Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Demonstrace Letná 2019: Po konci Babiše a Benešové volalo 250 tisíc lidí

Aktualizováno -
23. června 2019
19:15
Autor: Nikola Forejtová, Jakub Veinlich, trm - 
23. června 2019
14:15

Na pražské Letné v neděli odpoledne vyvrcholila série demonstrací proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministryni spravedlnosti Marii Benešové (nominována za ANO). Podle odhadů organizátorů dorazilo na Letenskou pláň přes 250 tisíc lidí. Kvůli náporu zkolabovala jak pražská MHD, tak doprava na silnicích. Babiš Blesku řekl, že protest nesleduje a nepočítá, chystá se na rebarborový koláč od manželky Moniky a dětské hry na severu Čech. Blesk Zprávy sledovaly dění online.

  • Demonstrace odstartovaly na konci dubna, s každou další roste počet účastníků. Před dvěma týdny bylo na Václavském náměstí 100 až 130 tisíc lidí. Na nedělní demonstraci jich byl zhruba dvojnásobek.
  • Hlavní tvář protestů Mikuláš Minář vyzval premiéra Andreje Babiše k duelu před televizními kamerami, předseda vlády to odmítl. Pozvání ale odmítl i Minář. Blesk Zprávy ho zvaly k duelu s mluvčím prezidenta Miloše Zemana Jiřím Ovčáčkem. Minář nejprve několik dní nereagoval, aby nakonec vzkázal, že nemá čas.
  • Kvůli náporu lidí zkolabovala pražská MHD, potíže byly i na silnicích, policie některá místa musela uvavřít, jinde dopravu řídila. Záchranáři a dobrovolníci Českého červeného kříže ošetřili okolo 60 lidí. Sedm pacientů odvezla zdravotnická záchranná služba do nemocnice, šlo vesměs o kolapsové stavy, zvracení a drobné úrazy.  
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) nesouhlasí s tím, že by on či vláda zasahovali do nezávislosti justice. Některé projevy demonstrantů označil za neuvěřitelné. „Byl to prý dnes pestrý proud lidí, kteří hovořili o nezávislosti justice, u toho mě posílali rovnou do kriminálu, našeho pana prezidenta (Miloše Zemana) do rakve, a třeba by i znárodňovali soukromé společnosti. Neuvěřitelné. Ale i tohle jsou názory, které můžou v demokracii zaznít, i když normální člověk si o nich tedy může myslet své,“ napsal premiér.
  • Další velká demonstrace se bude konat na Letné 16. listopadu. 

Demonstrace na Letné
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
19:36
23. 6. 2019

Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost. Dozvukům demonstrace, která byla největší od pádu komunismu, se budou Blesk Zprávy věnovat i v dalších dnech. Hned v pondělí bude hostem pořadu Epicentrum politoložka Vladimíra Dvořáková. Vysíláme od 15 hodin.

19:30
23. 6. 2019

Demonstraci proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) na pražské Letné podpořili dnes odpoledne i protestující před libereckou arénou, kam se předseda vlády vydal na zahájení Olympiády dětí a mládeže. Babiš na protesty lidí před budovou nereagoval, v černé limuzíně projel kolem dovnitř do objektu. Později České televizi a ČTK řekl, že k demonstraci na Letné nemá co říct. „Je skvělé, že máme demokracii.“

Předseda vlády již v dřívějších hodinách řekl, že stále nerozumí tomu, proti čemu lidé demonstrují. „Myslím, že nejsem arogantní, a nemám, co k tomu říct,“  zareagoval později na slova demonstrantů o tom, že spolu s prezidentem Milošem Zemanem vytváří prostředí arogance moci.

Svůj protest proti předsedovi vlády vyjádřily pískotem i děti a mládež v Liberci, když ho moderátor uvítal na zahájení olympiády. Premiér ale v sále nebyl přítomen, na zahájení her nepromluvil, údajně byl ve skyboxu.

19:22
23. 6. 2019

Protesty dnes nebyly jen na Letné. Redaktor České televize Bohumil Vostál byl také u protestů u české ambasády v Londýně.

19:19
23. 6. 2019

Demonstrace na pražské Letné skončila. 

„Nezapomeňte, že toto není tečka, ale dvojtečka. Pokračujeme v indiánském běhu,“ zakončil Mikuláš Minář demonstraci poté, co Letnou zazněla česká hymna.

Lidé mohou v kostele na Strossmayerově náměstí zapalovat svíčku za Českou republiku. 

Předseda spolku Milion chvilek za demokracii Mikuláš Minář během demonstrace na Letné (23. 6. 2019) Účastníci demonstrace za nezávislost justice a lepší vládu na Letné (23. 6. 2019)
19:05
23. 6. 2019

Mikuláš Minár představil na Letné také další body, které si mají lidé odnést z dnešní demonstrace domů - je to plán, do příštích týdnů, který má vedle pořádání další velké demonstrace na Letné 16. listopadu 2019 další body. 

 

„Není to tečka, ale dvojtečka. Náš plán má pět kroků,“ řekl před zaplněnou plání Minář a představil následující body:

  1. „Je před námi léto – není možné, aby týden co týden chodilo protestovat tolik lidí. To není ani náš cíl. Slibme si vzájemně jednu věc: Pokud dojde k vážnému porušení demokratických pravidel, sejdeme se klidně v červenci, nebo srpnu. Musíme zůstat v pohotovosti.
  2. Velké protesty v Praze čerpají sílu z malých obcí a měst. Jako dobré datum k dalším setkáním se jeví datum 21. srpna
  3. Je třeba, aby každý z nás osobně pokračoval v tom, co se nastartovalo. „Posílejte nám mailem, jak dopadli vaše rozhovory s přáteli a co jste zkusili udělat pro demokracii
  4. 28. 9. Kroky pro demokracii – pochod, procházka, výstup na kopec či běh pro demokracii
  5. Je pravděpodobné, že během léta a podzimu se problémy našeho premiéra opět prohloubí. Je možné, že bude obžalovaný a půjde před soud, je možné, že budem znát i závěry auditních zpráv o jeho střetu zájmů: 16. 11. 2019 – „V sobotu se opět potkáme zde na Letenské pláni,“ řekl v samotném závěru dnešních protestů na Letné šéf spolku Milion Chvilek pro demokracii Mikuláš Minář. 
Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi na Letné (23. 6. 2019)
19:00
23. 6. 2019
!

Další demonstrace na Letné bude 16. listopadu - tedy v předvečer 30. výročí sametové revoluce. 

„V sobotu se opět potkáme zde na Letenské pláni,“ řekl v samotném závěru dnešních protestů na Letné šéf spolku Milion Chvilek pro demokracii Mikuláš Minář. 

Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi na Letné (23. 6. 2019) Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi na Letné (23. 6. 2019)
18:50
23. 6. 2019

Po skončení demonstrace na Letné bude uzavřené pro dopravu nábřeží Edvarda Beneše, uvedli organizátoři. Lidé mají odcházet postupně, aby doprava zcela nezkolabovala. 

18:48
23. 6. 2019
23. 6. 2019

Na Letné vystoupili také umělci. Například zpěvačka Bára Basiková posílal premiéra Andreje Babiše zpět na Slovensko. „Přála bych si, abychom nemuseli demonstrovat, ale abychom tu mohli žít.“

Na Letné vystoupila ale také například herečka Sandra Pogodová, Simona Babčáková, nebo youtuber Kovy.

Pozdravil také kapitán české hokejové reprezentace Jakub Voráček. Jeho vzkaz z technických důvodů ale organizátoři nemohli pustit.  

Česká vlajka na nájemním domě Molochov naproti Letenské pláni (23. 6. 2019) Pohled ze zaplněné Letné na bytový dům Molochov (23. 6. 2019)
18:27
23. 6. 2019

Policie zavřela pro auta ulici Milady Horákové, později odklonila provoz i na nábřeží pod plání a na obou mostech vedoucí na Letnou.

