Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dovolená v Chorvatsku v ohrožení: Po žralokovi přišla další rána pro turisty

Autor: ČTK, kal - 
15. června 2019
08:55

Záběry žraloka z Makarské riviéry už nejsou to jediné, co by mohlo zkazit dovolenou v Chorvatsku i českým turistům. Tamní zaměstnavatelé hlásí akutní nedostatek pracovní síly v cestovním ruchu. Podle nich je kvůli neschopnosti vlády umožnit příchod pracovníků ze zahraničí ohrožena turistická sezóna. Informoval o tom dnes deník Večernji list, podle kterého Chorvaté o práci v turismu často nejeví zájem.

Chorvatský svaz zaměstnavatelů (HUP) a Chorvatský svaz turismu (HUT) v pátek vyzvaly vládu, aby zvýšila kvóty pro počet pracovníků ze zahraničí. Tvrdí, že nedostatek lidí v hoteliérství a pohostinství ohrožuje turistickou sezonu. Pokud se nic nezmění, některé ubytovací kapacity či restaurace podle nich nebudou schopné provozu.

„Před hlavní turistickou sezonou je situace s pracovní silou kritická a otevření některých turistických zařízení, včetně restaurací a barů, je ohroženo,“ píše se ve výzvě. Oba svazy vládě vyčítají, že kvóty pro zahraniční zaměstnance jsou již nyní vyčerpané a že těm pracovníkům, kteří povolení získali, trvá týdny vyřídit všechny potřebné formality.

Chorvatsko, které je nejmladším členem Evropské unie, v prosinci zvýšilo počet povolení pro zahraniční pracovníky pro letošní rok na 65 100 z loňských 38 769. V samotném turistickém sektoru se kvóta zvýšila na 15 611 z 8930, napsala agentura Reuters.

Chorvatům se obsluhovat turisty moc nechce, pro cizince není dost míst

Vláda nechce kvóty dál zvyšovat, přičemž argumentuje tím, že místa musí být nejprve nabídnuta domácím pracovníkům. Ti se však i přes více než osmiprocentní nezaměstnanost často odmítají v cestovním ruchu nechat zaměstnat.

„Naším cílem je zaměstnávat primárně domácí pracovní sílu, místní lidé však nejsou k dispozici nebo nemají o práci v cestovním ruchu zájem,“ uvedl HUT. Zahraniční pracovníci přicházejí do Chorvatska převážně z balkánských zemí, které nejsou členy EU. Někteří však pocházejí ze vzdálenějších částí světa, například z Ukrajiny či dokonce až z Asie, píše Reuters.

Turismus je klíčovým přispěvatelem do chorvatského státního rozpočtu a na HDP země se podílí zhruba 20 procenty. Chorvatsko je nejoblíbenější turistickou destinací Čechů, kterých tam loni vyrazilo 813 000.

adeso ( 3. července 2019 11:36 )

zásah, máš pravdu

adeso ( 3. července 2019 11:33 )

vyjímečně souhlasím

Profesor ( 17. června 2019 13:31 )

Do Chorvatska mě nic netáhne. Pravdou je, že tam maj hodně hanbatých pláží, ale to je tak všechno, ale těch pro zájmece je, s výjimkou ortodoxně musulmanských zemí, dostatek. Ceny máte jak na Maledivách a služby jak na Mácháči za boleševika. Od kámošů, co jachtujou, jsem se dozvěděl, že raději táhnout svůj Titanic až do Řecka, neb je to výjde levněji. Takže Ustašovci buďto zkvalitníte služby a zároveň zlevníte, pak budete mít hosty. Gastarbeitry, i kdybyste je měli povolené, vám přetáhne Francouz, Němec, Ital, Španěl ba i Řek, neb všichni lépe platí. Nekvalitní gastarbeitry muslimského typu, tak ty možná zaplatíte, ale s nimi služby nezkvalitníte. Akorát nevím, proč nemůžete zvednout své líné brusele sami a makat.

hhpetrz ( 16. června 2019 12:53 )

--Najítt nahe zeeny ve vaší oblasti na toto : gg.gg/zeny2019

halba ( 16. června 2019 09:47 )

Kdyz zase vyrazi do Chorvatska 813.000 Cechu,tak jeden zralok nesezere vsechny.To,ze je nedostatek pracovnich je neco jako u nas.Je tu jiz pres 500 let jakesi etnikum,ktere take makat nikdy nebude.Komunisti jim po osmactyricatem sebrali vozy a domestikovali tak,ze z nich nadelali invalidni duchodce.Demokrati jim serou horem dolem davky a vse zaplatil a zaplati gadzo.

Zobrazit celou diskusi