Nastupující léto láká k častějším procházkám s domácími mazlíčky – pokud tedy nejsou tropy, ve kterých se nedá venku vydržet. Kromě rozmarů počasí však může přijít i z laického pohledu nečekaná komplikace, na kterou upozornili odborníci z pražské veterinární kliniky Metropolevet.

„Přichází léto a s ním jeden z častých problémů. Osina, malý zbytek klásku z vysokých trav, zapíchnutý nejčastěji v tlapce, nebo v uchu,“ uvedl veterinář Samuel Evinic, podle kterého však tuto komplikaci způsobuje pouze jeden druh traviny, a to ječmen myší. „Ten roste například v Praze nejčastěji kolem chodníků a silnic či na různých zanedbaných plochách,“ vysvětlil Evinic. Kdyby se takový plevel včas posekal, problém s osinami dle odborníků prakticky neexistuje.

Pokud se osina ze zmiňovaného divoce rostoucího ječmene pejskovi do tlapky zabodne, může se nepříjemně zapouzdřit a veterináři mají co dělat, aby cizí předmět mazlíčkovi z končetiny vytáhli. Vyloučena v takovém případě není ani nutnost částečné narkózy.

Takhle vypadala osina po vytažení z jednoho z operovaných pacientů.
Autor: Metropolevet

Dle odborníka se zatím veterinární ordinace případy zabodnutých osin neplní, je to prý ale otázka dvou až tří týdnů. „Nejvíc těchto situací je ve druhé polovině léta a během babího léta. Osiny se kromě meziprstí a ucha mohou u psa objevit i v jiných částech těla, ale tam jde spíš o menšinový výskyt,“ dodal Samuel Evinic.

Fotogalerie
6 fotografií