„V tuto chvíli jsme museli přistoupit k úplné uzávěře levobřežní komunikace mezi Klárovem a ulicí Dukelských hrdinů jak pro individuální motorovou, tak i pro městskou hromadnou dopravu. Stejně tak jsou uzavřeny Štefánikův a Čechův most,“ napsala pražská policie krátce před 18:00 na twitter.


18:24
23. 6. 2019

Na Letné vystoupili se dvěma písničkami také Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák. Jako první zazpívali hit Pod dubem, za dubem, kde se zpívá o loupežnících.

„To jsem rád, že jsem se toho dožil. Už jsem si myslel, že naše obyvatelstvo ztratilo čich, že necítí, že je něco shnilého ve státě českém,“ a pochválil šéfa Milionu chvilek Mikuláše Mináře za takový tábor lidu, který se sešel na Letné.

Cítím to jako oslavu. „Cítím, že tu oslavujeme, že jsme se probudili. Takže dobré ráno,“ pozdravil dav lidí, který začal vykřikovat heslo: „Už jsme tady.“

„Čerpám posilu, kolik lidí se nenechalo opít rohlíkem, natož koblihou,“ pokračoval Svěrák.

„Dobré je to, že tento pokorný hněv není marný,“ pokračoval.

„Zkusme vydržet déle, tohle utkání nebude krátké. Možná, že budeme hrát i v nastaveném čase,“ vyzval Svěrák protestující, aby v demonstracích nepolevovali.

A hned nato zpustil s Uhlířem další ze svých hitů: Není nutno, není nutno.

Zdeněk Svěrák Demonstranti byli přitomní také na nedalekých střechách a balkonech (23. 6. 2019)
18:15
23. 6. 2019
!

Benjamin Roll (24) odmítl, že by se spolek Milion chvilek pro demokracii chtěl účastnit voleb a stát se politickou silou.

„Každý má nějaké nápady, nějakou vizi, jak pokračovat,“ začal se svým vysvětlením, jak bude pokračovat práce Milionu chvilek.  

„Milion chvilek se nestane politickou silou. Je a zůstane nadstranickou a občanskou iniciativou. Právě v nadstranickosti je síla těchto protestů. Chceme bránit a podporovat demokracii. V mnoha věcech bychom se asi neshodli, ale o tom je demokracie,“ odmítl jasně vstup do politiky Roll.

„Naším úkolem není stát se politickou stranou, ale další probouzení občanské společnosti,“ dodal Roll s tím, že Andrej Babiš stojí na občanské pasivitě.

Každý má podle Rolla možnost vstoupit do politiky a ovlivňovat dění v České republice v demokratických politických stranách, nebo v jiných hnutích.

„Stále je to na nás všech, ale proměna společnosti je běh na dlouhou trať,“ apeloval před plnou Letnou Roll.

Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi na Letné (23. 6. 2019) Účastníci demonstrace na Letné (23. 6. 2019) Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi na Letné (23. 6. 2019)
18:08
23. 6. 2019

Zdravici na Letnou poslali také organizátoři mohutných protestů v Hongkongu, kde protestují v posledních týdnech miliony lidí. Během protestů se do demonstrací zapojil každý čtvrtý obyvatel. Protesty jsou v ulicích kvůli zákonu o vydávání osob podezřelých z trestné činnosti. Lidé žádají odstoupení správkyně Carrie Lamové, i když  schvalování zákona odložila na neurčito.

Protesty jsou kvůli situci v České republice ale i na dalších 20 místech. Například v Londýně, Bruselu, Vídni, Kodani, nebo například Štrasburku. 

18:00
23. 6. 2019

Záchranáři a dobrovolníci červeného kříže za první hodinu demonstrace na Letné ošetřili 15 lidí. Jednoho odvezla sanitka do nemocnice, zkolaboval. Další záchranku volali organizátoři před malou chvílí.

Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi na Letné (23. 6. 2019)
17:56
23. 6. 2019
!

