Osud mu připravil nesnadný úděl. V 19 letech spadl do řeky Olše tak nešťastně, že je po úrazu páteře na vozíku. I nadále se však zdokonaloval ve své celoživotní vášni, rybaření. Vyplatilo se, je mistrem světa ve sportovním rybolovu handicapovaných!

„V pondělí jsem se vrátil,“ vylíčil nadšeně Radim Kozlovský. „Je to můj největší individuální rybářský úspěch. Konkurence byla velká, zúčastnilo se 10 týmů po čtyřech členech. Hodnotily se týmové body i individuální, v těch jsem vyhrál,“ řekl.

Vsadil na sumce

Dvoudenní závod proběhl v přímořském kanále řeky Arno poblíž Pisy v Itálii. Každý rybář měl vylosovaný svůj sektor. Hodnotila se celková váha nachytaných úlovků. „Vsadil jsem na sumce, věděl jsem, kde jsou v rákosí schovaní,“ usmál se rybář.

Po tříhodinovém závodu ve druhém dni to vypadalo bledě, v posledních sekundách se mu po urputném boji s rybou zlomil prut a sumec unikl. „Ale dosavadní váha ryb a body mi stačily. Skvělý pocit,“ popsal první dojmy poté, co zjistil, že má zlato.

První Čech na monolyži

V soutěži, ve které Radim Kozlovský uspěl, soutěží lidí s nejrůznějším postižením. „Podle závažnosti handicapu jsou pak stanoveny body a umožněna dopomoc asistenta,“ vysvětlil Kozlovský.

Radim  se také zúčastnil dvou paralympiád. V roce 2006 v Turíně vybojoval 13. místo v obřím slalomu v jízdě na monoski. Byl to první český zápis a dosud nejlepší český výsledek v této disciplíně. Zúčastnil se i o čtyři roky později paralympiády ve Vancouveru.

Za rok obhajuje

Po úspěchu na turínské paralympiádě třineckého patriota oslovili s nabídkou kandidovat do zastupitelstva města a hned se stal místostarostou. Dnes je náměstkem třinecké primátorky Věry Palkovské.

Už teď je však namotivovaný obhájit svůj titul mistra světa ve sportovním rybolovu. Za rok se koná další ročník. „Pokud zdraví dovolí, budu závodit ve Slovinsku. Obhájit titul bude ještě těžší, ale o to větší je to pro mě výzva,“ uzavřel Radim Kozlovský.

VIDEO: Výlov rybníka je pro rybáře svátkem. Takhle se lovil před několika měsíci Široký na Plzeňsku.