Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

U Jermanové na úřadu zasahovala policie. Nemáme co skrývat, tvrdí hejtmanka

Aktualizováno -
25. června 2019
17:43
Autor: ČTK, kal - 
25. června 2019
10:50

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu od rána zasahovali na středočeském krajském úřadě, který spadá pod hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO). Uvedl to v úterý web SeznamZprávy.cz. Ředitel krajského úřadu Jiří Holub řekl, že hejtmanství poskytuje policii maximální součinnost. Policisté prověřují pracovní smlouvy s externisty, na jejichž základě kraj vyplatil za externí služby údajně pět milionů korun ročně. Jermanová je přesvědčena, že při uzavírání pracovních smluv s externisty nevznikla žádná pochybení.

Před úřadem v pražské Zborovské ulici čeká asi desítka novinářů, ke kterým před 12:00 promluvil ředitel úřadu Jiří Holub. Uvedl, že v souvislosti se zásahem policistů nebyl nikdo zadržen. Nechtěl ale komentovat, na jakých odborech policisté zasahují, ani jaké dokumenty zabavují. Zopakoval pouze, že inkriminované externí smlouvy zkontrolovalo interní vyšetřování, které neshledalo pochybení.

Mluvčí centrály Jaroslav Ibehej v souvislosti se zásahem ČTK sdělil, že policisté „provádí úkony trestního řízení“. Víc informací podle něj útvar v tuto chvíli neposkytne. „Probíhá tady šetření policie a krajský úřad poskytuje maximální součinnost ve věci šetření. Další jakékoliv vyjádření není možné v této věci dále řešit,“ řekl ČTK Holub.

Hejtmanka je přesvědčena, že při uzavírání pracovních smluv s externisty nevznikla žádná pochybení a předpokládá, že toto potvrdí i policie. „K dnešnímu zásahu v budově krajského úřadu musím říci, že jsem ráda, že úřad od počátku s policií úzce spolupracuje. Nemáme co skrývat a je dobře, že budou všechna podezření policií prošetřena. Do mé kompetence personální záležitosti ani uzavírání smluv nespadají,“ uvedla Pokorná Jermanová.

Externisté suplovali práci úředníků, tvrdí web

Server Seznam Zprávy v dubnu napsal, že kraj si najímal externisty na služby běžně zajišťované úředníky. Hejtmanství to odůvodnilo tím, že odešli klíčoví zaměstnanci a chyběly pracovní síly. Odbor interního auditu následně prověřil dohody o provedení práce a pracovní činnosti od roku 2017 do současnosti a dospěl k závěru, že úřad uzavíral pracovní smlouvy s externisty v souladu s platnými normami.

„Ačkoliv jsme se jako opoziční zastupitelé snažili získat konkrétní informace, krajský úřad a koalice fungovala jako dokonalá němá barikáda. V našem snažení budeme samozřejmě pokračovat i nadále. Nám smlouvy a výsledky práce zatvrzele odmítají dát, policii je vydat musejí. Třeba se tolik tutlanou pravdu přece jen dozvíme,“ reagoval na úterní zásah středočeský zastupitel Jan Jakob (TOP 09).

Podle zjištění webu krajský úřad externě zaměstnal přes 30 lidí. Hejtmanství už dříve uvedlo, že smlouvy s nimi nelze zveřejnit bez souhlasu pracovníků, jejich souhlasy se ale nepodařilo získat.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová úřaduje i přesto, že má doma tříměsíční holčičku Emu.

11karel11 ( 2. srpna 2019 19:35 )

Proč se nestrá doma o 4 měsíční dítě, taková matka patří do .....shrábla celou mateřskou a děcko kojí v práci za velké prachy.

marmat ( 25. června 2019 21:15 )

Dnes je tu vůbec přehlídka zoufalých trollů.....
NAPROSTO bez myšlenky , natož diskuze

marmat ( 25. června 2019 21:12 )

PRAVIDLA DISKUZE V PRAXI §§§§§§
okluznifranta:K-un-da jedna smradlavá!!! Proč to tedy doteď skrývá???????

11karel11 ( 25. června 2019 19:44 )

Baba Jermanová vybrala celou rodičovskou najednou a nestarala se o dítě. To je špatně. Nárok na rodičovskou má mít pouze jen, když se stará o dítě každý měsíc a každý měsíc je rodičovský příspěvek vyplácen. Jde jí o velké prachy na Magistrátu.

marmat ( 25. června 2019 17:43 )

Pro trolly ovšem dobrá potra­va..­...ne­zakrn­ěj a stravenky zasloužej !?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa