18. června 2019 by Zuzaně Navarové bylo šedesát let, bohužel se toho nedožila. Byla to žena, která měla k hudbě velice blízko už od dětství, a přestože vystudovala na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy češtinu společně se španělštinou jako učitelský obor, za katedrou vydržela pouhý rok. Už v roce 1981 založila společně s dalšími dvěma muzikanty kapelu Nerez, v níž se proslavila. Jistou dobu strávila na Kubě, kde se zamilovala do latinskoametické hudby, a po rozpadu Nerezu vyrazila vlastní uměleckou cestou.

Na hudební scéně byla vždycky tak trochu zjevením. Na jevišti zpívala prakticky cokoli, od folku přes čardáš až po karibskou bossanovu. Nedržela se striktně jenom českého jazyka a zbožňované španělštiny, uměla i romsky, slovensky, rusky a dokonce i kečuánsky. Její texty byly expresivní, dojímaly stejně jako její muzika, a fungovaly dokonce i jako samostatné básně, plné poetických slovních obratů. Křehká skladatelka do nich totiž vypisovala celou svou duši.

O svém soukromí mnoho nemluvila, přesto se však o ní vědělo, že byla krátce vdaná. Když jí bylo čtyřicet, vzplála prudkou láskou pro charismatického Kubánce Luíse de Tejady. Záhy se však rozešli, pro temperamentního muže byl život v Česku příliš nudný, a tak jí zmizel do Španělska.

Tehdy Navarová zásadně změnila svůj životní styl. Žena, která v minulosti hodně kouřila a nebála se ani pořádně si přihnout alkoholu, najednou propadla cvičení tai-či a zelenému čaji. V té době však už sváděla bitvu s rakovinou.

„Ani muzikanti okolo ní neměli tušení, jak je situace vážná. Když se poprvé ukázala s ostříhanými vlasy, říkali jsme si: pozor, rozmar, ženská v letech musí mít novou image,“ vzpomínal na Navarovou loni v Českém rozhlase redaktor a publicista Václav Souček.

Ona ve svém tempu nepolevovala, naopak, až do poslední chvíle se věnovala charitativní práci a jezdila na koncerty. „Už několik let neplánuju. Jako cíl jsem si vytkla, že nebudu mít žádné cíle. Vlastně můžu říci, že každý probíhající okamžik je můj cíl,“ uvedla s neutuchajícím optimismem v jednom z posledních rozhovorů.

VIDEO: Jedna z nejznámějších písniček Zuzany Navarové, Andělská

Fotogalerie
16 fotografií