Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vojtěch Š. (34) hodil sekerou po matce, jejího přítele málem utloukl: Temná minulost střelce z Nemyčevsi

Autor: chal - 
21. června 2019
19:21

Střelec z Nemyčevsi na Jičínsku za sebou má pestrou kriminální minulost. Vojtěch Š. (34) před 12 lety o Vánocích v opilosti napadl matčina přítele sekyrou a málem ho zabil. Za pokus o vraždu ho soud poslal na deset let do vězení. Pobyt za mřížemi ho podle všeho nepolepšil. Proti Vojtěchovi tak v pondělí musela zakročit zásahová jednotka. Když na ni namířil zbraň, policisté se bránili střelbou. Dva projektily muže zasáhly a velmi vážně ho poranily. 

Vojtěch Š. vždy miloval vojenství. Podle rodiny a známých si hrál často na vojáka, měl rád vojenskou tematiku a díval se na filmy s tím spojené. Kromě toho byl také známý svou výbušností, měl předepsané léky proti agresivitě, ty ale bral nepravidelně. Jeho první vážnější konflikt byl, když někoho napadl s mačetou v ruce. O jeho povaze v mnohém svědčí soudní jednání zachycené v reportáži na serveru Novinky.cz.

Spolu s dlouhodobými problémy s agresivitou byla láska ke zbraním třaskavou směsí. A ta explodovala 26. prosince 2007 v Nemyčevsi u Vojtěchovy matky doma. Mladík šel venčit psa a cestou si dal deset piv a dva panáky. Domů se vrátil pozdě večer opilý a v obýváku našel matku, jak se svým přítelem Romanem H. domlouvá oslavu Silvestra.

Vojtěch měl v ruce vzduchovku a hledal diabolky, aby si mohl jít zastřílet. Byl oblečený v maskáčích, plazil se po zemi a vzduchovkou mířil na vše kolem, jako kdyby byl obklíčený nepřátelskými vojáky.

Dětinská hra na vojáky ale rychle přerostla v něco vážnějšího. Vojtěch se začal s matkou a jejím přítelem hádat, byl z jeho přítomnosti rozčilený a řval na něj, ať vypadne z baráku.

Pak začal opilý mladík vytahovat skleničky z obytné stěny a házet je po Romanovi. Po chvíli odešel pro diabolky. Vrátil se ale s požárnickou sekerou. Matka se s přítelem mezitím zabarikádovala v kuchyni, měli z rozzuřeného agresora strach.

Před dveře naskládali nábytek tak, aby se na ně mladík nedostal. Marně. Pro Vojtěcha se sekerou dřevěné dveře nebyly velkou překážkou a vysekal do nich díru. Sekeru pak vhodil dovnitř a poranil jí matku na ruce.

Tím jeho řádění ani zdaleka nekončilo, to nejhorší mělo teprve přijít. Vojtěch odešel do stodoly pro jinou sekeru a po návratu Romana H. brutálně napadl. Nejprve ho mlátil pažbou vzduchovky, dokud ji nerozbil, a pak ho sešvihal vodítkem na psa.

Vzápětí přišel útok, který byl pro napadeného muže málem fatální. Vojtěch matčině příteli sekerou uštědřil několik ran a způsobil mu velmi vážná zranění.

Roman H. si ze zběsilého útoku odnesl řezné rány, zlomené žebro a hlavně vážná poranění hlavy. Útočník Romana několikrát udeřil tupou stranou sekery do hlavy. Těmi údery ho málem zabil. Vojtěch sousedovi způsobil zlomeniny obou spánkových kostí a týlní kosti. Život zraněnému muži zachránil jen včasný zásah záchranářů.

Mladý agresor svého činu před soudem litoval, prý jen chtěl, aby přítel jeho matky odešel z domu. Napadeného muže znal Vojtěch od dětství a prý spolu dokonce dobře vycházeli, říkal mu strejdo.

„Nechtěl jsem ho zabít. Chtěl jsem jen, aby vypadl z domu. Je mi moc líto, co se stalo. Romanovi jsem za mnohé vděčný, udělal pro mne hodně prospěšného,“ uvedl mladík.

Roman H. u soudu řekl, že je Vojtěch agresivní, jen když pije alkohol. Napadený pak překvapil. „Odpustil jsem mu,“ řekl v jednací síni. Vojtěch Š. mohl dostat 15 let, ale nakonec ho soud poslal do vězení na deset. Zároveň mu nařídil protialkoholní ambulantní léčbu. Láska k vojenství agresivního mladíka ve vězení neopustila. Po odpykání trestu se vrátil do Nemyčevsi, kde se svému koníčku oddával dál. Jenže agresivních spádů ho patrně nezbavilo ani vězení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání