Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

V Litvě zakázali českému cirkusu vystoupení slonů: Německému artistovi pozastavili oprávnění

V Litvě zakázali českému cirkusu vystoupení slonů: Zvířata prý týrali zimou (ilustrační foto).
V Litvě zakázali českému cirkusu vystoupení slonů: Zvířata prý týrali zimou (ilustrační foto).  (Autor: Foto Blesk - Jana Gogová)
Autor: dce - 
24. června 2019
17:14

Český cirkus Francesko Jung má v Litvě problém. Místní výbor na ochranu přírody zakázal vystoupení slonů německému artistovi, který prý porušil podmínky povolení. Zvířata byla údajně chovaná v nevhodných podmínkách. To ale cirkus zcela odmítá.

Cirkus Francesko Jung je v Litvě už od konce března a od té doby zde má taky pravidelná vystoupení. Na show se slony tu měli povolení až od půlky dubna. Agentura pro ochranu životního prostředí toto povolení ze zásady uděluje až od dubna kvůli nízkým teplotám, které pro exotická zvířata nejsou vhodné. "V povolení není přesně stanovené datum, odkdy mohou sloni vystupovat. Stojí tam pouze "od poloviny dubna". Tento termín jsme údajně porušili o dva dny," uvedla pro Blesk.cz akrobatka, drezérka koní a divokých šelem Daniela Pflegerová, která s cirkusem Jung vystupuje.

Do cirkusu přišla ještě před začátkem platnosti povolení kontrola a shledala porušení podmínek. Německému artistovi udělila pokutu v přepočtu 1 900 korun. Podle druhé kontorly začátkem května zvířata jsou udržována v nevhodných podmínkách s nedostačující péčí. To už se pokuta vyšplhala na 3 500 korun.

Nakonec výbor na ochranu přírody pozastavil povolení a plánuje další kontroly. Při nedodržení zákazu vystoupení slonů je odhodlaný k dalším krokům. Nespecifikoval ale jakým. "Celou záležitost nyní řeší německá ambasáda a tým advokátů litevské společnosti a německého artisty," dodala zástupkyně cirkusu. Věří, že se prokáže, že pozastavení oprávnění bylo neoprávněné a vše se vysvětlí.

Cirkus je momentálně ve městě Visaginas na východě země a vystoupení má naplánovaná na pátek, sobotu i neděli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání