Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Řecko varuje před „smrtonosnými“ komáry: Západonilská horečka zabila už 50 lidí

Autor: Darina Jíchová - 
17. června 2019
13:06

Řecko patří mezi vyhledávané turistické destinace, dovolenkový ráj má ale i své stinné stránky. Letos se jihoevropská země potýkala nejen s rozsáhlými požáry, ale i stávkami. Ty ale nepředstavují takové nebezpečí jako západonilská horečka, kterou přenášejí komáři. Řecké úřady upozornily, že loni zaznamenaly rekordní počet nakažených, varovaly, že stejný, možná dokonce vyšší počet nemocných čekají i letos, uvedl deník The Guardian.

Ministerstvo zahraničí přidalo štípnutí komárem a s tím spojené infekční onemocnění, které může být i smrtelné, na seznam možných ohrožení při cestě do Řecka. Ministerstvo zdravotnictví se obrátilo na turisty a dovolenkáře a vyzvalo je, aby západonilskou horečku nepodceňovali.

Doporučení pro turisty: Noste dlouhé rukávy

„V minulém roce jsme zaznamenali tolik případů, že můžeme říct, že západonilská horečka je otázkou veřejného zdraví,“ uvedla Danai Pervanidouová z národní zdravotnické organizace Keelpno. „Virus do Řecka přinesli stěhovaví ptáci, dále ho přenáší komáři. Doporučujeme proto lidem, aby nepodceňovali dostatečnou ochranu proti štípancům, nosili dlouhé rukávy a vyhýbali se místům se stojatou vodou, používali repelenty a moskytiéry,“ doplnila Pervanidouová.

Loni virus zabil 50 Řeků

V loňském roce se virem nakazilo 316 osob, 50 z nich na následky onemocnění zemřelo, jednalo se především o Řeky. Přenosné období podle Keelpna začalo neobvykle brzo, lidé byli infikováni jak ve městech, tak na venkově.

Nakažení lidé většinou nemají žádné symptomy, u zhruba 20 procent se mohou objevit horečka a bolest hlavy, pouze u jednoho procenta se projeví vážnější příznaky, vysvětlilo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí. Poslední epidemie vypukla ve Spojených státech v roce 2012, kdy si virus vyžádal 286 obětí.

Řecko letos očekává kolem 31 milionů turistů, úřady proto přijaly všechna preventivní opatření, aby zabránily případné epidemii. Řekové byli vyzváni, aby zastřihávali keře a trávníky. Úřady přislíbily, že zajistí likvidaci rojů pářících se komárů. Také velvyslanectví různých zemí varují své obyvatele před možností nákazy západonilskou horečkou. Na letišti budou rovněž k dostání letáky se všemi potřebnými informacemi.

Odbornice: Musíme být připraveni

„Není možné předpovědět, ve které oblasti by mohla epidemie vypuknout. Budeme monitorovat vesnice i města, všechny mokřady, stojaté vody a bažiny,“ sdělila Pervanidouová reportérům The Guardianu. „Musíme být připraveni, stejně jako jsme v zimě připraveni na chřipkovou epidemii, musíme se připravit i na západonilskou horečku,“ dodala.

Mezi oblíbenými dovolenkovými destinacemi to ale není jen Řecko, kdo se potýká se západonilskou horečkou, virové onemocnění bylo detekováno také v Itálii, na Kypru, v Rumunsku, Francii nebo Srbsku. Počet infikovaných zaznamenaných v roce 2018 dalece přesahuje všechny případy z předchozích 7 let.

 

naidka ( 17. června 2019 13:35 )

Jasně, noste na dovolené dlouhé rukávy a nohavice, do toho nějaká ta porucha letadla... Bleskáči už neví, jak lidem tu dovolenou "zpříjemnit".

Zobrazit celou diskusi