Andrej Babiš s demonstranty i nadále odmítá mluvit. Dnešní odpoledne trávil v Průhonicích nad rebarborovým koláčem od manželky Moniky. 

Blesk Zprávy mu zaslaly alespoň sms s následujícím dotazem: 

„Stále platí to, že neuvažujete o osobním setkání s demonstranty?“

Odpověď přišla strohá a jasná: „ANO. “

Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi na Letné (23. 6. 2019) Zatímco se lidé sjíždějí na demonstrace na pražské Letné, premiér Andrej Babiš si pochutnává v Průhonicích na rebarborové buchtě od své manželky Moniky.
17:52
23. 6. 2019

Vzkaz na Letnou poslal také první polistopadový premiér Petr Pithart. Jeho úvahu na téma Demokracie versus populismus přečetl umělecký šéf Dejvického divadla Martin Mišička. 

Pithart nemohl přijít na Letnou prý kvůli zdravotním důvodům. 

 Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi na Letné (23. 6. 2019)
17:46
23. 6. 2019

Na Letnou se mezi demonstranty přišli podívat také aktivní politici. Nechybí například šéf TOP 09 Jiří Pospíšil, nebo nejmladší poslanec Dominik Feri (TOP 09)

Na letenské demonstraci nechyběl ani předseda TOP 09 Jiří Pospíšil (23. 6. 2019) Na letenské demonstraci nechyběl ani předseda TOP 09 Jiří Pospíšil (23. 6. 2019) Dominik Feri na protivládní demonstraci na Letné.
17:44
23. 6. 2019

Organizátoři protestů tvrdí, že podle výškových fotografií je v tuto chvíli na Letné  „o něco málo méně lidí, než v roce 1989.“ Tehdejší odhady přitom mluvily o účasti 500 až 800 tisíc protestujících.  

Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi na Letné (23. 6. 2019) Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi na Letné (23. 6. 2019)
17:41
23. 6. 2019

Čeští sedláci se připojili k výzvě Milionu Chvilek pro demokracii k odstoupení premiéra Andreje Babiše. Pokud prý nepřijde změna, přijedou na podzim do Prahy v traktorech. 

17:39
23. 6. 2019

Mluvčí prezidenta republiky Miloše Zemana Jiří Ovčáček v době probíhající demonstrace na pražské Letné napsal jako občan otevřený dopis všem občanům. 

Směřuje ho podle svých slov „mlčící většině, která dnes nemanifestuje“.

Vážení spoluobčané, milí přátelé,

 

vy všichni, kteří jste mlčící většinou a dnes tedy nemanifestujete na Letné proti výsledku svobodných voleb.

 

Z osobních rozhovorů s mnohými z vás i z vašich mailů a zpráv vím, že jste protesty Milionu chvilek znepokojeni, že se často cítíte aktivisty a novináři uráženi za svou svobodnou volbu a názor.

 

Jako kdyby každý z milionů občanů České republiky volící Miloše Zemana a Andreje Babiše byl něco méněceného oproti “šlechtě” z Letné.

 

Věřte, že tomu tak není.

 

Mohu s plnou odpovědností prohlásit, že pan prezident si váží každého z vás, nikým nepohrdá a nesnižuje vaše občanství a přínos pro tuto republiku. Ať jste mladým člověkem, mámou, tátou, seniorem nebo těžce pracujícím člověkem.

 

Pan prezident je s vámi. A je Petrem – Skálou české svobody a demokracie. Nepřipustí, aby ulice rozhodovala za miliony a miliony lidí. V demokracii rozhodují svobodné volby. Alfa a omega každé opravdu svobodné společnosti.

 

Jsme s vámi, buďte s námi!

 

Váš,

 

Jiří Ovčáček

občan České republiky

První oficiální návštěva prezidentky Slovenska Zuzany Čaputové v ČR (20.6.2019). Prezident Miloš Zeman s tiskovým mluvčím Jiřím Ovčáčkem
17:12
23. 6. 2019

Na Letné Václav Malý – pomocný biskup pražský – moderátor poslední demonstrace na Letné.

„My občané nejsme masa, která se dá zmanipulovat,“ máme svoji čest.

Pořadatelé na Letné přečetli také zdravice například od pomocného biskupa pražského Václava, který moderoval poslední demonstrace na Letné v roce 1989.

Zdravici zaslala také signatářka Charty 77 Dana Němcová, která je kvůli špatnému zdraví na Vysočině.

„Mám radost, že se občané opět chápou svých práv. Nemůžeme mlčet ke lžím a manipulacím,“ napsala ve své zdravici.   

A organizátoři také připomněli slova nové slovenské prezidentky z nedávné návštěvy Prahy. „Dokážu rozumět Václavskému náměstí plnému pokojných lidí, neboť jsem rozuměla protestům v Bratislavě. Spojuje nás totiž pokojný tón a to je velmi důležité,“ řekla ve čtvrtek na pražské Kampě Zuzana Čaputová.  

Někteří lidé sledují demonstraci ze střechy nájemního domu Molochov, který leží naproti Letenské pláni (23. 6. 2019) Příchozí účastníci demonstrace na Letné (23. 6. 2019) Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi na Letné (23. 6. 2019) Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi na Letné (23. 6. 2019)
17:03
23. 6. 2019

Po úvodu pozval Minář zpěváka Tomáše Kluse, který je prý dobrovolník spolku Milion chvilek pro demokracii. 

„Pokud vydržíme sledovat dění, už nikdy nás nemůže tato situace potkat,“ řekl ve svém krátkém vystoupení písničkář. 

„Věřím, že Blanických rytířů je deset milionů a děkuji vám za to, že se probouzíme,“ zakončil svůj projev a následně se jal kytary a začal zpívat písničku hodnotící dnešní stav v české společnosti. 

Účastníci demonstrace na Letné (23. 6. 2019) Účastníci demonstrace na Letné (23. 6. 2019)
16:56
23. 6. 2019

Za hlasitého pokřiku „Už jsme tady“ vystoupil před demonstranty předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář.

I on nejdříve apeloval na přítomné, aby dodržovali pokyny policie, protože od metra Vltavská se hrnou na Letnou ještě davy lidí.

Poté Minář shrnul za častého pískotu důvody, proč se akce na Letné i předešlé demonstrace konají.

Podle výškových fotografií odhaduje účast na 250 tisíc lidí. Kvůli velkému počtu lidí na jednom místě proto kolabuje také mobilní signál. 

Ze všech důvodů, které mohou vést k novinkám v justici, Minář i nadále požaduje demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové, stejně jako premiéra Andreje Babiše. 

„Nebudeme dělat, že je vše normální, požadujeme demisi premiéra Andreje Babiše a podporujeme snahu opozičních stran vyslovit vládě Andreje Babiše nedůvěru,“ pokračoval Minář ve svém projevu. „Uděláme vše proto, aby se poměry v naší zemi zlepšily k lepšímu,“ zakončil Minář svou řeč. 

Účastníci demonstrace na Letné (23. 6. 2019) Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi na Letné (23. 6. 2019)
16:45
23. 6. 2019
!

„Našlo se dítě,“ začal Benjamin Roll z Milionu chvilek za demokracii dnešní demonstraci.  

„Myslel jsem, že se plná Letná nebude opakovat. Myslel jsem, že se nebude muset opakovat. Je to jinak. Přišli jsme se postavit za demokracii. Děkuji, že jste tady,“ pokračoval Roll.  

Postupně pak přidal důvody, proč se dnešní akce na Letné koná.„Na trestně stíhaného premiéra, který je neustále ve střetu zájmu, si nesmíme zvyknout.“

„Varujeme před tím, aby nedošlo k ochočení justice, médií… Varujeme před tím, aby nám nebyla demokracie nepozorovaně ukradena.“

V závěru vyzval všechny přítomné, aby i dnešní akce proběhla pokojně a nikdo se nenechal k ničemu vyprovokovat. Lidé mají nechat také pro případné komplikace nechat volné koridory. Nikdo nesmí stát také na silnici. 

Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi na Letné (23. 6. 2019) Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi na Letné (23. 6. 2019) Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi na Letné (23. 6. 2019)
16:36
23. 6. 2019

Demonstrace na pražské Letné začne podle pořadatelů zhruba za 4 minuty. Lidé zatím skandují heslo „Máme toho dost!“

S sebou si přinesli různé transparenty nebo vlajky České republiky i Evropské unie. Letenská pláň se zaplňuje. Další demonstranté přicházejí. 

Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi na Letné (23. 6. 2019) Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi na Letné (23. 6. 2019)
16:30
23. 6. 2019
!

Dopravní podnik hlásí problémy v pražské městské hromadné dopravě. Aktuálně nezastavuje metro ve stanici Vltavská na lince C. 

Technická závada eskalátoru. Z důvodu nutného vyklizení přeplněné stanice vlaky oběma směry projíždí, “  uvádí důvody na svých webových i twitterových stránkách dopravní podnik. 

Demonstranté přeplnili podle dopravního podniku také stanici metra Hradčanská. I tady některé vlaky metra jen projíždějí. 

Překročení odbavovací kapacity. Vybrané spoje v obou směrech stanicí projíždí.


Pražská hromadná doprava je v souvislosti s demonstrací na Letné přeplněná (23. 6. 2019) Pražská hromadná doprava je v souvislosti s demonstrací na Letné přeplněná (23. 6. 2019)
16:25
23. 6. 2019

Dnešních protestů na pražské Letné si všímají také zahraniční média. Napsala, že Prahu čeká demonstrace, jakou nezažila od sametové revoluce v roce 1989. „Tady, v bezprostřední blízkosti ministerstva vnitra, se v listopadu 1989 konaly některé z největších demonstrací sametové revoluce. Protesty tehdy vedly k pádu komunistického režimu v Československu,“ uvádí německá agentura DPA. Podle polského portálu salon24 jde o „mytické místo“. Internetový portál Oberösterreichische Nachrichten napsal, že „tlak ulice roste“.

Demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi na Letné (23. 6. 2019) Pražská hromadná doprava je v souvislosti s demonstrací na Letné přeplněná (23. 6. 2019) Pražská hromadná doprava je v souvislosti s demonstrací na Letné přeplněná (23. 6. 2019)
16:20
23. 6. 2019

Zástupce pořadatelů dnešních demonstrací Benjamin Roll pro Blesk Zprávy jen pár minut před začátkem protestů: 

„Přes 200 tisíc lidí tu určitě bude. Máme připraveny koridory a záchranáře, protože může dojít ke kolapsu a jsou tu i nějací provokatéři, ale jsme připraveni i na ně."

Provokatéři se objevují i na sítích, jak se vyrovnáváte s nimi?

„Nemůžeme reagovat na vše. Rozšířily se dezinformace o (Mikuláši) Minářovi a spolku (Milion chvilek pro demokracii) a vyvracet to musíme ve chvíli, kdy to přeroste únosnou mez.“ 

Účastníci demonstrace na Letné (23. 6. 2019)
15:58
23. 6. 2019

Okolo Letné houstne doprava. Aktuálně je v okolí ulic Milady Horákové - Generála Píky na stupni číslo čtyři. Fronty hlásí čtenáři Blesk Zpráv také u výlezu z metra. Ze stanice Hradčanská jdou směr Letná stovky lidí. 

Účastníci demonstrace na Letné (23. 6. 2019)
15:46
23. 6. 2019

Pravidelným účastníkem demonstrací proti premiérovi Andreji Babišovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešové je také hudebník Tomáš Klus. Ještě před začátkem akce už má za sebou první vystoupení. Oficiální část demonstrace má začít v 16:30. Přesný program organizátoři zatím nezveřejnili. 

Zpěvák Tomáš Klus během svého vystoupení na demonstraci na Letné (23. 6. 2019) Zpěvák Tomáš Klus během svého vystoupení na demonstraci na Letné (23. 6. 2019) Účastníci demonstrace na Letné (23. 6. 2019) Účastníci demonstrace na Letné (23. 6. 2019) Účastníci demonstrace na Letné (23. 6. 2019)
15:37
23. 6. 2019

Zatímco se na pražskou Letnou sjíždějí první demonstranti proti Andreji Babišovi, premiér už je doma v Průhonicích. Jak avizoval, pochutnává si na rebarborovém koláči od své manželky Moniky. 

Jako důkaz dala premiérova žena fotku na svůj instagram. 

„Nedělní kafíčko - dnes jsem taťku překvapila rebarborovým koláčem,“ připojila Monika Babišová k fotce komentář.

Zatímco se lidé sjíždějí na demonstrace na pražské Letné, premiér Andrej Babiš si pochutnává v Průhonicích na rebarborové buchtě od své manželky Moniky. Účastníci demonstrace na Letné (23. 6. 2019) Účastníci demonstrace na Letné (23. 6. 2019) První demonstranti s jejich transparenty na Letné (23. 6. 2019)
15:29
23. 6. 2019

Demonstrace nejsou levnou záležitostí. Milion chvilek je hradí z peněz na transparentním účtu, kam sympatizanti posílají dary v řádu stovek nebo tisíců korun. V poslední době se prudce zvýšil počet příspěvků, v současné době je na účtu přes 5 milionů korun, zjistily Blesk Zprávy. Organizátoři v posledních dnech platili hlavně výdaje související s Letnou, například půl milionu na technické zabezpečení akce. Celkově se mohou náklady za nedělní akci vyšplhat na 1,5 milionu korun.

23. 6. 2019

Na odpolední demonstraci se do hlavního města sjíždí lidé z celé republiky. Z Brna podle aktivistů míří na demonstraci nejméně 2000 lidí vlaky, autobusy i auty. Dva autobusy vezou lidi z Ostravy. Velká část nedělních vlakových a autobusových spojů do hlavního města je vyprodaná. 

Do hlavního města dorazila také skupinka z Prostějova, která jde na nedalekou Letenskou pláň z Hradčanské pěšku. V ruce mají mimo jiné transparent „Prostějováci za nezávislou justici.“

Velký zájem je i o večerní linky z Prahy. Podle dopravců to ovšem není nic neobvyklého. 

Přípravy na demonstraci proti Andreji Babišovi a Marii Benešové na Letné (23. 6. 2019) Pohled na Letenskou pláň a okolí před začátkem demonstrace (23. 6. 2019)
15:03
23. 6. 2019

Demonstrace dnes v TV Prima zkritizoval i bývalý prezident Václav Klaus. I když podle svých slov často nesouhlasí s vládou premiéra Babiše, pro demonstrace za jeho demisi příliš pochopení nenašel a naopak se pustil do organizátorů, kteří doufají, že během odpoledne přijde na pražskou Letnou až 350 tisíc lidí, a půjde tak o největší demonstraci od listopadu 1989. 

„Je to hrstička zneuznaných lidí, kteří jsou nespokojeni a frustrovaní z toho, co se kolem nich děje. Jsou frustrovaní z toho, že nevyhráli volby,“ řekl Klaus s tím, že i on je často frustrovaný, dokonce prý možná i víc, než ostatní.  

Exprezident Václav Klaus a současná hlava státu Miloš Zeman na oslavě Klausových 78. narozenin (19. 6. 2019)
14:46
23. 6. 2019

Protesty jsou namířené také proti ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO). Demonstranti se obávají ohrožení nezávislosti justice, po té, co ze dne na den skončil nečekaně ve funkci Benešové předchůdce Jan Kněžínek (za ANO). 

 

Jestli a kde bude Benešová dnešní protesty na Letné sledovat, ale na přímý dotaz Blesk Zpráv neopověděla. „Nemám ve výčtu povinností sdělovat svůj soukromý nedělní program,“ odpověděla jen a přidala kritiku dnešních Otázek Václava Moravce, ve kterých prý moderátor záměrně uváděl zavádějící informace. 

