Michaela je dnes dvojnásobnou a šťastnou maminkou. Když ale přijde řeč na první těhotenství, o štěstí a radosti se příliš hovořit nedá. „Od samého začátku jsem jej měla rizikové,“ vrací se o pět let zpátky sympatická maminka, která tehdy ještě bydlela v Praze.

Od začátku byla pod drobnohledem lékařů. „Následně se mi přišlo na preeklampsii (jedná se o závažnou komplikaci v těhotenství, která ohrožuje zdraví maminky i miminka. Jeho příznaky jsou vysoký tlak, výskyt bílkovin v moči a výrazné otoky těla včetně obličeje. – pozn. redakce), kvůli čemuž jsem musela být třikrát hospitalizovaná.“ Celkem v Ústavu pro péči o matku a dítě (ÚPMD) v pražském Podolí strávila zhruba tři týdny před samotným porodem.

Obavy o zdraví miminka

Ono se sice snadno v těhotenství řekne „nestresujte se,“ ale zkuste s tím jít na nastávající maminku, která prodělává nelehké komplikace. „Jednoduché to nebylo. Měla jsem hodně vysoký tlak. Úplně jsem cítila, jak mi bušilo srdce,“ vysvětluje Michaela. „A přirozeně jsem se bála. Ani ne tolik o sebe, ale o miminko, aby přišlo na svět zdravé. Aby se vůbec narodilo.“

K náladě jí rozhodně nepřispělo ani to, že si na internetu vyhledávala nejrůznější hrozivé scénáře, které v případě preeklampsie nastávají. V těch nejhorších případech dochází k selhání životně důležitých orgánů a dokonce i úmrtí. „Přístup lékařů v podolské porodnici byl ale vždycky profesionální a lidský. Na mé zvědavé otázky vždycky trpělivě odpovídali, a to i tak, aby mne více nestresovali,“ vybavuje si Michaela.

Památka na celý život?

Dominičin příchod na svět rovněž neproběhl úplně idylicky. „Museli ji vyvolávat týden před termínem,“ uvádí Michaela. Dominika se tehdy na svou maminku tak moc těšila, až si v tom spěchu na svět zlomila při porodu klíční kost! „Prý se to většinou stává, ale větším dětem.“ Dominika po narození vážila 3 370 gramů a měřila 49 centimetrů.

Michaela Staňková neprodělala jednoduché těhotenství. Do poslední chvíle se ale nevzdala a dnes je maminkou dvou krásných dětí - Dominiky a Erika (zprava).
Autor: Robert Klejch

I tuhle nesnáz však rodiče s malou Dominikou hravě zvládli, byť ji zdravotní komplikace provázejí doposud. „Zrovna letos v březnu musela podstoupit operaci kyčle. Lékaři zjistili, že má idiopatickou a septickou nekrózu (odumírání kostní tkáně – pozn. redakce),“ svěřila se Michaela, která si doteď není jistá, zda onemocnění nastalo právě kvůli nelehkému porodu, nebo zda má původ v jiných příčinách.

Malá baletka je bojovnicí po mamince

Nekróza kostní tkáně totiž může být u dětí dědičná či může nastat na základě onemocnění. Z možných příčin se zlomenina však jeví nejpravděpodobněji. „Co víme určitě, že kvůli té zlomenině se Dominice kyčle dovyvinuly později. Ale naštěstí tím nijak zvlášť netrpěla, a i teď tu operaci snáší dobře.  Jen na sebe musí být opatrná a tolik neběhat, což ji spíše nudí, než otravuje,“ uvádí Michaela. „Ráda by totiž jednou byla baletkou, ráda se pohybuje a tančí,“ dodává.

Komplikace prodělané v prvním těhotenství Michaelu nijak neodradili v tom, aby se pokusila o další miminko. „Strach jsem ale měla,“ pokyvuje hlavou. Před nedávnem přivítala v podolské porodnici na světě rovněž zdravého Erika, který je spolu s Dominikou největší radostí maminky a tatínka.

Fotogalerie
13 fotografií