Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slzy a útok na novináře. Amanda se prý kvůli cejchu vražedkyně chtěla zabít

Autor: ČTK, tva - 
15. června 2019
18:30

Američanka Amanda Knoxová (31) v sobotu obvinila média, že ji obestřela falešným příběhem, který ji i přes prokázanou nevinu zobrazil jako vinnou. Bývalá studentka výměnného programu, která v italském vězení strávila čtyři roky kvůli vraždě její britské spolubydlící Meredith Kercherové, než byla v roce 2015 nejvyšším soudem definitivně osvobozena, v sobotu vystoupila na konferenci o trestním soudnictví v italské Modeně.

V panelové diskusi na téma úloha médií v trestních kauzách Knoxová řekla, že tiskem byla vylíčena jako vychytralá psychopatka, narkomanka a děvka. V slzách obvinila média, že vykonstruovala „falešný a neopodstatněný příběh, který přiživoval fantazii lidí“.

Knoxová se po osvobozujícím verdiktu nechala slyšet, že do Itálie se nikdy dobrovolně nevrátí. Nyní ji od té doby navštívila poprvé. „Vrátila jsem se, protože jsem musela, protože byla doba, kdy jsem se v této krásné zemi cítila jako doma. Doufám, že to někdy znovu zažiji,“ řekla v emotivním projevu.

Amanda Knoxová obvinila média, že vykonstruovala falešný příběh (15. 6. 2019) Amanda Knoxová obvinila média, že vykonstruovala falešný příběh (15. 6. 2019) | Reuters

„Místo rodiny a kariéry jsem zvažovala sebevraždu“

„Místo toho, abych uvažovala ve správném věku nad rodinou a kariérou, zvažovala jsem sebevraždu,“ uvedla Američanka a dodala: „Když mi bylo dvacet, byla jsem šťastná a plná života. To, co následovalo, mě donutilo strávit další léta uvězněnou uprostřed nehumánních a nezdravých podmínek. Bylo to otřesné a nepředvídatelné.

„Vím, že i přes osvobození zůstávám kontroverzní postavou tváří v tvář veřejnému mínění, zejména zde v Itálii. Vím, že mnoho lidí si myslí, že jsem krutá,“ pokračovala. „Skutečnost, že jsem stále považována za odpovědnou za bolest rodiny Meredith Kercherové, ukazuje, jak mocné mohou být falešné příběhy a jak mohou ovlivnit spravedlnost, zejména když jsou posíleny médii,“ prohlásila Knoxová.

Amanda Knoxová obvinila média, že vykonstruovala falešný příběh (15. 6. 2019) Amanda Knoxová obvinila média, že vykonstruovala falešný příběh (15. 6. 2019) | ČTK

Amanda Knoxová se potýkala s italskou justicí od roku 2007, kdy bylo v Perugii nalezeno mrtvé tělo její spolubydlící, Britky Meredith Kercherové. Dívka byla polonahá v krvi, s podříznutým hrdlem a 40 bodnými ranami. Z vraždy byli obviněni Knoxová a její italský přítel Raffaele Sollecito a prvoinstanční soud v roce 2009 oba poslal do vězení, Američanka dostala trest v délce 26 let, Sollecito dostal o rok méně.

Prokuratura při soudních projednáváních hovořila o tom, že 21letá britská studentka zemřela zřejmě v důsledku nepovedené sexuální hry, která se jejím účastníkům vymkla z rukou. 

Dva roky poté ale odvolací soud obžalované osvobodil a Knoxová odjela do USA. Obvinění ji definitivně zbavil italský nejvyšší soud v roce 2015.

Zobrazit celou diskusi