 

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová a ministr školství Robert Plaga (13. 5. 2019)
14:19
23. 6. 2019

Demonstrace v nedělním programu premiéra není. „Jedu z Ležák, kde mi desítky lidí vyjádřily podporu, domů. Monika pekla rebarborový koláč, tak se těším, a potom jedu na dětské sportovní hry do Liberce a po návratu mám pracovní schůzky až do noci. Demonstraci nesleduji, chválabohu máme demokracii a lidi mohou svobodně projevit názor,“ napsal Babiš Blesku.

Andrej Babiš stihl na prvního máje políbit v Průhonicích manželku Moniku - po návratu z Polska
14:07
23. 6. 2019

Premiér Andrej Babiš, proti kterému jsou demonstrace z posledních měsíců mířené, našel zastání hned u dvou prezidentů – za předsedu vlády se postavil Miloš Zeman a dnes ho podpořil i Václav Klaus. Podle bývalého prezidenta jsou demonstrace fenomén, v případě protivládních protestů ale řekl, že jsou to „manipulované“ akce, na které se sváží z Moravy „zaplacení lidé“. Před 30 lety se podle něj demonstrovalo proti režimu, dnes protestuje hrstička zneuznaných lidí. „Jsou nespokojení, frustrovaní, že nevyhráli volby,“ konstatoval Klaus.

14:04
23. 6. 2019

Do Prahy míří lidé z celého Česka. Velká část nedělních vlakových a autobusových spojů do Prahy je vyprodaná, velký zájem je i o večerní linky z Prahy. České dráhy večer vypraví zvláštní vlak z Prahy na Moravu. Z Brna dopoledne do Prahy vyrazily víc než dva tisíce lidí.

Asi 2 tisíce lidí vyjely na demonstraci z Brna vlakem a autobusy. Asi 2 tisíce lidí vyjely na demonstraci z Brna vlakem a autobusy. Asi 2 tisíce lidí vyjely na demonstraci z Brna vlakem a autobusy.
14:02
23. 6. 2019

Spolek Milion chvilek, který stejně jako protesty z posledních měsíců pořádá i demonstraci na Letné, připravoval zázemí na Letné už od soboty. Na akci „zbrojí“ i obyvatelé Prahy 7, řada z nich vyvěsila do oken a na balkony transparenty.

Přípravy na demonstraci proti Andreji Babišovi a Marii Benešové na Letné. Na demonstraci se chystají i obyvatelé Letné, někteří vyvěsili na balkonech transparenty.
14:00
23. 6. 2019

Vážení čtenáři, vítáme vás u online přenosu z Letné, kde v 16.30 odstartuje zatím zřejmě největší demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministryni spravedlnosti Marii Benešové (nominována ANO). Organizátoři očekávají, že by na Letenskou pláň, která byla symbolem demonstrací proti komunismu před 30 lety, mohlo dorazit až 350 tisíc lidí. Reportéři Blesk Zpráv situaci sledují na místě a budou přinášet ty nejčerstvější informace. Blesk.cz přinese i videopřenos.

salto ( 25. června 2019 19:01 )

Malý, rezavý a hrbatý-tak to říkal děda mě.

luder ( 25. června 2019 10:30 )

No, já si pamatuju, jak za Kalouska vojenské komando přepadlo ČT,
protože měl mít nějaký redaktor údajně kompro na Kalouska. Dodnes nikdo nevysvětli, co tam to komando hledalo. Bylo to v éře prostořeké Kočí.

george1957 ( 24. června 2019 19:04 )

Fugas,ty jsi stejný osel jako ten v té francouzské komedii!!!

harm10 ( 24. června 2019 18:58 )

Vite mé už říkal děda,co je malý a zrzavý,kopni do ***e a nikdy se nespleteš.

george1957 ( 24. června 2019 18:44 )

Správně!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa