Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jak se doma ochladit i bez klimatizace? Tohle funguje!

/
  • (iStock)
    15. srpna 2023 ● 20:43

    Jak se v letních vedrech zchladit i bez účinné klimatizace? Máme pro vás pár skvělých tipů, které vám pomohou přežít horké letní dny ve vyhřátém bytě nebo třeba na chatě... Věděli jste, že důležitou roli v interiéru mohou hrát i barvy nebo také způsob, jakým používáte spotřebiče? Přečtěte si všechny naše nápady a léto bude hned snesitelnější!

  • 1.

    Šetření energiemi

    Autor: iStock

    Nemyslíme teď energii vaši, i když v horku byste měli zvolnit, nýbrž energii vaší domácnosti. Spotřebiče, které jedou naplno, totiž vydávají překvapivě velké množství tepla. Celý den zapnutý počítač, televize, ale i mikrovlnná trouba v zásuvce předávají teplo do okolí. Proto v horku raději všechny spotřebiče, které momentálně nepoužíváte, vyndejte ze zásuvky. Že není rozumné v tropickém létě ohřívat sebe i okolní vzduch vařením, pečením, žehlením či fénováním vlasů, pravděpodobně připomínat nemusíme.

     

  • 2.

    Větrání

    Autor: iStock

    Pokud nemáte klimatizaci, snažte se v bytě vytvořit průvan otevřením protilehlých oken. Velkou službu udělá též větrák. Horký vzduch však neochladí, jen jej rozproudí, proto přes něj zavěste namočený kus látky. Ještě většího chladivého efektu dosáhnete, když necháte větrák foukat přes několik sklenic naplněných po okraj ledem.

     

  • 3.

    Barevná terapie

    Autor: iStock

    Víte, že teplotu mohou ovlivnit i barvy v interiéru? Pocitově lze dokonce pomocí chladných odstínů pokoj zchladit až o sedm stupňů Celsia. Že se nechystáte každé jaro a podzim malovat celý byt? Stačí mít vhodné textilní doplňky, respektive jejich letní a zimní variantu. Barevně neutrálnímu interiéru dodají modré a zelené závěsy či polštáře rázem atmosféru chladivých mořských vln či stínu stromů. Ostatně výrazné barvy a zejména vzorované textilní doplňky se nám mohou brzy okoukat, i proto je dobré mít nějaké náhradní na výměnu. Díky nim můžete během pár minut změnit celkovou atmosféru interiéru a také ovlivnit pocitovou teplotu.

     

  • 4.

    Pitný režim

    Autor: iStock

    V horkých dnech by měl dospělý člověk vypít až tři litry tekutin denně. I když ne všechny drinky jsou ke zchlazení vhodné. V každém případě vynechte přeslazené limonády. Bez ledu si osvěžující drink sice neumíme představit, ale nepřehánějte to s ním, neboť pitím přechlazených nápojů hrozí zvýšené riziko letních angín, zvlášť v kombinaci s klimatizací. Nepřehánějte to ani s alkoholem, pocit svěžesti do drinku dodá máta, citron či limetka. Nejvhodnější je popíjení neperlivé vody, slabých (nejlépe ovocných) čajů a na doplnění minerálů ztracených potem stačí nějaká ta minerálka.

     

  • 5.

    Doma jako u vody

    Autor: iStock

    Pokud bydlíte v bytě, bohužel na domácí bazén můžete zapomenout. Vodní relax vám však může nahradit vířivka, která zvlášť v horkých dnech příjemně osvěží. A jakou vybírat? Pokud máte velkou terasu a zároveň dostatek místa třeba v obývacím pokoji, a to s odolnou podlahou, na niž můžete nacákat, doporučujeme vířivku mobilní. Lze ji totiž jednoduše přemístit a ke svému provozu potřebuje pouze zásuvku.

     

  • 6.

    Americká lednice

    Autor: iStock

    Ke správnému dodržování pitného režimu vám může pomoct i vhodný výběr ledničky. Stylovou americkou lednici s dvoukřídlými dveřmi ocení každá větší domácnost s velkou kuchyní. Její hlavní předností jsou oddělená prostorná chladicí a přehledná mrazicí část, ale zejména dávkovač studené vody a výrobník ledu, které jsou skvělými pomocníky obzvlášť právě v parnech, kdy chladivého osvěžení není nikdy dost.

     

  • 7.

    Letní přikrývka

    Autor: iStock

    Jistě se vám někdy v létě stalo, že jste se vzbudili zpocení a rozehřátí. První reakcí je se odkopat a zchladit vzduchem proudícím z otevřeného okna. Ale když se odkopete, jste zpocení a v pokoji je průvan, můžete skončit s nachlazením, které je snad ještě nepříjemnější v letních třicítkách než v sychravých dnech. Proto se vyplatí si na léto pořídit speciální pokrývku, která je tenčí, prodyšná a zároveň dobře saje pot. Někteří výrobci nabízejí dokonce set přikrývky lehké a celoroční, které lze na zimu pomocí suchých zipů spojit, čímž vám vznikne přikrývka s izolační vzduchovou kapsou.

     

  • 8.

    Matrace

    Autor: iStock

    Podobné jako s letní a zimní přikrývkou je to i s matrací – vzhledem k tomu, že se doporučuje otáčet ji několikrát za rok, můžete si pořídit takovou, která má tzv. letní a zimní stranu. Zimní se většinou vystýlá ovčí vlnou, která nejen hřeje, ale také dobře odvádí pot, je antibakteriální a hypoalergenní. Důležitá je též prodyšnost matrace. Systém odvětrávání zabraňuje tvorbě nadměrného tepla a vlhkosti.

     

  • 9.

    Klidný spánek

    Autor: iStock

    Na léto je dobré volit také savé a studené materiály povlečení. Záleží samozřejmě na tom, jak jsou vám konkrétní látky příjemné – může se stát, že i drahý satén vám nebude v posteli pohodlný. Saténové povlečení chladí a zpravidla nevlhne. Látka je však hodně kluzká. Není třeba ji žehlit a prát se může pouze velice šetrně a naruby. Pokud vám není satén příjemný, vsaďte na klasickou bavlnu, nejlépe nemačkavý krep.

     

Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy