Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Uplácel soudce? Exprezidenta Sarkozyho ženou k soudu, odhalily ho odposlechy

Autor: ČTK - 
19. června 2019
14:51

Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy se bude u soudu zodpovídat v kauze, která se týká zejména „korumpování“ soudce a zneužití postavení veřejného činitele. Informovala o tom ve středu agentura AFP s odvoláním na několik zdrojů. Proces se má uskutečnit v příštích měsících v Paříži. Sarkozy tak bude prvním exprezidentem v dějinách takzvané páté republiky souzeným kvůli korupci.

Francouzská justice podle několika zdrojů AFP s konečnou platností rozhodla, že Sarkozy bude souzen v aféře, která byla odhalena díky odposlechům telefonních hovorů.

Kasační soud podle francouzské tiskové agentury v úterý odmítl poslední ze série odvolání, která podali Sarkozy, jeho advokát Thierry Herzog a bývalý člen kasačního soudu Gilbert Azibert proti dřívějšímu rozhodnutí francouzské justice pohnat exprezidenta před soud.

Sarkozy čelí obvinění, že se snažil na počátku roku 2014 ovlivňovat soudce, který se věnoval případu údajného nezákonného financování Sarkozyho předvolební kampaně Libyí v roce 2007. Konkrétně je tak obviněn z aktivní korupce a ze zneužití postavení veřejného činitele.

Vyšetřovatelé Sarkozyho podezírají, že se snažil za nabídku lukrativního postu v Monaku získat od člena kasačního soudu Aziberta informace o nadcházejícím rozhodnutí tribunálu v kauze nelegálního financování kampaně. Vyšetřující soudci v tomto případu podezřelou komunikaci odhalili díky odposlechům.

Sarkozy a Herzog napadli údajnou nezákonnost rozhovorů. Kasační soud, který je nejvyšší justiční instancí ve Francii, už před třemi roky potvrdil legálnost odposlechů a justice chtěla loni v březnu poslat Sarkozyho k soudu kvůli snaze ovlivňovat soudce. Proti tomu se tehdy Sarkozy odvolal, a prezident z let 2007 až 2012 tak může stanout před soudem až nyní. Herzog a Azibert budou v procesu souzeni také za vyzrazení služebního tajemství, uvedla AFP.

Sarkozymu v současnosti kromě toho hrozí hned několik procesů zejména kvůli financování jeho volebních kampaní.

Zobrazit celou diskusi