. Vražda dítěte vyvolala tvrdé reakce okolí, podle některých byly tvrdé až moc.

Okolnosti smrti školačky stále budí emoce. Mediální vody naposledy pořádně zčeřila vyjádření polského ombudsmana Adama Bodnara. Veřejný obhájce práv napadl policisty a obvinil je, že při zatýkání tou dobou pouze podezřelého Jakuba A. jednali příliš tvrdě.

„Hluboce soucítím s rodinou oběti. Oceňuji snahu co nejdřív případ vyřešit a usvědčit vraha, ale některé události vyvolávají pochybnosti,“ sdělil veřejný obhájce práv týdeníku Wprost. Některé postupy policie v případu byly prý nevhodné. „Jakub A. je podezřelý, není uznaný vinným. Musíme ctít presumpci nevinny a zajistit spravedlivý proces. Policisté se při zatýkání chovali neadekvátně, demonstrovali sílu,“ uvedl Bodnar.

Ombudsmanovi vadí, že Jakubovi spoutali ruce a nohy za zády a použili na něj tvrdé chvaty, přestože nekladl žádný odpor. Problém Adam Bodnar viděl i ve způsobu, jakým policisté podezřelého transportovali. „Nebyl žádný důvod, aby musel být zadržený bos a bez kalhot,“ vysvětlil. Podle Bodnara navíc policisté Jakubovi nenabídli možnost kontaktovat advokáta.

Bývalý náměstek ministra spravedlnosti Patryk Jaki s ombudsmanem nesouhlasí.„Právníci se zásahy nemají příliš zkušeností. Policisté využívají momentu překvapení, aby bylo riziko, že je zatýkaný zraní, co nejmenší. Zadržený dostal oblečení na policejní stanici,“ sdělil Jaki televizní stanici Polsat News.

„Jakub A. byl seznámen se svými právy a dostal otázku, jestli chce právního zástupce. Řekl, že ne. To se několikrát opakovalo se stejným výsledkem. Státní zástupce nicméně vznesl požadavek, aby soud obviněnému obhájce přidělil,“ uzavřel Jaki.

Video  Polská policie zatkla Jakuba A., muž se jí prý následně k vraždě dítěte doznal.  - Polská policie
Video se připravuje ...

Pátrání po dívence z polské obce Mrowiny v Dolním Slezsku začalo 13. června odpoledne, když se po škole nedostavila na hodinu zpěvu. Kristinčino tělo našel k večeru náhodný kolemjdoucí. Původně se zdálo, že čin spáchal pedofil, jak se ale později ukázalo, holčička znásilněna nebyla. Vrah místo činu pouze nastrojil tak, aby jako dílo pedofila vypadalo.

Podle informací polských médií Jakub Kristinku ubodal kvůli lásce. Mladík byl prý zamilovaný do Kristinčiny matky (40), dívenka ale vztah neschvalovala a nepřála si, aby její máma vídala muže o tolik mladšího.

Jakub se policistům k vraždě doznal a nechtěl, aby ho obhajoval advokát. Jakub A. při zatýkání nepožádal o právníka a vyjádřil přání, aby o jeho zadržení nebyla informována veřejnost. Souhlasil, aby bylo vše včetně dvou výslechů nahráváno na kameru,“ sdělil mluvčí státního zástupce Tomasz Orepuk.

Přestože zatčený advokáta nechtěl, soud mu ho na žádost státního zástupce přidělil. A shodou okolností šlo o muže, který se zná s Kristinčinou rodinou! Právník se proto obhajoby Jakuba okamžitě vzdal. „Není to pro mě lehká situace,“ řekl deníku Gazeta Wyborcza. Rodina obviněného už najala nového obhájce.

marlen52 ( 26. června 2019 12:34 )

já bych mu nandala ještě víc za to co udělal chudák holčina

papik ( 26. června 2019 10:54 )

Ode zdi ke zdi.. ne, ombudsman opravdu nechce pro něj rozlučkovou party, ale jen zacházení v souladu s platnými zákony a přměřenosti situace. O vině by měl v právním státě rozhodovat soud, ne media a už vůbec ne dav rozzuřný médii. A teď mě sežerte.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání