Seriál, v němž exceluje Ivana Chýlková (55) coby policistka-operátorka, si dramaticky hraje se vztahy na pracovišti a jednotlivými příběhy se snaží (byť trochu naivně) zobrazit problémy současné české společnosti, např. domácí násilí. Jenže ke skutečnému fungování dispečinku záchranného integrovaného systému má Linka dost daleko.

Hovory berou hasiči

„Integrovaný záchranný systém na lince 112 funguje tak, že se volající dovolá hasičům, kteří v České republice spravují tuto linku. Když operátorka nezvládne pomoci sama, v devadesáti procentech případů, přepojí hovor na příslušná operační střediska – policii nebo záchranáře,“ vysvětlil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Takže žádná společná kancelář, kde spolu sedí hasiči, záchranáři i policisté a hovory si předávají máváním, načež je přebírají s gestem vztyčeného palce.

Pocta záchranářům

To vše ale tvůrci věděli. „Minisérie Linka si klade za cíl jediné – ukázat, že na lince 112 pracují také jen lidé, kteří kromě dalších schopností musí umět přesně rozdělit pracovní a soukromý život,“ okomentovala televize Prima uvedení minisérie s tím, že natočit seriál věrohodně a atraktivně pro diváky bylo náročné. Z toho také vyplývá, že dispečink neodpovídá složením skutečnému, kde sedí pouze hasiči.

„Byť se jedná o fikci, působí zcela věrohodně až dokumentaristicky,“ řekl Aha! za televizi Prima Josef Ducký s tím, že na seriálu samozřejmě spolupracovali také odborní poradci.

Ostrava má výjimku

Asi jediné místo, kde funguje kancelář, která vzdáleně připomíná tu seriálovou, je v Ostravě. I tam však funguje přepojování spíše díky sofistikovanému softwaru než díky mávání a zdviženým palcům.

Otázky na mrtvého klauna

Když ve druhém dílu seriálu do pekárny vtrhne lupič s maskou klauna, rozbije se mu falešná zbraň a statečná pekařka se chopí příležitosti. Lupiče »sundá« válečkem. Při telefonátu jí pak operátor pokládá otázky typu: Jak jste ho zabila? Je skutečně mrtvý? V reálu to ale vypadá jinak: „Takhle se neptáme, v tuto chvíli by došlo k přepojení na policii,“ vysvětlil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Nový seriál Primy Linka: Kratina je záchranář před důchodem!

Video
Video se připravuje ...

Nový seriál Primy Linka: Kratina je záchranář před důchodem! Hanka Hoschlová, Aleš Brunclík

Fotogalerie
13 fotografií