Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Konec facek a bití. Trestání dětí zakázal parlament, na sankce ale zapomněl

Autor: ČTK - 
19. června 2019
12:44

Japonský parlament schválil zákon zakazující rodičům tělesně trestat své děti, napsala agentura Kjódó. Novelu, která vstoupí v účinnost v dubnu příštího roku, zákonodárci projednávali na základě série případů týrání dětí. Zákon v upravené podobě zakazuje rodičům a dalším zákonným zástupcům používat tělesné tresty dětí jako prostředek výchovy a dodržování kázně, neurčuje ale žádný trest.

Další ze schválených zákonů má zlepšit práci dětských krizových center, škol a školských rad, které často neumějí týraným dětem poskytnout adekvátní pomoc. Pod palbou kritiky se ocitla školská rada v prefektuře Čiba v Tokijském zálivu, která podle agentury informovala otce školačky o dotazníku, ve kterém dívka uvedla, že ji rodič týrá.

Na konci května japonská policie zatkla muže, který své tři děti trestal paralyzérem. Pohoršení v zemi vyvolal také případ loňského úmrtí pětileté dívky, kterou její otec trestal bitím a týral hlady. Japonský premiér Šinzó Abe tehdy slíbil kroky, které podobným případům zabrání.

Zákony zakazující tělesné trestání dětí má přes 50 převážně evropských zemí, v České republice zákon výslovně zakazující tělesné tresty není. Japonsko je teprve třetí asijskou zemí, která podobnou legislativu zavedla. Zákaz platí také v Mongolsku a Nepálu, kde byl přijat minulý rok.

Zobrazit celou diskusi