Před knihovnou je umístěno několik panelů, na jejichž bílé ploše není nic jiného než čáry, které lze rozluštit pouze s chytrým mobilním telefonem nebo tabletem. Do zařízení je potřeba stáhnout aplikaci CIE AR a poté stačí jen zařízením namířit na černé linky jako při focení. Displej rychle rozklíčuje znaky, zobrazí působivé animace a informace o českých vynálezech, objevech nebo vynálezcích.

Šikovní Češi

„Chtěli jsme technologii rozšířené reality použít jinak než kdokoli před námi. Věříme, že právě doplňováním již existujícího tvaru na stěně pomocí rozšířené reality, jsme první, kdo tímto způsobem tuto technologii využil,” řekl grafik a výtvarník Vítek Škop.

Heyrovský a Pomahač

V čárách jako od Picassa jsou představení nejvýznamnější čeští vynálezci a vědci 20. století jako nositel Nobelovy ceny Jaroslav Heyrovský nebo slavné české značky Jawa, Tatra nebo Škoda. Ze současných významných osobností byl kupříkladu vybraný plastický chirurg Bohdan Pomahač, který jako třetí člověk na světě transplantoval celý obličej. Ze současných firem je zastoupený třeba webový portál Kiwi.com na vyhledávání letenek, či antivirový program Avast.

Šanghaj, Tokio, Praha

Czech Innovation Expo se poprvé představilo 6. 11. 2018 během čínského Business Fóra a podle tvůrců výstavy byl projekt hojně navštěvovaný: „První zkušenosti a ohromný zájem o CIE v Šanghaji předčily naše očekávání, interaktivnost a hravost výstavy nadchla mnohé čínské návštěvníky,“ komentoval uvedení expozice předseda celého projektu Přemysl Pela. V dalších měsísích pak panely putovaly do Šanghaje, Tokia, Berlína, Madridu a dvakrát se objevily v Praze. Před Národní technickou knihovnou mají být do půli července a jejich prohlídka nic nestojí, stačí mít jen mobil a v něm internet.