Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

25 rad, které z vás udělají krále grilu! Fígl s džusem, prstový test a další vychytávky

/
  • Buďte kreativní, nechte se inspirovat zaručenými triky odborníků a předveďte naplno své kuchařské umění. Je to snadné, tak rozpalte gril a pravá letní party může začít!
    21. června 2019 ● 09:47

    Léto je tady a s ním i tolik zbožňované grilovačky. Blesk přináší 25 tipů, triků a vychytávek, díky kterým budete na rozpáleném roštu připravovat ty nejlepší pochoutky široko daleko. Staňte se králem letního hodování!

  • 1.

    Obracet pouze jednou

    Ujistěte se, že během grilování obrátíte každý plátek masa pouze jednou. Pokud toto pravidlo nedodržíte, maso přijde o šťávy a zbytečně se vysuší!

    Autor: Profimedia

  • 2.

    S kořením počkejte

    Maso, pakliže jste jej neměli naložené v marinádě, osolte a okořeňte až těsně před grilováním nebo hned poté. Pokud ho osolíte předem a nedáte ho hned na gril, vyteče z něj šťáva a bude suché.

    Autor: iStock.com

  • 3.

    Vzduchová pumpa

    Neradi fučíte do grilu z plných plic, aby se brikety nebo uhlíky řádně rozžhavily? Stačí vám dvě plastové láhve od vody. Oběma odstřihněte dna, jedné nechte zátku, vsuňte je do sebe a máte parádní píst, kterým můžete do grilu vhánět vzduch bez rizika, že vás popálí jiskry nebo vám ohoří řasy, vlasy, vousy... 

    Autor: archiv

  • 4.

    Klobásky povařte

    Předtím, než klobásky hodíte na gril, mírně je povařte. Zůstanou tak krásně jemné a šťavnaté, navíc se zbaví přebytečného tuku.

    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Už nikdy »žvýkačka«

    Maso vždy vyjměte z lednice dostatečně včas před zpracováním a nechte ho dojít do pokojové teploty pod papírovou nebo látkovou utěrkou. Pokud byste ho dávali na gril studené, dojde k teplotnímu šoku, maso ztuhne, nepovolí a bude gumové. Maso na gril nikdy nenaklepávejte, není to potřeba. A stejně tak maso neomývejte!

    Maso na grilování
    Autor: Foto: scom

  • 6.

    Dřevo, uhlí, či brikety?

    Používejte brikety místo dřeva nebo uhlí. Obsahují totiž přísady, díky kterým hoří rovnoměrně, a úprava masa je pak snazší. Pokud už použijete uhlí, počkejte, až žárem zešediví. Pak teprve začněte opékat.

    Autor: istock.com

  • 7.

    Pomoc od vajec

    Skvělým pomocníkem při rozdělávání správného ohně může být papírové plato od vajíček. Nasázejte do něj brikety a uvidíte, jak rychle budete mít zatopeno! 

    Autor: Profimedia.cz

  • 8.

    Karamel místo chemie

    Pokud už k rozdělávání ohně potřebujete podpalovač a vadí vám chemický odér, který se z grilu line, pomůže vám obyčejný bílý cukr. Posypte oheň polévkovou lžící cukru a rázem vám do masa půjde krásná, nasládlá karamelová vůně! 

    Autor: Profimedia.cz

  • 9.

    »Vercajk« je základ

    Potřebujete správné nářadí. Minimem jsou kleště (klidně dvoje) a lopatka (nebo dvě) na otáčení a překládání masa či zeleniny. Steaky nikdy neotáčejte vidličkou, propíchnutím z nich vyteče šťáva! »Vidlí« klidně radši prohrabávejte uhlí. A samozřejmě to chce štěteček na potírání jídla marinádou a na závěr kartáč na očištění roštu...

    Autor: archiv firem

  • 10.

    Zlepšete odhad

    Vyjměte maso z grilu minutu nebo dvě předtím, než je hotové. Nakumulované teplo v něm zajistí, že se bude samo zpracovávat ještě chvíli uvnitř a krásně se dodělá, aniž by se spálilo.

    Klasický gril na dřevěné uhlí je stále velmi populární.
    Autor: Shutterstock.com

  • 11.

    Marinády se nezbavujte

    Nechte si trochu marinády, do které jste naložili maso (ideálně přes noc, ale stačí i pár hodin), i na samotné grilování. V jeho průběhu pak maso marinádou průběžně polévejte. Zabráníte tím jeho vysušení.

    Autor: istock.cz

  • 12.

    Led je přítel

    Tomu, aby se maso vysušovalo, lze zabránit i použitím kostek ledu. Stačí jich během grilování pár položit na maso. Podobně funguje i máslo či vývar. Burgery zase budou šťavnatější, když se grilují v silném kroužku cibule.

    Autor: Profimedia.cz

  • 13.

    Čistota půl zdraví

    Drhnutí grilu může vést k uvolnění potenciálně nebezpečných látek z povrchu do připravovaného masa. Namísto kartáče použijte půlku či silný plátek cibule a pořádně jím rošt pomažte a vyčistěte. Účinná je také papírová utěrka namočená do oleje, drbat rošt lze i koulí z alobalu.

    3507572:full:true:true

  • 14.

    Špízy ve velkém

    Masové špízy nemusíte napichovat kousek po kousku. Nařežte si filety, ty propíchejte špejlemi či jehlami a až teprve potom rozkrájejte! Je to mnohem rychlejší! A pozor – před grilováním se dřevěné špejle vyplatí namočit, pak nad ohněm tak snadno nevzplanou...

    Autor: Shutterstock

  • 15.

    Fígl s jablečným džusem

    Krkovice je pro Čechy jedním z nejoblíbenějších mas ke grilování. Ale věděli jste, že když ji na roštu sem tam postříkáte (klidně z rozprašovače) jablečným džusem, bude krásně šťavnatá a získá nezaměnitelnou příchuť, a navíc i dokonalou zlatohnědou barvu? Stejně skvělou službu však džus udělá i na žebrech, burgerech nebo grilované zelenině.

    Autor: Profimedia.cz

  • 16.

    Pro lepší chuť

    Přidejte k uhlí nebo briketám trochu dřevěných třísek nebo hoblin předem namočených do vody. Maso pak dostane krásnou kouřovou příchuť. Provonět maso ale lze i několika větvičkami rozmarýnu vhozenými přímo do ohně nebo palicí neoloupaného česneku.

    Autor: Profimedia.cz

  • 17.

    Kdy je hotovo?

    Pakliže si nejste jisti, jestli už je steak hotov, podrobte jej snadnému testu bříškem prstu. Rare (jemně propečený) se prozradí tím, že do něj prst snadno zaboříte, reliéf se však za chvíli vrátí do původní podoby. Stupeň medium (středně propečený) vás už nepustí tak hluboko. A well done (propečený) bude vzdorovat jakýmkoli pokusům.

    Autor: iStock.com

  • 18.

    Stupně podle palce

    Stupeň propečenosti lze odhadovat i tímto snadným prstovým testem – podle tuhosti bříška dlaně pod palcem. Jeho tuhost se totiž mění podle toho, s jakým z prstů jej spojíte (viz obrázek), stejně jako tuhne maso, čím víc je propečené.

    Autor: Profimedia.cz

  • 19.

    Využijte dvě zóny

    Nahrňte uhlí k jedné straně grilu a vytvořte tak dvě opékací plochy. Jednu teplejší pro grilování a druhou studenější, kde maso necháte dojít anebo jen udržujete teplé.

    Autor: Foto: scom

  • 20.

    Směs v kapse

    Nebojte se experimentovat. Klasické maso může být už trochu passé – překvapte své známé směsí z masa natrhaného na kousky, brambor a zeleniny. Tu zabalte do alobalové fólie, ze které udělejte kapsu, a v té pak vše naráz ogrilujte. Pro rovnoměrnější ohřev udělejte do fólie drobné dírky. Nebudete zklamáni!

    Autor: Profimedia.cz

  • 21.

    Celistvá ryba

    Pokud budete grilovat rybu, nepokládejte ji přímo na rošt, ale dejte pod ni plátky citronu či limetky. Filet pak zůstane celistvý a nerozpadne se na malé kousky. Kuře se zase nepřichytí, pokud rošt před pečením masa potřete přepůlenou bramborou. 

    Autor: Profimedia.cz

  • 22.

    Kouzla s citrony

    Společně s masem dejte na rošt i několik citronů. Chvíli je opékejte, pak je vymačkejte na maso. To pomůže zvýraznit jeho chuť. Z lehce zauzených citronů je ovšem i super limonáda.

    Autor: iStock.com

  • 23.

    Dezert z grilu

    Grilování není jen o mase, klasikou už se stává třeba i hermelín. Už jste ale někdy zkusili ugrilovat třeba banán ve slupce? Lahoda!

    Autor: Profimedia.cz

  • 24.

    Vypalování mřížky

    U perfektního masa nejde jen o chuť, ale i vzhled. Krásně vypáleného vzoru mřížky grilu docílíte tím, že plátek položíte na gril tak, aby pomyslně směřoval na 10. hodinu, a dvě minuty ho opékejte. Pak ho pootočte tak, aby ukazoval na dvě hodiny a proces opakujte. 

    Autor: iStock.com

  • 25.

    Spirály na špejli

    Při krájení párku (třeba na hot dog) nebo buřtu nedělejte rovné řezy, ale spirálu, respektive točitý řez po celé délce uzeniny. Ta se tak lépe tepelně upraví, bude šťavnatější a křupavější. Prožeňte klobásku či párek nejprve špejlí, pak spirálu snadno nařežete bez obav, že se vám rozpadne. Podobně lze vytvořit i spirálu z brambory.

    .
    Autor: Profimedia.cz

Dnešní horoskopy