Náměstí se nachází mezi čtyřmi významnými budovami - budovou magistrátu, sídlem Městské knihovny, Národní knihovnou a Clam Gallasovým palácem. Návrh se podle prvního náměstka primátora Petra Hlaváčka (za TOP 09) bude muset popasovat se všemi požadavky na funkční využití náměstí včetně parkování a dopravy. „Výsledkem by mělo být obytné náměstí, které bude přiměřeně sloužit i dopravě,“ uvedl Hlaváček.

Vedení magistrátu zatím na náměstí nechalo umístit pár stolků a židliček. „Ihned začaly být využívány, v podstatě z minuty na minutu,“ uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Vypracování studie bude mít na starosti městský Institut plánování a rozvoje (IPR), který zhotovitele koncepční studie vybere ve výběrovém řízení. Termín zhotovení studie je podle schváleného rozhodnutí konec tohoto roku.

Změny by se měly týkat i omezení dopravy. Jak dříve řekl radní pro dopravu Prahy 1 David Skála (Praha 1 Sobě), městská část počítá například s tím, že obrátí jednosměrnost Husovy ulice, která vede od magistrátu směrem k Betlémskému náměstí. Po změně by se auta dostala Husovou z Mariánského náměstí, ale ve směru z ulice Na Perštýně by tam auta již vjet nemohla.